Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '09

 
Kategori
Sinema
 

Güz Sancısı

Güz Sancısı
 

Tomris Giritlioğlu’ndan yine bir dönem filmi Güz Sancısı. Yakın tarihimizden bir kesit 6-7 Eylül 1955 olayları. Filmde bir yandan Behçet ve Elena’nın aşkı anlatılırken, diğer yandan da siyasilerin kendi çıkarları uğruna çevirdikleri entrikalar anlatılıyor. Ve muhalif kesimin başlattığı halkın galeyana gelmesiyle önünde durulamayan yağma olayları.

Dahiliye Vekili Dr. Namık Gedik’in ifadesi ile Mozaiğin Çatladığı olaylar. Bu olaylar ile Osmanlı İmparatorluğunun oluşturduğu mozaik o gün çatlamıştır. (İlber Ortaylı’nın yazısında alınmıştır)

1955 olayları hakkında bilgi sahibi olanlar için çok fazla detay vermeyen film, yakın tarihi bilmeyenlere en azından ufak bir ışık yakıyor bence.

1955 olayları hakkında kısa bilgi;

Kıbrıs meselesinin boy göstermeye başladığı yıllarda, Selanikte Atatürk’ün evinde patlatılan bombadan sonra İstanbul’da Rumlara, Ermenilere ve diğer gayrimüslimlere yönelik saldırıların olduğu tarih. Başta Beyoğlu’nda olmak üzere, birçok yerde bu topraklarda yaşayan Rum vatandaşlarımızın evleri, iş yerleri yağmalanmıştır.

Güz Sancısını seyrettikten 2 gün sonra TRT’de yayınlanan bir programda 29 Ocak 1988 yılında Gümülcine’de yaşanan olayları seyrettim. 1988’de İstanbul’da yaşananlar 1955 yılında İstanbul’da yaşananların intikamı gibiydi.

Bu tür dönem filmlerinin çekilmesini özendirmek için Güz Sancısı’nı seyredin derim.

 
Toplam blog
: 67
: 1640
Kayıt tarihi
: 18.10.06
 
 

Biz Tiryaki ailesi gezmeyi ve gördüğümüz yerlerin fotograflarını çekmeyi çok seviyoruz. Blogumuzda, ..