Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '11

 
Kategori
İnançlar
 

Hacı Bektaş Veli ve Alevi inancında rakamların kutsiyeti

Hacı Bektaş Veli ve Alevi inancında rakamların kutsiyeti
 

Geçen hafta dörtyüz Alevi Derneğinin katılımıyla, Büyük Alevi Kurultay'ı yapıldı. Alevi Sayıştay'ında değişik görüşler ortaya çıktı. Kısaca, Diyanet'in ve zorunlu din dersinin kaldırılması yönündeki talepler ağır bastı. Diğer görüşler kısaca şöyleydi; 

- Cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi.- Madımak otelinin utanç müzesi yapılması...- Alevi köylerine cami yapılmaması.- Dergahların, Alevi ve Bektaşilere iade edilmesi.- Alevilere asimilasyon uygulanmaması ve Hükümetin Alevi çalıştay raporunu bir an önce açıklaması talepleri oldu. 

Türkiye'nin bir mozaik olduğu sık sık dile getirilir. Yüzyıllar boyunca, Anadolu'da bir arada yaşamış olan topluluklar, beylikler, devletler kurmuşlar ve Anadolu'yu medeniyetin beşiği haline getirmişlerdir. 

İşte bu mozaik''in, bir parçasıda Anadolu Aleviliği ve Bektaşi'liğidir ve bu felsefenin temeli insan sevgisine dayanır. İnsanı temel alan bu felsefenin özelliği, sevgi, barış ve hoşgörüdür. Hacı Bektaş-ı Veli'nin şu sözleri bu felsefeyi daha iyi anlatır. 

- En yüce servet ilimdir. 

- Nefsine ağır geleni, kimseye uygulama. 

- Eline, beline, diline sahip ol. 

''Hacı Bektaş Veli'nin sağlığında ''Bektaşilik'' denilen bir tarikat yoktur. Alevilik-Bektaşilik olan inanç sistemi, onun ölümünden sonra ortaya çıkmıştır. Uzun zaman sonra Balım Sultan bu düşünceyi sistemleştirmiş ve ''Bektaşilik''i oluşturmuştur. Balım Sultan'dan sonra Anadolu'da Alevilik- Bektaşilik düşünce sistemi oluşmuş, gelişmiştir.'' 

Atatürk'ün ''Gerçek yol gösterici ilimdir''. Sözü gibi Hacı Bektaş-ı Veli'nin ''İlimden gidilmiyen yolun sonu karanlıktır, düşünce karanlığına ışık tutanlara ne mutlu'' sözleri yanlızca yaşadıkları zamanı, geçmişimizi değil, bu günümüzü ve geleceğimizide aydınlatmaktadır. 

Alevi inancında bazı rakamların kutsiyeti olduğunu görüyoruz. Mesela, 1 rakamı, Hak'ın birliğini, Tanrıyı simgeler, yaratıcı ve yaşatıcı kabul edilen Allah tektir. 2 rakamı, ikilik olgusu; Alevi- Bektaşi inancında, ikilik birliğe kavuşmak için aşılması gereken bir olgudur. 3 rakamı; Hak, Muhammet, Ali birliğini temsil eder.4 rakamı; dörtler olgusu; dört ilke, dört öğe ( Toprak, su, od, yel), Dört mevsim; (İlkbahar, yaz, sonbahar, kış), dört tabiat (Sıcaklık, soğukluk, kuruluk, yaşlık). Dört yön; (Doğu, batı, kuzey, güney). Dört Kapı; (Şeriat, tarikat, marifet, hakikat). Dört yol, dört aşama, dört inanç gibi dört sayısıyla getirilen dört kavram çok değişik anlamlarda, değişik düşünceleri açıklamak için kullanılır. 5 Rakamı; Muhammet, Ali, Fatıma, Hasan, Hüseyin'i temsil eder. 7 Rakamı; yedi uluları. 12 Rakamı, oniki imamı, 14, Masum pakları, 17 Rakamı, onyedi kemerbestleri, ve 40 Rakamı, kırkları temsil eder. 

Alevi-Bektaşi inancında ''Dört kapı kırk makam'' öğretisi vardır. Kişi ancak bu dört kapı kırk makam aşamasından sonra ''insan-ı Kamil'' mertebesine ulaşır. Hacı Bektaş-ı Veli'de, İnsan-ı Kamil olduğuna göre onunda makamına varıncaya kadar sembolik dört kapıdan geçilir. 

İlk kapı cümle kapısıdır. Birinci kapı ''Şeriat kapısıdır'' Alevi inancında, Hak- Muhammet- Ali'nin adının zikredildiği her mekanın eşiği kutsaldır. Çünkü, eşiğin üstü Muhammed'i, sağı solu, Hasan'la Hüseyin'i, girenin kendiside Ali'yi temsil eder. Elinizi koyup öptüğünüzde niyaz etmiş, göğsünüze koyduğunuzda da' 'Hak Adem'dedir'' demiş olursunuz. Buda Hakkın Adem'de teselli ettiği, genel Hak inancından gelir. 

2. Kapı Tarikat; Tarik yol demektir. Kamil insan olma yoluna giden kişi yolcudur, yolcuyu yolda götüren kişi ise rehberdir, klavuzdur, mürşittir. Bu kapı aynı zamanda kişinin olgunlaşma evresiidir. (Aslan, Ali'nin simgesidir.) 

3. Kapının adı ise Marifet, Alevi inancında hem evrensel hemde tanrısal sırları sezgileme aşamasıdır. Evrensel sır, aklın ve bilimin sayesinde insanoğlunun bilinmiyenleri ortaya çıkarmasıdır. Evrensel sırrı insanın aklı keşfeder. Tanrısal sır ise o ancak gönülle alınabilecek menzildir. Yani, Marifet kişinin kendisini bilmesiyle başlayan bir yolculuktur. Marifetin son makamıda ariflik, bilgeliktir. 

4. Hakikat Kapısı; Bu kapıya gelen insan, kin- kibir- haset- boğuz- (düşmanlık)- hırs- kahkaha, maskara, bu 7 büyük kusurdan, öz benliğini arındırmış, İnsanı-ı Kamil mertebesine gelmiş demektir. 

Sırrı hakikatin ilk makamları tevazu- alçak gönüllülük- özünü hakir görmektir. 

Son makam ise, Fenafillah'tır. Yani Hak'kın varlığı içersinde eriyip yok olmak, bir yağmur tanesi olup okyanusa düşmektir.. 

 

 

 

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..