Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '09

 
Kategori
Sinema
 

Hababam sınıfı

Hababam sınıfı
 

Hababam Sınıfı


Öyle bir film düşünün ki, üzerinden seneler geçmiş olmasına rağmen hala ilk günki sıcaklığını hissettirebilmekte; sanki daha önce hiç izlenmemiş gibi izlenmekte. Türk sinema tarihine 1974 yılında öyle bir film geldi ki, gösterdiği başarıyı herhalde kimse beklemiyordu. Haftalarca sinemalarda boy gösteren bir film, Türk sinemasının büyük oyucularını bir araya getiren bir film; İnek Şaban, Güdük Necmi, Damat Ferit, Kel Mahmut, Hafize Ana, Tulum Hayri, Domdom, Hayta İsmail... ve niceleri. Hababam Sınıfı...

Hababam Sınıfı deyince ilk önce eserin babası rahmetli Rıfat Ilgaz'a şükranlarımızı sunmalıyız. İyi ki bizi Hababam Sınıfıyla tanıştırmış. Rıfat Ilgaz'ın Hababam Sınıfı 1950 li yılların sonlarında, bir dergide yayımlanmaya başlamıştır. Eserin okuyucular tarafından ilgi görmesi üzerine, aralarında Zeki Alasya, Metin Akpınar gibi ünlü oyuncuların da bulunduğu bir topluluk tarafından 1966 yılında tiyatro sahnelerinde sergilenmiştir. Ama asıl çıkışını 1974 yılında yönetmenlik koltuğunda Ertem Eğilmez'in bulunduğu "Hababam Sınıfı" filmiyle yapmıştır. Filmin kadrosunda kimler yoktur ki. Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Tarık Akan, Münir Özkul, Adile Naşit gibi oyuncuların bir araya gelmesi, filmin başarısının en büyük yapıtaşlarından biridir. Film, yirmili yaşlarının sonlarına yaklaşan ama hala lise sıralarında oturan yaramaz bir sınıfın hikayelerini anlatır. Aslında Hababam Sınıfından burada uzun uzadıya bahsetmeye hiç gerek yok. Çünkü bugün Hababam Sınıfını izlememiş bir tek sinemasever bile yoktur diye düşünüyorum. Romanda bahsedilen karakterlerden belki de en sevilenleri beyaz perde de yer bulmuştur kendilerine. İnek Şaban(Kemal Sunal), Güdük Necmi(Halit Akçatepe), Damat Ferit(Tarık Akan), Kel Mahmut(Münir Özkul) ve Hafize Ana(Adile Naşit), filmdeki en bilinen karakterlerdir. Karakterlerin ve canlandıran oyuncuların uyumu o kadar fazladır ki, sonraki yıllarda özellikle Kemal Sunal'ın filmlerinde ağırlıklı olarak "Şaban" karakterini canlandırması buna bağlıdır. Aynı durum Tarık Akan'ın birkaç filminde de Ferit karakteriyle görülebilir. İlk filmin beklenmeyen başarısı üzerine serinin ikinci filmi 1975 yılında "Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı" ile gelmiştir. İkinci filmde kadroya beden eğitimi öğretmeni rolü ile günümüzde Türk Sinemasının en iyi oyuncusu olarak lanse edilen Şener Şen, "Badi Ekrem" rolüyle katılmıştır ve iyiki de katılmıştır. İkinci filmle birlikte Badi Ekrem karakteri de oldukça sevilmiştir. Özellikle İnek Şaban'la olan diyalogları izleyicileri kahkahaya boğmuştur. Hababam Sınıfı fırtınası hiç dinmek bilmemektedir. İkinci filmin ardından 1976 yılında "Hababam Sınıfı Uyanıyor" ile üçüncü film gelmiştir. İlk iki filmden aşina olduğumuz "Damat Ferit" karakteri ile Tarık Akan, çeşitli sebeplerle serinin bundan sonraki filmlerinde yer almamıştır. Damat Ferit'in serinin dördüncü filmi olan "Hababam Sınıfı Tatilde" de rol almaması mantıklı karşılanabilir. Zira dördüncü filmde kadroya dahil edilen kızların Damat Ferit'in cazibesine kapılmamaları mümkün olmayacaktı.
1978 yılında yönetmenlik koltuğuna Kartal Tibet'in oturduğu serinin beşinci filmi olan "Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor" geldi. Bu film serinin beşinci filmi olmasına rağmen kadroda görmeye alışık olduğumuz karakterlerden yoksun ilk filmdir ve ilk filmlerin başarısına ulaştığı söylenemez. Kemal Sunal'ın eksikliği İlyas Salman ile giderilmeye çalışılmıştır. İlyas Salman'ın filmdeki üstün rol yeteneğine rağmen seyirci beyazperde de Kemal Sunal'ı görmek istemektedir. Seyirci o sınıfın İnek Şabanını kimseyle kıyaslamak istemez. Serinin altıcı filminde yönetmenlik koltuğunda yine Ertem Eğilmez'i görmekteyiz. Bu film, esen Hababam Sınıfı fırtınasının son filmidir. 2000li yıllarda yeni bir Hababam Sınıfı furyası başlamış fakat eski filmlerin yanına bile yaklaşamamıştır. Eski seriden alışık olduğumuz sıcaklığı, bizden biri olma duygusunu yaşatamamış, gişe kaygısıyla senaryosu dar filmler gelmiştir.

