Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '14

 
Kategori
Kültürler
 

Güzide ve Dr. Bilal Taranoğlu

Güzide ve Dr. Bilal Taranoğlu
 

Güzide Gülpınar ve eşi Dr. Bibal Taranoğlu ile birlikte ...


Bir Konuk yazar:

Prof.dür.. İsa Kayan Güzide Taranoğlu'nu anlatıyor.

Güzide ve Değerli eşi Dr. Bilal Taranoğlu'nu yakından tanıyan ve uzun yıllar onlarla bir dostluk kuran

Prof. Dr. İsa Kayacan'ın kalemindesin bu güzelim yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum. Sayın İsa

Kayacan'a da teşekkürlerimi sunuyorum.


Güzide ve Dr. Bilâl TARANOĞLU


Prof. Dr. İSA KAYACAN

Vefatla aramızdan ayrılışların ardından, üzüntüden başka bir şey gelmiyor elimizden. Toprak ana, Şaire sultan, yazar, araştırmacı, güftekâr Güzide Gülpınar Taranoğlu, eşi rahmetli Dr. Bilal Taranoğlu’nun 19 Nisan 2005 tarihinde aramızdan ayrılışından sonra, sevdiği, bir hayat paylaştığı, mutluluklarıyla topluma örnek oldukları günleri hiç unutmadı.Yazdığı ve kitaplaştırdığı şiirlerinde hep Bilal beyden söz etti,onunla birlikte yaşamaya devam etti.Son yayınladığı “Aşkım benimle biter” adlı kitabıyla da söylediklerimizin doğruluğunu ortaya koydu.


Ankara’ya geldiğim 1960’lı yılların başından itibaren, Güzide Gülpınar Taranoğlu ismini duymaya başladım. Sonraki yıllarda, Sağlık Bakanlığının Sıhhiyedeki Lojmanlarında oturan Taranoğlu ailesinin buradaki sanat ve kültür ağırlıklı, şair ve yazarların bir araya getirildiği toplantılar, arkasından, Çankaya-Farabi Sokaktaki Taranoğlu evindeki bir araya gelmeler, sonrası da, Emek mahallesi Kazakistan Caddesi(4.Cad) 18-6 numaralı evdeki toplantılar, kültür ağırlıklı tanışma ve dayanışma toplantılarıydı.
Güzide hanım ve eşinin severek gerçekleştirdikleri bu organizasyonlar; Arif Nihat Asya, Halide Nusret Zorlutuna, Mehmet Çakırtaş Nihat Aşar, Osman Attila, Mehmet Çınarlı, Enver Tuncalp, Erdoğan Ünver, Mualla Anıl,Fethi Gözler, Halil Soyuer, Ali Çatak, Kemali Bülbül, Şeref Taşlıova,Ayhan İnal,Kerim Aydın Erdem,Ahmet Tufan Şentürk Sabahattin Çankaya Ahmet Nadir Caner, Hüseyin Yurdabak, Sadık Necati Ok, Abdullah Satoğlu, İlkan San, İsa Kayacan, Hayrettin İvgin, Nail Tan, Necdet Buluz, İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Sami Ateş, Mustafa Ceylan,Yaşar Faruk İnal,Selçuk Alparslan, Abdülkadir Güler gibi pek çok şair ve yazarın bir araya geldiği sanat ve edebiyat toplantıları olarak hafızalarımıza kazındı.

Güzide Taranoğlu’nun yönetiminde 1976-2005 yılları arasında, aylık fikir, sanat ve edebiyat dergisi ‘Gülpınar’ özellikle genç şair ve yazarlar için bir okul görüntüsüyle 349 sayı yayınlandı. Bu derginin yayınlanışında, Güzide hanımın dergi mutfağındaki çalışma düzeni, başarılı çalışmaları yanında, rahmetli eşi Ordu Milletvekilliği de yapan Dr. Bilal Taranoğlu’nun da büyük katkılarının olduğunu, özellikle, matbaa ilişkileriyle, postaya verilmesi gibi çalışmaların içinde yer aldığını yakinen bilenlerden ve yaşayanlardan biriyim.
Toprak ana, Sultan şaire, Güzide Gülpınar Taranoğlu, yıllarca Karadeniz illeriyle Ankara’da sürdürdüğü sosyal amaçlı dernek ve diğer kuruluşların başkanlığını yaparken, lider konumunda çalışırken hep yardımseverliğiyle öne çıktı. En son doğum yerim, Burdur ili Tefenni ilçesi Ece Köyünde açtığımız ‘İsa Kayacan Kütüphanesi’ne Gülpınar Dergisinin pek çok sayısıyla, kitaplığında bulunan diğer yayınların bağış olarak verilişindeki cömertliğini takdirle anıyorum.
Ayrıca bendenize verdiği, kendi sanatçı albümlerinden ikisinde yer alan fotoğrafların bir araya getirilerek, bir yazı içeriğinde yayınladığımda, internet ortamına aktarılmasını sağladığımda kendisinin duyduğu memnuniyeti de belirtmeliyim. Son aylarda fırsat buldukça birbirimizi arar benim rahatsızlığımla yakından ilgilenir, sabırlar diler, bir zamanlar etrafından ayrılmayanların, görünmeyişlerinden, aramayışlarından, vefanın Türkiye’den ayrılışından hep yakınır, manevi evlatlarının pek çoğunun günlük, mevsimlik hareket ettiklerini sitemleştirirdi.
Kendisi ve şiirleriyle ilgili yazıp yayınladığım yazılarım için; “Beni gündemde tutmaya, yaşatmaya devam ediyorsun, senin gibi beni gazetelerden düşürmeyen bir başka dost kalmadı artık” diyerek kadirbilirlik örneği gösterirdi.

