Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '14

 
Kategori
Deneme
 

Güzel ülkenin kötü komşuları

Güzel ülkenin kötü komşuları
 

Görsel alıntı


 

Bir uçak veya otobüs yolculuğunda içimizde bir temenni peyda olur, “ keşke yan koltuk arkadaşım tanıdık biri olsa “ uzak bir yere yolculuk yaptığımızda “ keşke orada tanıdığımız biri çıksa”  deriz.

Bazı insanlar tanırız, gerçekten Emin, insani ilişkileri güven verici, bilen, sevgili, saygılı yine de “keşke göründüğü gibi iyi olsa” diye aklımızdan geçiririz.  

Yazımız komşuluk üzerine ama, konu ülkemizin içindeki komşulardan ziyade ülkemizin etrafındaki komşu ülkeler. Böyle güzel Cumhuriyet ülkesinin komşuları da kendisi kadar güzel ve iyi olsalardı dünyanın sonu mu gelirdi?

Maalesef güzel ülkemiz, komşu ülkeler yönünden çok şansız bir ülke. Kötünün şansı senin olsun sözünü boşuna söylememişler.

Güzel, güzel olduğu için göze batar. Gülde güzeldir, ilgi çeker lakin gül dalında daha güzel görünsün diye etrafı dikenlerle kaplanır.

Doğruluk güzeldir ve tektir, ancak doğrunun da taklitleri çoktur ve hepsi sahtedir.

Güzellik başa bela derler. Ülkemiz çok güzeldir ancak komşu ülkeler bizim ülkeye daima kem gözlerle bakarlar. Böyle şansızlık bir başka ülke için söz konusu değil.

Bana ne elin güzel ülkesinden, benim gözümde benim ülkem güzeldir. Kaç ülke gezdim sayısını tam hatırlayamıyorum. Bazı ülkelere kaç kez gittiğimi hesap edemem. Her seferinde ülkemin sınırlarını geçtikten sonra ülke özlemi, vatan hasreti başlamış gözlerimden damla, damla yaşlar akmış.

Ev alma komşu al diyorlar Peki, ya komşu evden daha pahallı,  üstelik nazlı ve sazlı ise bu komşu nasıl alınır, bu devirde pahallı, nazlı ve sazlı olmayan komşu var mı?   

Vaktiyle kapı komşulardan biri acaba komşuma kimler geldi, kimler gitti, ne yemekler, ne meyveler, ne çerezler yediler diye komşusunun çöp bidonunu karıştırırken komşusu görmüş kavga, gürültü, hakaret sonrası olay Adliye’ye intikal etmişti.

Hiç unutmuyorum komşunun çöpünü karıştıran komşu şöyle savunma yapmıştı “ ben çöpü karıştırmadım, elimde selpak vardı çöpe attım “ Feragate tabi suçlardan olduğu için, tarafların karşılıklı feragat nedeniyle konu takipsizlik kararı ile neticelenmişti.

İşte böyle komşu ve komşu ülke düşmana bile komşu olmasın. İnsanoğlu böyle bencil, kötü niyetli, kötü düşünceli olunca, iyi komşu ve komşu ülke Halis ve Muhlis komşu olsalar bile yaşam çekilmez bir hal alır.

Evet, ülkemiz çok güzel bir ülke, girintili, çıkıntılı üç tarafı deniz, içerde ve sınırlarında dağları, ovaları, ormanları ve tarihi güzellikleriyle güzel ülkelerin ötesinde güzeldir.

Ülkemizi hep kıskanan komşu ülkelere bir bakalım. Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan, Ermenistan, Suriye, Irak ve İran bu komşu ülkelerle hep sorunlarımız vardır. Bu komşu ülkeler bizimde çöpleri merak ederler acaba Türkiye ne yedi, ne harcadı ne aldı diye geceleri bile uykusuz kalırlar.

Bizim komşularımızın işi gücü aman Türkiye’nin başına bir iş gelse de bizde Akdeniz’in, Ege Denizin ya da Marmara Denizin ucundan, kenarından faydalansak diye hep hayaller kurarlar.

Hz. Peygamberimiz şöyle buyurmuş, Cibril ( Cebrail ) bana komşu hakkını o kadar çok tavsiye etti ki neredeyse komşuyu komşuya varis kılacak zannettim. Allah’a ve ahret gününe inanan kimse komşusunu incitmesin.

Biz de bu hadisleri ülke komşularımıza gönderelim okusunlar, belki komşuluk hak ve hukukunu daha iyi anlarlar.  

Siyaset ve Ticaret gereği ilişkiler devam etse de, gerçekte hiçbir ülke komşumuz güven ve itimada şayan değildir. Hani bir komşu evini satışa çıkarır, bitişik komşu hemen yabancı gelmesin diye evinizi satacaksanız biz komşunuza satınız derler. Eh zor tabi komşu devletler satılmaz ki satın alınsın. 

Bilim ve İlim insanları çare bulabilseler, yüreklerin ( kalplerin ) üretildiği bir fabrika kurulsa da komşu ülkeler arızalı ve tamiri zor yüreklerinden kurtulsa. Allah güzel ülkelere, bencil, kötü niyetli ve kötü düşünceli olmayan iyi komşu ülkeler nasip etsin.

 

Kıymetli okurlarımıza saygılar sunuyorum.

Mehmet BURAKGAZİ / MERSİN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                     

 
Toplam blog
: 608
: 2204
Kayıt tarihi
: 12.04.12
 
 

Bingöl'de, Baharın son ayında, ikindi üzeri un ambarı (kiler) arkasında, ebesiz, hemşiresiz, Emin..