Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '15

 
Kategori
Güncel
 

Hacda 753 hacının ölmesi, 887'sinin yaralanması kader mi?

Hacda 753 hacının ölmesi, 887'sinin yaralanması kader mi?
 

İnternet'ten alıntı


Mekke'de bugün çıkan izdihamda 753 kişi öldü ve 887 kişide yaralandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise 18 Türk hacıdan 4'üne ulaşıldığını açıkladı

25 yılda 3 bin 500 kişi ölmüş! En büyük facia, 1990 yılında hacıların tünelde sıkışmasıyla 1426 kişinin yine sıkışarak, ezilerek ölmesiydi.

İran izdihamdan ötürü Suudi Arabistan'ı suçladı; kazanın olduğu yer yakınlarındaki bir yolun, faciadan kısa süre önce "bilinmeyen nedenlerle" kapatıldığını öne sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hacda yaşanan izdiham ile ilgili olarak, 'Suudi Arabistan yönetimine yönelik saldırgan yaklaşımları doğru bulmuyorum'sözlerine rağmen Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ ile Ak Parti Manisa Milletvekili Recai Berber konuşmalarında Suudi Arabistan yönetimini ağır eleştirdi

Ak Parti Manisa İl Teşkilatı'nın bayramlaşma töreninde konuşan Ak Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, hacda yaşanan olayları farklı bir şekilde değerlendirerek, "Ya şuraya toplanmış milyonlarca hacı adayı gelmiş, şurayı bile koordine edemiyorlar. Binlerce insan çok affedersiniz hayvan şeyi gibi orada ölüp gidiyor"dedi. .( Bugün,26.09.2015)

Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan, bu tür kazaların olacağını söyleyerek Suudilere toz kondurmadı. Oysa Mehmet Ali Şahin de hacın iyi planlamadığını, hac planlamasını Türkiye’ye verilirse daha iyi yapacağını belirtti 

Mehmet Ali Şahin, bir de dönüp kendi ülkesine baksa her gün terörden en az üç beş güvenlik görevlisi şehit oluyor; onlarca yaralanıyor; trafikte daha bayramın üçüncü gününde 113 kişi ölüyor 600 kişi yaralanıyor.

Tüm suç yetkililerin mi? Hayır. Bayramlarda, evde oturmamak moda oldu. Canım sen çalışmıyorsun da rahat konuşuyorsun, diyenler, olabilir. Peki, sekiz dokuz günlük bayram tatili, o kadar yorgunluğa, strese değer, diyenlere sözüm yok da iki gün yollarda geçiyor. İstanbul Atatürk Havaalanından Sarıyer’e 2,5 saatte ulaşabiliyor. İstanbul trafiği, bayramlarda tümden felç oluyor. Üç değil, beş köprü de yapılsa değişeceğini sanmıyorum

Kendi ülkesinin sorunlarını çözemeyenler, özellikle Arap ülkelerinin sorunlarını çözmeye kalkıyorlar. Atalarımız ne güzel söylemişler.”Kelin ilacı olsa başına çalar.” Ne kazalar oluyor? Bunlara da kaza mı demeli? Yoksa ihmal, teknolojinin gereklerini yerine getirmeme mi, diyelim.

Soma Faciası, 13 Mayıs 2014'te Türkiye'nin Manisa ilinin Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madencinin ölümüyle sonuçlan madencilik kazası. Facia, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan  ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçti. 

İktidar yetkilileri, kendi ülkesindeki maden kazalarına çözüm bulamıyor; hacda kaza olmasını önleyebileceklerini söyleyerek hacı daha iyi planlayacaklarını söylüyorlar. Türkiye’deki kazalar konusundaki başarıları ortada! Bir de “kutsal topraklar” a el atıyorlar

