Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

02 Eylül '18

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Haberi Okutan Gazetecidir

Haberi Okutan Gazetecidir
 

Basının Basımı: Bölüm-8
 
Gazetecilik bir yetenek mesleği olduğu kadar, bir aksiyon ve önsezi mesleğidir de. Gazetecinin önsezi sahibi olabilmesi için, illa altıncı hissi veya atom karınca gibi antenleri olması gerekmez. Yalnızca her an her şeyin olabileceğini, aklından çıkarmaması gerekir. Gazetecide at gözlüğü bulunmamalıdır. 
 
Gazeteci daima objektif olmalıdır. Bunu sağlamak için işleyeceği konuyu dört bir açıdan irdelemesi gerekir.
Gazeteci mesai saatleri dışında dahi, yürürken her gördüğüne "haber olabilir" diye bakmalıdır.
 
Gerçekten de her duyulan veya görülen, değerlendirmesini beceren gazeteci için haber niteliği taşır. 
 
Basın Yayın Fakültelerinde öğrencilere gazetecilik mesleği kitapların yazdığına göre öğretilirken, hocalarca şu meşhur söz öncelikle söylenir: "Köpek insanı değil, insan köpeği ısırırsa manşet olur." 
 
Bu örneği bilmeyen gazeteci neredeyse yoktur. (Gazeteci dedim, zira gazeteci geçinenlerin bu sözden haberleri bile yoktur.)
 
Evet bu sözün doğruluğuna katılıyorum. Ancak benim mesleki deneyimlerimle savunduğum kendi tezim vardır. 
 
Bana göre iki kişinin konuştuğu her şey haberdir. Gazetecilik becerilerine göre bunu manşete de taşırsın, gazetenin orta sayfalarında yayınlanacak küçük bir haber olarak da değerlendirirsin. 
 
Bence haber alımındaki püf nokta, insanda gizlidir. Ve haberin manşete taşınması da gazetecinin marifetine yöneliktir.
 
Bu arada heberin çeşitlerine de değinmek isterim. Üç çeşit haber vardır: Rutin haber, ihbar haber ve kendi bulduğun haber...
 
(İsterseniz bu gün gözlerinizi daha fazla yormayayım, bu üç çeşit haberin içeriğini haftaya bırakalım. Nasip olursa mesleğime yönelik doğru bildikllerimi devam ettirmek isterim.)
 
Benim gazetecilik mesleğimdeki dürüstlüğüme ve mesleğimdeki pratik bilgilerime bu mesleğe gönülü gençler varsa, yazılarıma güvenerek öğrenim sağlayabilirler. 
 
Ben şehrimin belediyesine Basın ve Halkla ilişkiler müdüresi olurken, torpile dayalı değil, tecrübeme göre tercih edildim. 
 
Arzum, yararlı olduğunu umduğum yazılara sağlığım el verdikçe ve Milliyet Blog yetkilileri uygun buldukça devam edeceğim.
 
 (Gözlerimin görüş açısı zayıfladığından imla hatalarımın hoş görülmesi dileğiyle; okurlarıma teşekkürler, sevgiler ve saygılar.)
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..