Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '16

 
Kategori
Haber
 

Haber manşetindeki imlâ hataları ve YGS ile KPSS'ciler aman dikkat !

Haber manşetindeki imlâ hataları ve YGS ile KPSS'ciler aman dikkat !
 

.


 

09.03.2016 tarihli gazetemiz Milliyet’in internet sayfasında flaş bir sıcak gelişme haberi görüyoruz.

Haberin başlığı aynen şöyle : Saat 14:00’da başladı!

Bu cümledeki imlâ hatalarını biz yapabiliriz. Ama sayfası günde milyonlarca kez tıklanan, Türkiye’nin kültür hazinesine binlerce kitapla katkıda bulunmuş Milliyet gazetemizin böyle bir hata yapması bence olmamış.

Hem de manşetten. Hem de zaten altı üstü iki kelimelik manşette, iki hata.

Neydi haberin başlığı ? Saat14 : 00’da başladı !

Doğrusu şöyle olmalıydı :Saat 14.00’te başladı!

1.hata:

Saat 14.00 yazılırken, 14 ile 00 arasına iki nokta üst üste konmaz. Bu yanılgının sebebi dijital saat ekranlarında gördüğümüz yazılış şeklidir.  Aynı şeyin yazı dilinde de geçerli olduğunun sanılmasıdır.

2.hata

Eğer "Saat 14.00" gibi bir ifade görürsek, bunun okunuşu “saat on dört sıfır sıfır” değildir. Benzer şekilde meselâ  saat 17.00’nin okunuşu “saat on yedi sıfır sıfır” değildir, saat 15:00’in okunuşu da “saat on beş sıfır sıfır” değildir.

Peki nedir ?

Saat 14.00’ün okunuşu “saat on dört” şeklindedir. Benzer şekilde saat 17.00’nin okunuşu “saat on yedi” şeklinde, saat 15.00’in okunuşu, “saat on beş” şeklindedir. Yani o gördüğümüz sıfır sıfırlar, söz konusu saat başları olduğunda, okurken ihmâl edilir.

İşte saat 14.00 için bahsettiğim “saat on dört sıfır sıfır” şeklindeki yanlış telaffuz, kendisinden sonra gelen ve çekim eki olan  -da ekinin yanlış yazılmasına sebep olmuştur.

Ve okunuşu "saat on  dörtte" ,  yazılışı ise “saat 14.00’te” olması gereken ifade, "saat on dört sıfır sıfır" şeklindeki yanlış okunuştan ötürü, 14.00’da şeklinde yazılarak yanlış yapılmıştır.

Bu konular ilgi alanınız olmayabilir ya da “yahu sen haberin içeriğine bak, memlekette terörle mücadelede nasıl kararlı adımlar yürütülüyor, sen hâlâ neyle uğraşıyorsun, ha öyle yazılmış, ha böyle yazılmış, bu kadar mühim mi?” diye düşünmeyin lütfen.

Unutmayın, bu husus, hafta sonu YGS’ ye girecek milyonlarca üniversite adayı gencin karşısına sınavda soru olarak çıkabilecek bir ayrıntı.

KPSS’ yi ise hiç söylemiyorum.

İlgili ve bilgililer beni daha iyi anlayacaklardır.

Sabrın sonu ile

 

 
Toplam blog
: 269
: 1885
Kayıt tarihi
: 08.01.07
 
 

Kabataş Erkek Lisesi Matematik (1992) Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mak..