- Kategori
- Haber
- Okunma Sayısı
- 8019
Haber manşetindeki imlâ hataları ve YGS ile KPSS'ciler aman dikkat !

.
09.03.2016 tarihli gazetemiz Milliyet’in internet sayfasında flaş bir sıcak gelişme haberi görüyoruz.
Haberin başlığı aynen şöyle : Saat 14:00’da başladı!
Bu cümledeki imlâ hatalarını biz yapabiliriz. Ama sayfası günde milyonlarca kez tıklanan, Türkiye’nin kültür hazinesine binlerce kitapla katkıda bulunmuş Milliyet gazetemizin böyle bir hata yapması bence olmamış.
Hem de manşetten. Hem de zaten altı üstü iki kelimelik manşette, iki hata.
Neydi haberin başlığı ? Saat14 : 00’da başladı !
Doğrusu şöyle olmalıydı :Saat 14.00’te başladı!
1.hata:
Saat 14.00 yazılırken, 14 ile 00 arasına iki nokta üst üste konmaz. Bu yanılgının sebebi dijital saat ekranlarında gördüğümüz yazılış şeklidir. Aynı şeyin yazı dilinde de geçerli olduğunun sanılmasıdır.
2.hata
Eğer "Saat 14.00" gibi bir ifade görürsek, bunun okunuşu “saat on dört sıfır sıfır” değildir. Benzer şekilde meselâ saat 17.00’nin okunuşu “saat on yedi sıfır sıfır” değildir, saat 15:00’in okunuşu da “saat on beş sıfır sıfır” değildir.
Peki nedir ?
Saat 14.00’ün okunuşu “saat on dört” şeklindedir. Benzer şekilde saat 17.00’nin okunuşu “saat on yedi” şeklinde, saat 15.00’in okunuşu, “saat on beş” şeklindedir. Yani o gördüğümüz sıfır sıfırlar, söz konusu saat başları olduğunda, okurken ihmâl edilir.
İşte saat 14.00 için bahsettiğim “saat on dört sıfır sıfır” şeklindeki yanlış telaffuz, kendisinden sonra gelen ve çekim eki olan -da ekinin yanlış yazılmasına sebep olmuştur.
Ve okunuşu "saat on dörtte" , yazılışı ise “saat 14.00’te” olması gereken ifade, "saat on dört sıfır sıfır" şeklindeki yanlış okunuştan ötürü, 14.00’da şeklinde yazılarak yanlış yapılmıştır.
Bu konular ilgi alanınız olmayabilir ya da “yahu sen haberin içeriğine bak, memlekette terörle mücadelede nasıl kararlı adımlar yürütülüyor, sen hâlâ neyle uğraşıyorsun, ha öyle yazılmış, ha böyle yazılmış, bu kadar mühim mi?” diye düşünmeyin lütfen.
Unutmayın, bu husus, hafta sonu YGS’ ye girecek milyonlarca üniversite adayı gencin karşısına sınavda soru olarak çıkabilecek bir ayrıntı.
KPSS’ yi ise hiç söylemiyorum.
İlgili ve bilgililer beni daha iyi anlayacaklardır.
Sabrın sonu ile
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Çok acıdır ki; Türkçeyi düzgün kullananların sayısı yok denecek kadar azaldı. "Görünme" kelimesini " gözükme" ye çevirdiler. "için" kelimesinin yerine "adına" söylediler-yazdılar."çok" kelimesinin yerine "inanılmaz" kullandılar ve doğru kelimeler kaybolup gitti. Özellikle de gençler işin cılkını çıkardılar. "inanılmaz güzel, inanılmaz kötü, inanılmaz korkunç, inanılmaz başarılı, vs."
beyazışık 10.03.2016 13:02- Cevap :
- Korkunç güzel...bunu ben de duymuştum. Ne diyebilir ki? Hem korkunç hem de çirkin bir ifade. Hatırlatma ve ek bilgilendirmler için teşekkürler. 11.03.2016 17:10
Güzel haber çabuk geldi. Gazetemiz, yaklaşık 1 saat sonra haberi yayından kaldırdı. Teşekkürler
Baver Ergun 10.03.2016 10:17Ben amerikaliyem bildigin gibi dostum, bak bizde bu is nasil cozulmus kafa karisikligi olmadan.00 'li saat yazilis sekli sadece askeride ve yazismalarina birakilmis. Sivil hayat ogleden once am ogleden sonrasini belirtmek icin pm harflerini koyar. 4am sabah 4 pm ogleden sonrasi icin. Peki askeriye nasil okur? 14.00 icin fourteen houndred 14 icin=ondort iki sifir icin =yuz, lisani bilen icin kolay ve anlasilirdir. Hani biraz bilgi olsun diye sey ettim kizmazsan abi!
Newyorker 09.03.2016 22:03- Cevap :
- Allah adamı taş eder Newyorker. Kim nasıl kızsın sana yaa? Bilgilendirmeler, yorumlar için teşekkür eder, saygılar sunarım. 10.03.2016 14:47