Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '18

 
Kategori
Kitap
 

Hacı Bektaş Veli

Hacı Bektaş Veli
 

Hacı Bektaş Veli


İbrahim Sani ve Hatem Hatun'un oğlu Bektaş'tır.

Velâyetname-i Hacı Bektaş Veli Kitabında bahsedildiği gibi, ayın on dördüne benzer bir yüz berraklığı ile doğmuştur. Velâyetname (Sefer Aytekin)'e göre, ilk sözleri şahadet olmuştur. Ömrü boyunca nefse boyun eğmemiştir. Hiç kimse bir kusurunu, bir ayıbını görmemiştir. Bir saat bile ibadetsiz geçirmemiştir. Nesli Seydel Mürselin ve Zübde-i nakdi Emrül Müminin ve İmamül Müttekin Keremullahı vecdir.

Soyu şu şekildedir.

Hz. Muhammed kızı Fatıma ve İmam Ali oğlu İmam Hüseyin oğlu, Zeynel Abidin oğlu Muhammed Bagir oğlu Cafer Sadık oğlu Musa Kazım oğlu Seyit İbrahim el Mucab oğlu Musa Sani oğlu İbrahim Sani oğlu Hacı Bektaş Veli'dir.

Horasan bölgesinde Nişabur şehrinde 1209 olarak kabul edilen bir yılda doğmuştur.

Hacı Bektaş Veli, Şeyh Ahmed Yesevi'nin ölümünden yaklaşık kırk yıl sonra doğmuştur.

Türk Sofisi Şeyh Ahmed Yesevi'nin Müridi Lokman Perende’nin öğrencisi oldu daha küçük yaşlarda Bektaş. Küçük yaşlarda gösterdiği üstün yetenekler ve kerametlerle etrafını hayretlere düşürüyordu. Özellikle hocası Lokman Perende'yi.

Yetişkin bir hâle gelince Anadolu'ya gönderildi. O yıllarda Anadolu'nun büyük bir bölümü Türklere aitti. Ve yönetici idareci olanlar, büyük şehirlerde kasabalarda ikamet edenler mezhep olarak Sünni idiler. Oysa bunların dışında kalan köylerde ve göçebe olanlar Alevi idi. Yeni Çeriler Alevilerdi.

En eski vesikalar Vakfiyelerde, Ba vakfiyelerde merhum ve Kuddise Surrehu olarak yani sırrı kutlu olsun anlamına gelen isim ile geçmektedir. Suluca Karahüyük'e onun adı verilmiş ve bu yörenin adı Hacı Bektaş olmuştur. Bunun dışında Hacı Bektaş Veli'nin soyu ve hayatına dair belgelere, Seyit Ali Sultan, Abdal Musa ve Hacem Sultan Menakıbleri’nde de rastlamak mümkündür. Eğirdir’de bir tekkeye bağlı olan Muhiddin isminde bir derviş şairin yazdığı Hızırname adlı kitabında da Anadolu'nun büyük Evliyalarından olan Hacı Bektaş Veli'den hürmetle bahsetmesi de kaynaklarda yer alır.

 
Toplam blog
: 79
: 199
Kayıt tarihi
: 03.12.16
 
 

12 Mayıs 1971 yılında İzmir/Türkiye'de doğdu. Kevser Yeşiltaş, Tasavvuf, Gizemcilik, Ezoterizm, Ç..