Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ağustos '10

 
Kategori
Mizah
 

Haceli Ali'nin kivreliği

Haceli Ali'nin kivreliği
 

davul zurnasız olurmu düğün?


Bugün sizlerle kahramanları hala hayatta olan ve bizzat yaşayanlardan dinlediğim bir kivrelik hikayesini paylaşacağım.

Olay 1975 lerde geçer. O zamanlar köy olan şimdilerde kaza denilen köyümüz Nurhaklı Çilce Ali ve düğün sameninin başından geçer. Olay aynı ile yaşayan Haceli Alinin Küçük kardeşi haceli Osman'dan dinlenilmiş ve aynısı ile aktarılmaya çalışılmıştır.

Bizim köyün insanları Kİvre'lik müessesesine çok önem verir. Kivresi olmayan hiç kimse olmaz. Kivresi olmamak bir eksikliktir. Bizim Haceli Ali'de Osman Kuyudan( Bizim köyün bir mezrası) Usta Mamo^Nun Oğlu Süleyman Döner'le kivre olmaya karar vermişlerdir. Gün gelir SÜleyman Döner'in oğlu büyür ve sünnet olma çağına gelir. Sülayman oğlunu sünnet ettirmeye karar verir ve Haceli Aliye haber gönderir" kivre ben oğlanı kestirmeye karar verdim. Ayın 14 de Gölbaşında kendi hanemde merasim yapacağım. Sizleride bir mazeretiniz yoksa bekliyoruz" Haceli Ali başım gözüm üstüne ayın 14 de sünnet merasiminde orada olacağım diyerek oda Kivresi Yaşar Döner'e haber gönderir.

Haceli ALi bir taraftan gerekli hazırlıkları yapar, bir taraftan da kendi kendine söylenir. " Kivreciğim ne vardı Gölbaşı'na taşınacak. Osman Kuyu şurda çol coçuk gider sünneti yapar gecede evimize dönerdirk " Ama bu iş şakaya gelmez. Kivrelikten kaçmak olmaz, birkaç kişi ilede olmaz diyerek kardeşlerini, yakın akrubalarını görerek ayın 14 de Gölbaşı'na sünnet düğününe gidileceğini söyler. Gün gelir ayın 13 olur yarın Gölbaşında olmak gerek. NUrhak'tan Gölbaşına direk gidilemez. Zira dillere destan Kumlu yolu açılmamıştır. Bunun için önce Nurhak'tan Kapıdere'ye bir vasıta ile gidilecek oradanda ne bulunursa kara trenle Gölbaşı'na gidilecektir.

Ayın 14'de erkenden Haceli Ali kalkar daha önceden anlaştığı 12 kişilikl Ali Bağcı'nın münibüsü getirilir Düğün samenlerine de haber verilmiştir. Sağmenler içinde yakın akrubalar içinde Köyün iyi halay çeken erkekleride ayarlanmıştır. Gelenler sayılır 25 kişi, münibüs 12 kişilik, Ali BAğcı bu münibüse bukadar adam nasıl sığacak desede 25 kişi münibüse dolar ve kapıdere yoluna düşülür. Kapıdere fazla uzak değildir. Yaklaşık 25 km bir saatte Kapıdere istasyonuna varılır.

Başlarlar Tren beklemeye. Tren şanslarından gecikmez. Hemde mavi lüks koltuklu yani tahta sedirler üzerine müşamba çekilmiş trene binerler. Belkide kara vagonlar dışında ilk defa yolcu trenine biniyordu düğün sameninin çoğu. Haceli Ali gururlu, kardeşi Haceli Osman mutlu, ağabeyinin kivreliğine yolcu treni ile gidiyorlar. Kivreleri Süleyman Döner kivrelerinin yocu treninden indiğini görecekler di. Mutluluktan içleri içlerine sığmıyordu. Kapıdere Gölbaşı Trenle 15 km lik mesafe. Haceli Ali ve düğün samenleri yolcu treninin tadını çıkaramandan Gölbaşı'na gelmişti ki olanlar oldu.

25 kişilik Haceli ALinin samnelerini hiç beklemedikleri bir süpriz bekliyordu.

Trenden İnmeye başladıklarında Davul zurna ile karşılaştılar. Haceli Ali çok gurulannıyordu. Kivrem bizi davul zurna ile karşılıyor diye. Kivresi Süleyman Döner de çok gurulu idi. O da Kivrem davul zurna ile gelmiş diye. Davul zurna çalarda halaya durulmazmı Haceli Alinin samenleri inen halaya duruyor du. Halaya duranlar davulculara para takmaya başladılar. Artık bir yarış başlamıştı. Nurhak'tan gelen iyi halaycılar öyle güzel halay çekiyorladı ki onları karşılayan kivrelerin tarafları ve Çilce Ali'nin samenleri davulculara para takmada yarışa girmişlerdi. Günlük 5 lira yevmiye ile iş bulamayan samneler öylesine çoşmuşlardıki ceplerinde ki son kuruşa kadar davulcuya takıyorlardı. Kivrelerde altta kalmıyordu. Kimin cebinde para varsa davulcuya yapıştırıyordu. Bu halay yaklaşık bir saat sürdü. Kimsede nefes alacak hal kalmayana kadar halay çekilmişti. Artık Kİvreler birbirlerine hoşgeldiniz faslına geçmişlerdiki davulcular her iki tarafıda soymuşlar, 10 düğün çalsalar bu kadar şaba parası toplayamazlardı. Mutlu ve davullarını çalarak uzaklaşıyorlar dı ki.

Haceli Ali kivrelerinin davul zurna ile kendilerini karşılamaya gelmedikler ini anladı. Samenlerde anladı. Kivrelerde Haceli Ali!nin davul zurna ile gelmediğini anladı. Her iki tarafta anlamasını anladılarda. Bu davul zurna nerden çıktı onu anlamaya çalışırlarken. Davulcuların Kapıdereden önce Doğanşehirde aynı trene bindiklerini ve Gölbaşında başka bir düğün için geldiklerini öğrendiler.

Sonra mı ne oldu?

Haceli Alinin kivreliği o yıl çalınan düğünler içinde Gölbaşı yöresinin en iyi düğünü ilan edildi.

Sizce de böylesi bir tesadüf birinciliği haketmiyor mu ?

 
Toplam blog
: 139
: 795
Kayıt tarihi
: 29.09.06
 
 

10.12.1949 yılında Nurhak'ta fakir bir ailenin yedinci cocuğu olarak dünyaya geldim. Ziraat okulunda..