Hababam Sınıfı serisi belki de dünya üzerinde araştırılması gereken nadir filmlerden biridir. Daha önce bashettiğim gibi oyuncuların kalitesi su götürmez bir gerçektir ama bundan daha fazlası vardır. Türk Halkı, Hababam Sınıfı serisinde kendi öğrencilik günlerinden kesitler bulmuş, filmi adeta yaşamıştır. Hababam Sınıfı da hak ettiği değeri Türk Halkının gönlünde kurduğu tahta senelerce oturmasıyla almıştır. Bugün bile televizyonlarda gördüğümüzde izlediğimiz bir seridir Hababam Sınıfı serisi. Bundan sonrasında da yeni nesile ulaşacağından adım gibi eminim.

Hababam Sınıfını zihinlerimize, kalbimize kazıyan etkenlerden birisi de unutulmaz müzisyen rahmetli Melih Kibar'ın bestesidir. Hızlı çalındığında insanı neşelendiren, yavaşladığında ise hüzünlendiren bir müzik yapmak, ancak usta müzisyenlere özgü bir durumdur.

Hababam Sınıfı serisiyle tanışalı tamı tamına 35 sene geçti. Başta bize bu eseri armağan eden Rıfat Ilgaz'a, beyazperde de seyirciyle buluşturan Ertem Eğilmez'e, müziğiyle akıllara kazıyan Melih Kibar'a ve aramızda olmayan Kemal Sunal(İnek Şaban), Adile Naşit(Hafize Ana), Feridun Şavlı(Domdom), Cem Gürdap(Tulum Hayri) gibi ve hala Türk Sinemasına emeklerini devam ettiren Münir Özkul(Kel Mahmut), Şener Şen(Badi Ekrem), Tarık Akan(Damat Ferit), Halit Akçatepe(Güdük Necmi) ve adını yazamadığım onlarca oyuncusu ve çalışanlarına bir teşekkür etmek sadece onlara verilebilecek kişisel bir hediye olacaktır. Daha da önemlisi onları yaşatmalı ve yeni nesillere de hak ettikleri gibi tanıtmalıyız.

İyi ki varsınız...

 
Toplam blog
: 92
: 2632
Kayıt tarihi
: 28.01.09
 
 

Parliament Sinema Klübü'nde yayınlanan filmleri izlemek için çocuk halimle uykudan feragat ettiği..