Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '10

 
Kategori
Üniversiteler
 

Güzel Şeyler de Oluyor

Güzel Şeyler de Oluyor
 

Antalya'nın gururu; üniversitemiz...


Akdeniz Üniversitesi Antalya teknokent'den yılın buluşu...

NANOFOB denilen, bakterileri yok eden teknolojiyi bulan ekip, göğsümüzü kabarttı.Üniversitenin Kimya bölümü başkanı Prof.Ertuğrul Arpaç, kendisiyle birlikte ekibi oluşturanların, yüksek lisans, doktora öğrencilerinden oluştuğunu, toplam 7 kişi olduklarını açıklıyor internetteki ilgili yazıda.Prof. bugün TRT2'ye de telefonla bağlanıp bilgi verdi, konuyla ilgili olarak.

Antalya teknokenti, nano toz ve antibakteriyel kaplama üretimi konusunda dünyanın en çok tercih edilen merkezlerinden biri olduğu belirtiliyor yazıda.ABD,Japonya,Almanya'dan ünlü şirketler nano teknolojik ürünler için Antalya'yı tercih ediyormuş.

Gümüş bazlı kaplamanın ışık olmayan yerlerde kullanılabileceği, ışık ve nemin olduğu ortamlarda kullanılan antibakteriyel kaplamaların da kullanım alanlarının geniş olduğu anlatılıyor söz konusu yazıda.

Günlük yaşamdaki uygulamalarda; bilgisayar tuşları, anahtarlıklar, kapı kolları,telefon gibi mikrobun yoğun bulunduğu yerlere, bu teknolojiden yararlanarak yapılan sıvıyı püskürterek, anti bakteriyel temizlik yapabiliyorsunuz. Ve bu işlem 6 ay buraları mikroptan koruyor.İşlemden sonra kuru bir bezle buraları kurulamanız, yeterli oluyor mikroplardan kurtulmanız için.

Endüstride ise kaplama olarak kullanılıyor bu teknoloji.Buradaki işlemin geçerlilik süresi, iki yıl.

Proje, her an piyasaya sürülme safhasında...Sunucunun, maliyeti ile ilgili sorduğu soruyu Prof.; 100ml. sini 5-10liraya temin edebileceğimiz şeklinde cevapladı.

Hastane ortamının, bakterilerden arınması için kullanılabileceği gibi evlerde, iş yerlerinde de steril bir ortam sağlanabilecek bu teknoloji uygulamaya geçince.

Teknoloji yerinde, gerektiği gibi kullanılırsa bizler için bir nimet.Ama herşeyde olduğu gibi aşırılıklar, olumsuzlukları da beraberinde getiriyor.Mikrop da, bağışıklık sistemimiz için gerekli olabiliyor,aşı örneğinde olduğu gibi.Umarım bu güzel buluşun da suyunu çıkarmayız...

 
Toplam blog
: 307
: 1382
Kayıt tarihi
: 08.08.07
 
 

Emekli Türkçe öğretmeniyim.Şimdi Marmara Üniversitesi bünyesinde bulunan, Atatürk Eğitim Enstitüsü ..