Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '10

 
Kategori
İnançlar
 

Hacc’a Giderken Yanınızda Götürülecek Eşyalar

Hacc’a Giderken Yanınızda Götürülecek Eşyalar
 

Hac farizasını yerine getirecek olan kardeşlerimize az da olsa yardımcı olabilmek maksadıyla böyle bir liste hazırladım. Gidilen yer kutsal bir mekan. Haliyle en ulvi duygularla hazırlıklar yapılıyor ve Allah nasip ederse yola çıkılacak. Daha önce böyle bir tecrübe edinilmedi ise orada ne gibi eşyaların lazım olabileceği bilinmeyebiliyor.

Gerçi gittiğiniz yerde hemen her tür ihtiyacınızı bulabileceğiniz satış yerleri mevcut. Olur ya vakit bulamazsınız, yahut maddi anlamda gücünüzü kısıtlıdır. O zaman hazırlıklı gitmekte fayda vardır.

Hac esnasında lazım olabilecek bazı şahsi eşyalar:

1.Bel çantası, yahut boyna asılan cüzdan

2.Sırt çantası: Hafif, boş hali fazla ağır olmayan, bez türevinden olursa daha iyi. Günlük olarak mescid ziyaretlerinde, Kabe ziyaretlerinde içerisinde seccade, su, terlik, mendil vb taşımak için.

3.Sandalet, terlik: Mümkünse gitmeden bir ay önce alarak ayaklarınızı alıştırınız. Orada çok yürüyeceğiniz için ayağınızı vurma riski var, bunu buradayken halletmiş olursunuz. Daha evvel kullandığınız bir terlik varsa o daha iyi tabi.

4.Terlik: İç ortamda yani kaldığınız odada tuvalet ve banyoda kullanmak üzere.

5.Şemsiye: Sıcaktan korunmak için. Özellikle Arafat’ta çok lazım olacak.

6.Cibinlik: Gece sivrisineklerden korunma için, özellikle Arafat’ta çok lazım olacak.

7.Seccade: İnce ve hafif olması ideal.

8.Battaniye ya da pike(ince ve hafif olsun). Arafat’ta lazım olacak

9.Yastık: Arafat’ta lazım olacak

10.Kokusuz sabun..
(4 – 10. maddeler özellikle Arafatta lazım olan malzemelerdir. Buradan alıp yanınızda götürmeseniz bile oradayken de civardaki alışveriş mekanlarında rahatlıkla bulabilirsiniz.)

11.Güneş gözlüğü: Özellikle güneşten rahatsız olanlar mutlaka alsın.

12.Şapka: Başınıza sıcak geçmemesi için, tercihen açık renkli.

13.Hafif ve ince kıyafetler: Sıcakta sizi serin tutacak, yıkanınca çabuk kuruyan kıyafet.

14.Çorap: Sıcakta çorap mı giyilir demeyin, Kabe’ye terlikle girilmiyor, tavaf sırasında çorap giyebilirsiniz. Sadece erkekler ihramlı iken çorap giyemez! Onun dışındaki nafile tavaflarda yanınızda çorap götürün.

15.Gecelik

16.Hırka, eşofman vb. Akşam ve geceleri orası baya serin olur. Sabah keza öyle. Hırka benzeri bir şey bulundurmanız yararlı olur.

17.İç çamaşırı; bol miktarda götürüp yıkama derdinden kurtulabilirsiniz. Hatta tavsiyem ucuzluk olanlarından bolca alın, kirlendikçe atarsınız. Zira kalınan yerlerde (kalabalık olduğundan) çamaşır için özel vakit ayırmak gerekiyor, bu da ibadetinize engel teşkil edebilir. Atlet-fanila tercihiniz kısa kollu ve sıfır yaka olsun. Askılı olanların size faydası (ter emmesi) daha az.

18.Havlu: El-baş havlusu, banyo havlusu.

19.Islak mendiller, peçete, tuvalet kağıdı vb. orada satın alabileceğiniz yerler var.

20.Şahsi bakım: Tırnak makası, makas, traş takımı, şampuan, ufak tefek yaralar için yara bandı,

21.Varsa kronik hastalığınız ile ilgili ilaçlar.

22.Çeşitli ilaçlar: Küçük yaralar için antiseptik özellikli krem-losyon, yanık ve pişik için krem, sivrisinek kaşıntısı için alerji kremi, baş ve adale ağrısı için ağrı kesici, soğuk algınlığı için ilaç, gargara veya boğaz spreyi (kalabalıkta enfeksiyon riskini azaltır), ihtiyaca göre diğer ilaçlar(mide koruyucu, kas gevşetici, gaz giderici)

Mevla Haccınızı mebrur, Sa’yınızı mezkur, ibadetlerinizi de makbul eylesin. Orada bu garibe de dua etmeyi unutmayın inşaAllah.

Sevgi, hürmet ve muhabbetle..

Murat HACIOĞLU

www.murathacioglu.com

http://www.linkmuslims.com/wp-content/uploads/2009/08/hajj.jpg

 
Toplam blog
: 656
: 1708
Kayıt tarihi
: 08.12.08
 
 

Allah kimisine “Yürü ya kulum” demiş. Ben onu “Yürü, yaz kulum” anladım. Yürü anca gidersin manas..