Toprak Ana Güzide Taranoğlu
ebedi aşkı rahmetli Bilâli’ne kavuştu (2)
Prof. Dr. İSA KAYACAN

Güzide Gülpınar Taranoğlu: Rıfat ve Nevres’in çocukları olarak 28 Ocak 1922 tarihinde İstanbul’un Eyüp ilçesinde doğdu. İlkokula erken başlatılması için yaşı büyütüldü. Nüfus kayıtlarında doğum yılı 01 Temmuz 1920 olarak görülen, Asıl adı Fatma Güzide olan, orta okuldan sonra İstanbul Kız Lisesinde okuduğu ve mezun olduğu yıllarda şiir denemelerini sürdüren Güzide Gülpınar, Emlak ve Eytam Bankasında çalışmaya başladı. Bu yıllarda ömür boyu seveceği Bilal Taranoğlu ile tanıştı ve evlendi. Osman Şanser ve Ayşe Serpil isimlerinde iki çocukları dünyaya geldi.

 


Faruk Nafiz Çamlıbel tarafından “Sultan şaire”, Ahmet Tufan Şentürk tarafından da “Toprak Ana” unvanları verilen, TRT Repertuarında 45 bestelenen şiiri, güftesi yer alan, bunun dışında bestelenmiş 123 ayrı şiiri-güftesi bulunan, Güzide Gülpınar Taranoğlu’nun, sevilen ve herkes tarafından beğeniyle dinlenen ‘Tadı yok sensiz geçen ne baharın, ne yazın’ adlı şarkı sözlerini yazdığı TSM eserlerinden biridir.
Güzide Gülpınar Taranoğlu; Merhaba dostum Mutlu Acı, Tozpembe, İnsanlar mutlu yaşasın, Ve mutluluk çiçek açar, Diyorum ki, Umutlar canda çiçek, Huzur çağı, Can parçamız çocuklar, Aşk yıllara yenilmez, Selamlarım, Şiiristanda hecelerin dili, Bir dalda bin çiçek, Aşk şiir hayat, Sevgi yağmur aşk güneş, Gönül tahtında Güzide, Bu kitap O’nun için, Onu andıkça yaşıyorum, Duyguların karmaşası, Duygu harmanım, Akşamlar yaklaştıkça, Bu son olsun istemem, Aşkım Benimle biter(2013) adlı şiir ağırlıklı kitaplarıyla da dikkat çekti.
Medeniyet Gazetesinde muhabirlik yaptı,Tasvir ve Yeni Tanin gazetelerinde sanat sayfaları düzenledi, kültürel ağırlıklı yazılar yazdı.Anlamı ve kalıcılığı yüksek pek çok özlü sözün altına imza attı.. Şiir ve yazıları; Memleket, Bursa haber, Bizim Anadolu, Hür Anadolu, Başkent, Ordu’nun Sesi, Çaba, Eflatun, Ece, Hisar, Türkiye ve Ajans Türk gibi pek çok gazete ve dergide yayınlandı.
Hayatı defalarca tez konusu yapıldı.

 

Taranoğlu Kültür Evi'ndeki 

 


toplantılara katılanlardan bir grup (1977)
Ordu ilimizin Gülyalı ilçesinde bir bulvara “Şair Güzide Taranoğlu Bulvarı”ve bağışladığı binlerce kitabın yer aldığı kütüphaneye “Güzide Taranoğlu Kütüphanesi”adları verildi.
Mustafa Ceylan’ın yayınladığı, hayatı ve eserlerinin incelendiği, tahlil edildiği “Toprak Ana Güzide Taranoğlu” ile Sabit Bayram’ın yayınladığı yine hayatı, sanatı ve eserlerinin incelendiği” Güzide Gülpınar Taranoğlu”adlı eserle, Dr. Salih Okumuş, Mehmet Nuri Parmaksız ve Sabit Bayram üçlüsünce kaleme alınan “Gülpınar Dergisi İncelemesi” Güzide Gülpınar Taranoğlu’nun bilgi ve belgeleri olarak edebiyat tarihimizdeki kayıtlara geçti..
Bayındır Hastanesinin yoğun bakım ünitesinde yatarken, 30 Aralık 2013 tarihinde vefat eden, sürekli basın kartı sahibi, Kemalist Atılım Birliği Genel Merkez Yönetiminde de görev yapan, İLESAM, MESAM, Folklor Araştırmaları ve Türk Kooperatifçilik Kurumu gibi pek çok kuruluşun üyesi, onlarca ödülün sahibi olan, Güzide Gülpınar Taranoğlu, 02 Ocak 2014 tarihinde, Kocatepe Camiinde kılınan öğle ve cenaze namazlarının adından, Ankara-Karşıyaka Mezarlığındaki eşinin bulunduğu mezarda toprağa verildi ve rahmetli Bilali’ne kavuştu…

---------------------------------------------------------------------
Güzide Gülpınar ' Toprak Ana ) ve değerli eşi Dr. Bilal Taranoğlu şuanda yok aramızda. Her ikisi de saygıyla ve rahmetle anıyor, ışıklar içinde uyusunlar diyorum. Abdülkadir Güler.

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..