Suudi Arabistan yetkilileri, kader diyorlar. Kader nedir? Kader, alınyazısı, yazgı, kaçınılmaz kötü talih. Hacıların ölümü, kader olur mu? Suudi Arabistan Prensi’nin ve diğer Suudi görevlilerin arabalarının geçmesi için hacıların yolu kesilince hacıların yürüyüş düzeni bozulmuş; özellikle yaşlı ve tekerlekli sandalyeli hacılar birbirlerinin üzerlerine düşerek yaralanmışlar ve can vermişler,Suudi Arabistan yetkililerine göre de yürüyen merdiveni kullanmasını bilmeyen Afrikalılar, kazaya neden olmuştur. Araştırma ve incelemeler-totaliter yönetimlerde, sağlıklı araştırma ve inceleme olmaz ya –kazanın gerçek nedenini çıkarabilir. Yoksa yeterince güvenlik önlemi alınmadığı için mi ölümler olmuştur. Tam olarak bilinmiyor.

Suudi Prensi’ne yol açmak için hacıların yolu kapatılınca izdiham oluyor. Yazımın başında da belirttiğim gibi 753 hacı ölüyor,887’si de yaralanıyor.

Eskiden dedelerimiz zorlukla at, katır, deve sırtında günlerce giderler, geldikten sonra da davranışlarında olumlu yönde değişme olur; çevrelerinden de saygı görürlermiş. Şimdi öyle mi? Hac da moda oldu. Komşum gitti, ben de gideceğim. Gidip gelenlerin çoğunda da olumlu yönde bir davranış değişikliği izlenmiyor. Gene yalan, gene hile, gene kavga, gene şiddet. Karısını döven mi ararsın, öldüren mi hacca gidenlerde sanki artıyor. Sekiz on kez gidenler de aynı, değişen bir şey yok.

Türkiye’den 2015 yılında, hacca 55 540 kişi gitmiş. Hac fiyatları, 3600-6700 dolar arasında değişiyor. Bir kişi, hac için ortalama 5000 dolar harcıyor. Böylece, Türkiye'den kutsal topraklara hac için gideceklerin bu yıl yaptığı harcama 277 700 000 dolar. Buna, umre de eklenirse üç milyar doları aşıyor.

Birileri gitmesinler, diyebilir; ama” kutsal topraklara “gidip Müslümanlığın farzlarından biri olan hac görevini yerine getirmek isteyenlere, söyleyecek sözümüz yok da defalarca gidenlere ne demeli? Üniversite mezunu genç bir yakınımız, canım, ne var; bir de gidilir,10 kez de gidilir, herkes Paris’e defalarca gidiyor, demez mi? Ne dersiniz? Ben, dedim ki: Paris’in görülecek yerleri gezmekle bitmez. Sadece Louvre Müzesi’ni bir günde gezemezsiniz. Canım, seyahat özgürlüğü var; isteyen istediği yere gidebilir de gidilen yer de insanda bir iz bırakmalı

Son yıllarda bir de umreye gitmek arttı. "Umreye gidenlerin sayısı bu yıl son 10 yılın zirvesine çıktı"(basından) Oturduğu yerden bulgurunu, pirincini, mercimeğini… yüklenen sınırlı gelirli soluğu “kutsal topraklar” da alıyor. Günlerce çadırda kalıyor, çile dolduruyor. Hastalanıp Türkiye’ye dönüyorlar.

Bilinmezliklere doğru yol almaktansa daha az hacca gitmemek, hem ülke kaynaklarının ülkede kalacak, hem de insanlarımız Manisa AKP Milletvekili Recai Berber’in dediği gibi “hayvanlar gibi ölmeyecekler.”Ne var kiSuudiler de hac yolunda ölmek fazilettir, diyorlar.Bu söz,düşüncedeki az gelişmişliğin kanıtı.

Son söz

Hayvanlar gibi ölmek istemeyenlerin gideceklerini sanmıyorum; ama faziletli ölümü tatmak isteyenler, hac yoluna düşebilirler! Bunlara, söyleyecek sözümüz yok.

 
Toplam blog
: 391
: 2555
Kayıt tarihi
: 04.12.12
 
 

Hüseyin BAŞDOĞAN, 1942'de Malatya- Arapgir'de doğdu.Arapgir Ortaokulunu, Diyarbakır Öğretmen Okul..