Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '13

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Hacı Arif Bey, Resim Heykel Müzesi'nde anıldı

FASLI ŞAHANE HANIMLAR TOPLULUĞU PROJELERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEYE DEVAM EDİYOR

Türk Sanat Müziğinin klasik ve neoklasik döneminin bestekârlarından, kürdîlihicazkâr makamı ile Müsemmen usulünün mimarı Hacı Arif Bey,  26.01.2013 tarihinde Resim Heykel Müzesinde düzenlenen bir müzikalle anıldı. Hacı Arif Beyin hayatı çocukluk yıllarından itibaren canlandırıldı. Sahne tasarımı o yıllardan tatlı bir esinti bırakırken izleyicilerin yüreklerine, solistlerin o döneme ait kostümleri göz kamaştırdı.

Ankara Radyosu Sanatçısı Kadri Şarman, Hacı Arif Bey rolünü üstlenerek üstadın o değerli eserlerine ses oldu. Dönemin padişahını, Devlet Tiyatroları Karagöz Sanatçısı Mustafa Mutlu canlandırdı. Cariyelere ise Faslı Şahane Hanımlar Topluluğu koro sanatçılarından Ayşen Gürbüz, Hicran Eresken, Canan Etlioğlu, Nesrin Feşel, Gülay Baybaba, Hande Ayıkgezmez, Qitao Chen İlhan ve Gülderen Cengiz hayat verdi. Ela Altın da güzel yorumuyla geceye renk kattı.


Şarkıların arasında Hacı Arif Beyin hayatı hakkında bilgilere de yer verildi. Çocuk yaşlarında sesinin güzelliğiyle dikkatleri üzerine çeken Arif ile Dede Efendi gibi mühim şahsiyetler ilgilenmiş. Güzel sesinin, Sultan Abdülmecid Han’a kadar ulaşması, onun Mızıka-yı Hümayun’a alınmasına vasıta olmuş. Haremdeki cariyelere musiki dersleri veren Hacı Arif Bey, cariyelerden Çeşm-i Dilber’e gönlünü kaptırınca padişahın izniyle bu hatunla evlendirilerek Saray’dan ayrılmış. Lakin Çeşm-i Dilber Hatunun gözü yükseklerde olduğu için çocukları Arif Beye bırakarak bir tüccarla kaçmış. Bu olay karşısında kedere bürünen Hacı Arif Bey “Niçin terk eyleyip gittin a zalim / Düşer mi şanına ey şeh-i huban”  mısralarıyla başlayan kürdîlihicazkâr şarkısını bestelemiş.

Daha sonra yine haremden yaptığı iki evlilik de hüsranla sonuçlanmış Hacı Arif Beyin.
Trajik bir hayat hikâyesine sahip olan Arif’in yaşadığı acılar bestekârlığına yansımış ve kendisinden sonra gelen bestecileri de etkisi altına almış.

Hacı Arif Bey müzikalinde, Itri ve Dede Efendi gibi Türk bestekârlarının eserleri de dinleyicilerin beğenisine sunuldu. Pek çok eseri seslendirilen Hacı Arif Beyin,  sözleri Namık Kemal’e ait olan “Olmaz İlaç Sine-i Sad Pâreme” yine bestesi Arif’e ait olan “Vücut İklimimin Sultanı Sensin”  gece de seslendirilen eserler arasındaydı.

Gecenin sürprizi ise Faslı Şahane Hanımlar Topluluğu koro sanatçılarından Çinli Qitao Chen İlhan’ın, Hacı Arif Beyin o güzel eserlerinden birini kendine has yorumuyla seslendirmesiydi.

Dekorlardan kostümlere,  mizansenlerden seslendirilen eserlere kadar özenle, sevgiyle, büyük bir titizlikle hazırlanan anma gecesi için büyük bir emek harcandığı gözlerden kaçmadı. Koro sanatçılarının birbirinden güzel yorumlarıyla ses bulan eserler dinleyicilere keyifli saatler yaşatırken o döneme ait izleri de günümüze taşımayı başardı.

Gecenin organizasyonu ile yakından ilgilenen Ayşen Gürbüz “Neo klasik dönemin ünlü bestekârlarından ‘Hacı Arif Bey’ müzikalini neden bu şekilde sahnelediğimizden ve projelerimizden söz etmek istiyorum. Alışılagelmiş koro konserlerinden farklı bir uygulama yapmak istedim. Büyük bestekârların yaşamlarının bir parça olsun aklımızda kalabilmesi adına tiyatral bir sunum ile görsel öğeleri de ön plana çıkararak projelendirdim. Hacı Arif Beyin yaşamını, tiyatro ve müzikle harmanladım. Kostümleri çizdim. Sahne tasarımını da kâğıda dökerek müzik üstadı hocamız,  Kadri Şarman'a sundum. Onun da onayladığı bu  projeyi arkadaşlarımızın desteğiyle  iki yıllık bir çalışma sonucunda sahnelemeyi başardık. Bu arada Çinli bir arkadaşımızda aramıza aldık.  Qitao Chen İlhan. Türkçesi yarım olmasına karşın güzel sesiyle koromuzun gözdesidir.  Bu projemizden üç yıl önce de, Cumhuriyet kadınları olarak bir defile ve konser verdik. Atatürk dönemi kostümleriyle hazırladığımız defile sonunda Atatürk'ün sevdiği şarkılardan oluşan  konserimiz de çok beğeni aldı. Yine kostüm tasarımları ve koreografi tümüyle bana aitti. Müzik de de her zamanki gibi Kadri Hocamızın emeği çok büyüktür. Mankenlerimizde koro arkadaşlarımızdı. Bu projelerimizin devamı da olacak.” dedi.

Faslı Şahane Hanımlar Topluluğu koro sanatçılarına kanunda Özgür Şarman, kemanda Ahmet Çağlaroğlu, tamburda Eda Ersoy, kemençede Reyyan Kurbani,  neyde Cevdet Yıldız,  utda Türker Sancak eşlik etti.

Hacı Arif Beyin çocukluğunu canlandıran Batuhan Gürbüz’ün sesinin güzelliği izleyicileri büyüledi ve büyük alkış topladı.

Faslı Şahane Hanımlar Topluluğu, hayata geçirdiğidiğer projelerinde olduğu gibi, bu projesiyle de izleyenlerin yüreklerinde taht kurmayı başardı.

 HABER: Sibel UNUR ÖZDEMİR

  

 
Toplam blog
: 755
: 776
Kayıt tarihi
: 13.06.07
 
 

Ankara'da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. AÜİF iş idaresi b..