Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Güzelliklerin farkında olmak

Güzelliklerin farkında olmak
 

İnanan insanlar, Allah’ın bir örnek edinmeksizin yarattığı her güzellikten ruhen çok derin heyecan duyarlar. Muhteşem bir manzara, tomurcuğundan yaprakları ütülenmiş gibi çıkan rengârenk bir çiçek, konforlu ve ferah bir ev, şık bir kıyafet, sevimli bir hayvan, özenle hazırlanmış bir masa, güzel bir müzik kişinin ruhuna şiddetli haz verir. Tüm bu etkileyici güzelliklerin Allah Katından bir rahmet olarak kendilerine sunulduğunun bilincinde olmaları, inananların ruhunda büyük haz oluşturur. Çünkü hoşa giden her şey, Allah’ın kullarına olan sevgisinin yansımasıdır.

Yüce Allah’a kesin bilgiyle inanan, izlediği her görüntüyü, duyduğu her sesi O’nun birçok hayır ve hikmetle yarattığını bilen bir mümin, hiçbir güzelliğe karşı duyarsız ve umursamaz davranmaz. Müminin gördüğü güzelliklere karşı fiili olarak da hoşnutluğunu ifade etmesi Kur’an ahlakının bir gereğidir. Bu nedenle mutlaka o güzelliği yaratanın Allah olduğunu dile getirir, O’nun gücünü gereği gibi takdir eder, tümövgüsünü sevdiğini sevmediğini ayırt etmeyerek sayısız nimetlere kavuşturan Allah’a yöneltir.

Allah’ın dünyada yarattığı en değerli güzelliklerden biri de insan güzelliğidir. Allah’ın ruhunu taşıyan, iman eden, akıl ve vicdan sahibi olan bir varlıktaki güzel özellikler, karşısındaki insanın ruhunda derin etki uyandırır. Hikmetli konuşan, ince düşünceli ve manevi zenginlikleri olan üstün ahlaklı bir insan, karşısındaki kişiler için güzel bir nimettir. Güzel özelliklerinin her biri, Allah’ın ruhunun tecellileri olduğu için, inananlarda hayranlık uyandırır.

Allah aşkıyla etrafa bakan insan için Allah’ın tecellileri her yerdedir. O nedenle inanan insan derin sevgiyi çok şiddetli yaşayabilir. Örneğin bir çocuğa baktığında, onu Allah’ın tecellisi, Allah’ın nuru olarak görür. Ondan derin bir zevk alır, hoşnutluk duyar. Kalbinde şefkat, merhamet ve koruma hisleri oluşur. Ona bu sevgiyi veren de, güzellikleri sanatının içinde yaratan (Sani olan)Allah’tır. Her şeyin ince ve detaylı çalışılmışı -sık dokunmuş ipek gibi- güzeldir. İnanan insan da aynı titizlikle Allah’ın hoşnutluğunu arar.

Allah mümin için her şeyin en güzelini ve en kolayını yaratır ve güzellikleri ihtiyacı olana gösterir. Temiz havayı o an ihtiyacı olana gösterir, içine çektirip Kendisini anmasına sebep kılar. Allah'ın yarattığı güzellikleri bu bakış açısıyla değerlendiren bir mümin, güzel bir manzara gördüğünde, özenle hazırlanmış güzel bir sofra gördüğünde ya da güzel bir yüz gördüğünde Allah'a karşı şükrünü dile getirir, o güzelliğin Allah’tan bir nimet olduğunu bilir, Allah’ın tecellisiyle karşı karşıya olmaktan kaynaklanan bir heyecan duyar.

İnsan güzel söz duymaktan da hoşlanır. Gerçek anlamda güzel söz söylemek mümine has bir şeydir. Güzel sözü söyleyen insan Allah’ın tecellisini kendinde görür, Allah’a yakınlığı artar. Sözün güzel olanını söylemek, gerginlik yaşanan ortama rahatlık getirir.

Yüce Allah en ince detayı en çok sevdiklerine gösterir. Sonsuz merhameti nedeniyle, en çok onun düşünmesini ve korkmasını ister. İnsanın her hücresi sevgiye göre programlanmıştır. Allah sevgisi insanın her uzvuna yansır. Seven insanın gözü farklı bakar, dinlediği müzikten ayrı bir haz alır. İnsan ancak fıtratına uygun davrandığında güzel bir yaşam sürebilir.

