Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '12

 
Kategori
İnançlar
 

Hacı Bektaş Veli –2

Hacı Bektaş Veli –2
 

“.....Hayatın akışında insan her şeyi kendinde aramalıdır. Kendini sorumlu tutmalıdır. Hak’tan emir oldu dünyaya geldim. O halde insanları severim. Hiç ölmeyecek gibi çalışırım.


Temel esaslar; sevgi, hoşgörü ve toplumsal barıştır. Hoşgörüyle bütün insanlığa açılmayı hedefler. Hoşgörüyü bilmeyen, hoşgörüden anlamaz. “Biz bir pergele benzeriz, bir ayağımız şeriatta durur, öteki ayağımızla çizdiğimiz daireye yetmiş iki millet girer” der. Ona göre hoşgörü; inanç, düşünce ve vicdan özgürlüğüne saygı gösterme olgunluğudur.

Allah’ın varlığına, birliğine inanan bütün insanlar eşit inanç ortamındadırlar. Dinler, insanları ayırmak, birbirinden soğutmak için değil, arada barış ve kardeşlik sağlamak içindir.

Bektaşilikte, kalp hazinesinin Allah sevgisi, Ehli beyt sevgisi ile dolup başka bir sevginin o kalbe girecek yer bulamaması gereklidir. Bir kişiye neyin doğru neyin yanlış olduğu söylenmeyecek, ancak kişi bunları ayırt eder hale gelecektir. Ne var ki, “Bu yola girmek ateşten gömleği giymek gibidir, demir leblebidir” diye de baştan uyarır heves edenleri. Çünkü Bektaş’a göre: “Tasavvuf öyle bir şeydir ki afiyetle birleşmez. Afiyet, bir an yüreğin rahatlık ve karar bulmasıdır. Afiyet Allah’ta dinlenmedir. Oysa ki tasavvuf başlangıç ve özlemdir, onun için ikisi birleşmez. Tasavvuf, Allah’tan başka olandan bıkıp usanmaktır ve ondan başkasından boşanmaktır.”

İnsana insan olmayı öğretmek için gereken eğitim dört aşamadır:

1. Benlikten arınmak (Mürşitte erimek)

2. Allah’a ulaşmak (Ölmeden önce ölmek)

3. Allah’ta erimek (Hak’ta Hak olmak)

4. O’ndan bize ulaşmaktır ( Hak’tan halka inmektir).

Bu yolculukta sevgi rehberdir; önemli olan bilmek değil, olmaktır. Kişi nasip alır almaz ona “Seni senden aldık, sana teslim ettik” denilir.

“Bizim yolumuz irfan yoludur; İlimden gitmeyen yolun sonu karanlıktır”diyen Hacı Bektaş şu öğütleri verir, duymak isteyenlere:

“....İnsan olmanın yolu kolay değildir ey dost! Senlik benlik bilmeyeceksin. İyiliği başa kakmayacaksın, kötülük dahi etseler cevabın iyilik olacaktır. Gösterişten kaçacaksın. Herkesi eşit göreceksin. İnsanların hayrına koşmayı kendine iş edineceksin, hor görmeyeceksin başkasını. Gönlün, elin açık olacak. Dirliği, birliği akıldan ırak tutmayacaksın.”

“.....Hayatın akışında insan her şeyi kendinde aramalıdır. Kendini sorumlu tutmalıdır. Hak’tan emir oldu dünyaya geldim. O halde insanları severim. Hiç ölmeyecek gibi çalışırım. Benim üç dostum var. Bunun birisi ben öldüğüm zaman evde kalır. Evde kalan bellidir. Birisi yoldadır, yoldaki dostlarım benimle mezarıma kadar gelir. Öteki kıyamete kadar benimle beraberdir; yapabildiğim iyilikler!...”

Hacı Bektaş Veli’nin temel saydığı ilkelerden biri de şudur:

İbadet başka, iş başkadır. Dünya için ahiret, ahiret için de dünya feda edilmemelidir.

Bazı görüşlere göre İslam’a ters düştüğü iddia edilse de, O İslam’ın özünü, ruhunu kavramış ve yaşamış bir er kişidir.

Sakin ol kimsenin gönlünü yıkma

Gerçek erenlerin izinden çıkma

Eğer adam isen ölmezsin korkma

Aşığı kurt yemez uc’da değildir.

Sözleri ile yüzyıllar boyunca gönüllere sevgi tohumlarını ekerek “Adam” olmanın tanımını kendi hayatıyla örneklemiş, nice gönüllerde diri kalmıştır.

 

Ahmed F. YÜKSEL

 

 

KAYNAKÇA: 
Yunus Emre ve Tasavvuf; Abdülbaki Gölpınarlı 
Türk Edebiyatı Tarihi, Seyit Kemal Karaalioğlu 
Günün Işığında tasavvuf Tarikatlar Mezhepler Tarihi; İsmet Zeki Eyüboğlu 
Ezoterik, Batıni Doktrinler Tarihi; Gener Cihangir

 

 
Toplam blog
: 636
: 9957
Kayıt tarihi
: 14.12.11
 
 

Araştırmacı Yazar.. ..