Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '10

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Ha piz puni ineklere veriyruk da.

Ha piz puni ineklere veriyruk da.
 

Egeli olarak Karadeniz'de gözlemlediğim Ege'de yediğimiz otların hepsinin Karadeniz'de yetişmediğiydi. Uzungöl'de görebildiğim tanıdık ot radika, Rize'nin içinde Labada ve radika.. Sadece Ardeşen tarafında Ebegümeci yetiştiğini farkettim.. İklim değişikliği faunayı çok etkiliyordu anlaşılan .. O gün komşumla bir torba radika topladık... Acımsı bir tadı olan radikanin herkesin damak tadına uygun olmayacağı aşikardı tabii ki... Haşladığım ekşili zeytinyağlı sarmısaklı radikayı sadece ben yiyebilmiştim otlara alışkın bir Egeli olarak... Ne de olsa onlar bu otları inkelere veriyorlardı maalesef... Oysa tanrının yarattığı bu otlarda nice şifa olduğunun herkesce bilinip yenmesi ne iyi olurdu... Nihayet İzmir'e dönünce özlem duyduğum arapsaçı, cibez, hardal, radika, sarmaşık, ebegümeci gelincik gibi otları herzaman yeme fırsatı buldum...

Sonbaharla birlikte yağmurlar yağmaya ve güzelim tazecik otlar çıkmaya başladı nihayet... Yol kenarlarında çıkan ebegümeçlerini, radikaları gördükçe iştahı kabarıyor insanın... Güneş batmakta, tazecik çupranız almışsınız müstakil bir evin bahçesinde sonbahar ayazında yakmışsınız mangalınızı... Rakı, şalgam tamam... Bir de haşlamışsınız radikayı ya da deniz börülcesini... Zeytinyağlı ekşili kurulmuşsunuz sofraya... Bir de olmazsa olmaz sevdikleriniz var etrafınızda... Hatta eşiniz saz çalacak kadar şanslıysanız bir de, değmeyin keyfinize...

Afiyet olsun... Egeye ot kültürünü getiren ve yaşatanların şerefine...

 
Toplam blog
: 6
: 707
Kayıt tarihi
: 10.09.09
 
 

Cannıımmm İzmir'de doğmuş.. Ülkemin bir çok kentinde yaşamış ve hasretle kendi topraklarına geri dön..