Allah'ın yolunda yaşamayan kişiler, kendi mutsuz dünyalarında "Şüphesiz Allah, insanlara hiçbir şeyle zulmetmez. Ancak insanlar, kendi nefislerine zulmediyorlar." (Yunus Suresi, 44) ayetiyle bildirildiği gibi, azabı yaşarlar. Allah'tan uzak yaşayan ancak mutlu olduğunu söyleyen kişi sahte bir mutluluk portresi çizer. Gerçek ve kalıcı mutluluk için, iman kalbe gerçek anlamda yerleşmelidir. Kalbi Allah'a tam bir teslimiyetle bağlamak ve yaşamın her anını Allah’ın beğendiği ahlâkla yaşamak gerekir. Aksi olduğunda yaşam hüzün, karamsarlık ve ümitsizlikle dolar ve azaba döner.

Allah, gerçek mutluluğu inanan kullarına verir; hayatın güzelliklerinden imanla gerçek anlamda zevk alınabilir. Yerdeki otların arasından boy vermiş minik bir çiçek bile insanı mutlu edebilir. Ütülenmiş gibi düzgün ve bir oran dahilinde dizilmiş yaprakları, rengi, yumuşaklığı, kokusu, imanî bakış açısına sahip insanı mutlu eder. Çünkü mümin baktığı her şeyde Rabb’ini görür.

İnanan insan için yaşadığı imtihan, zorluk da güzelliktir. Peygamberimizin, <ı>"Her çile cennet yolunun bir taşıdır, imtihandan kaçan ahireti kaybeder” hadisindeki gibi, imtihanında Rabb’ini görür; imtihanını sever. Yaşadığı her olayın O’ndan geldiğini, sabır ve tevekkül gösterdiğinde kendisi için ecir vesilesi olacağını bilir. Allah’ın kendisi için belirlediği kaderinden hoşnut olan insana -zahiren kötü gibi de görünse- yaşadığı her olay güzel gelir. Kendisini Rabb’ine daha da yakınlaştıracağını düşünür, mutlu olur. Ancak imanî yönden zayıf kişi kaderine razı olmaz, yaşadığı her şey ona eziyet gelir. Sonsuz güzelliklerin sahibi Yüce Allah, iman eden kullarına, "Erkek olsun, kadın olsun, bir mü'min olarak kim salih bir amelde bulunursa, hiç şüphesiz Biz onu güzel bir hayatla yaşatırız ve onların karşılığını, yaptıklarının en güzeliyle muhakkak veririz." (Nahl Suresi, 97) ayetiyle, vereceği güzel karşılığı müjdeler.

O halde, Allah’ın sunduğu güzelliklerin tadına varmanın yolu çok kolaydır; bunun için hiç de geç değildir. Estetik, sanat ve güzellik, imana çok etki eder. Örneğin Kuran’daki bir kıssada Sebe Melikesi’nin, Hz. Süleyman’ın muhteşem sarayına geldiğinde, mükemmel bir çalışmayla yapılmış cam zemini su birikintisi zannederek müthiş etkilendiği anlatılır. Ardından Sebe melikesinin ruhundaki derinleşmeyi ve aldığı hazzı görürüz. Tüm bu etkileyici görünümler onun iman etmesine vesile olmuştur.

Allah Kuran’da müminlere güzel bir hayat yaşatacağını vaat eder. O güzel hayat mümin için kesintisiz Allah’ı anarak, Onun hoşnutluğu için çalışarak, gördüğü her güzellik için şükrederek ve O’nu överek yaşamaktır. Dünyadaki güzellikler, inanan insanın cennete duyduğu özlemi artırır. Çünkü ‘o gün’ geldiğinde önünde bambaşka bir perde açılacaktır. İşte tüm çabası, o perdenin arkasının tükenmesi olmayan güzelliklerle dolu olması içindir.

İlk Yayın; Dareyn Dergisi

 
Toplam blog
: 727
: 972
Kayıt tarihi
: 09.02.10
 
 

Ekonomi okudum. 5 yıldır haber siteleri, portal ve dergilerde yayınlanan yazılarımı ve inandıklar..