Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '06

 
Kategori
Futbol
 

Hacı mı Marko mu?

Hacı mı Marko mu?
 

Son günlerde garip bir tartışma girdi Türk futboluna. Yabancı bir oyuncuyu Türk vatandaşlığına geçirerek milli takımda oynatmak doğru mu yanlış mı? Aslında bu zaten Türk sporunda yapılan bir şeydi. Elvan senelerdir atletizmde ülkemizi temsil ediyor. Fakat branş futbol olunca ve fanatiklikten gözleri kararmış insanlarımız da olunca bu tartışma ister istemez bir anda bir kamplaşmaya döndü herşeydeki gibi.

Sayın Kazım Kanat bu kamplaşmada bayrağı taşımaya o kadar niyetlendi ki, tepkisini Mehmet Marco Aurelio'nun olduğu bir milli takım maçında söylenecek milli marşta ayağa kalkmam diyerek gösterdi. Bu kadar basit olarak da kestirip attı. Doğal olarak da her kesimden okuyucu kitlesine sahip bu usta yazar ülkemizde bir çok insanın en zayıf noktasından yani milliyetçilikten girdiği için de gerekli desteği göreceğini çok ama çok iyi biliyordu.

Ve o gün geldi çattı. Fatih Terim Marco'yu milli takım kadrosuna davet etti. 16 Ağustos'ta Lüksemburgla maçımız var. Ve kadroda muhtemelen Marcoda olacak. Benim tahminime göre kurt hoca Fatih Terim ilk onbir de başlatmayacak. Sebebi de malum. Kazım Beyde milli marşta ayağa kalksın diye.

Sporun ruhuna biraz ayıp olmuyor mu? Kurallara biraz saygısızlık olmuyor mu? Bu konuda Kazım Kanat'ın arkasından körü körüne koşturan tüm sporseverlerin şu soruyu kendisine sormasını istiyorum hem de iyi bir Fenerbahçeli olarak soruyorum. "Eger bu yönetmelik Hagi'nin zamanında çıkmış olsaydı ve Hagi adını HACI olarak değiştirip Türk vatandaşlığını seçseydi ve milli takımda oynama hakkı da olsaydı" acaba Kazım Abi milli marşta gene oturuyor mu olacaktı?

Ya da ülke olarak gurur duyduğumuz UEFA ve SUPER KUPA'nın sevincini Hagi yüzünden Popescu yüzünden Taffarel yüzünden buruk mu yaşadı acaba Sayın Kanat. Ha derseki ben bir Beşiktaşlı olarak Galatasaray'ın kaldırdığı UEFA ve SUPER KUPA'da hiç bir heyecan duymadım zaten söylenecek bir söz kalmıyor.

Marco iyi bir futbolcu. Herşeyden önce bir görev adamı. Mücadele gücünü Fenerbahçenin gerek Avrupa Kupası maçlarında gerekse lig maçlarında fazlasıyla göstermiş ve bir çok futbol otoritesinin beğenisini kazanmıştır. Defalarca haftanın futbolcusu seçilmiş ve en önemlisi efendi bir sporcudur.

Böyle bir oyuncunun eğer faydası dokunacaksa milli takımda oynamasının kime ne zararı olabilir ya da milliyetçiliğimize ne zarar verir ben anlayamıyorum. Bunlar işin duygusal yanları. Gelelim şimdi kuramsal yanlarına.

Bu bir FIFA uygulaması. Ve bu uygulama sayesinde Mehmet SCHOLL'u senelerce Alman Milli takımında hayranlıkla izledik. Hatta Önder'in milli takımda oynayabilmesi için girişimlerde bulunduk ama zamana karşı yaşadığımız bürokratik bir engel yüzünden bunu başaramadık. Futbolu FIFA yönetiyor. Ve bizde FIFA üyesi bir ülkeyiz. Bu konuda çok dikkatli olmamız gerekiyor. Şöyle bir düşünün. Türkiye maçını Ali Sami Yende veya İnönü stadında oynuyor. Ve Kazım Beyin müritleri milli marşta ayağa kalkmayarak Marco'yu protesto ediyor. Hatta bu kıvılcım bütün tribünleri sarıyor ve maç esnasında Marcoya sürekli hem de Türk seyriciler tarafından protestolar yapılıyor.

Emin olun ertesi gün UEFA 'nın ve FIFA 'nın resmi internet sitelerinde, Avrupa basınında TÜRKİYENİN IRKÇILIĞINDAN başka hiçbir haber okuyamazsınız. Lütfen söylemlerinize ve uygulamalarınıza ve insanları tahrik ederken yaptığınız tahriklerin nerelere varacağının hesabını yaparak yapın herşeyi. Koskaca Kazım Beyin meşhur olmak gibi bir derdi olabileceğini düşünmüyorum bile. Ama madem ki o olabilecekleri düşünmeden düğmeye bastı en azından arkasından gidecek olanları sağduyuya davet ediyorum.

Sonuçta Marco ülkesinden kilometrelerce uzakta bir ülkede, bambaşka bir kültürde mutlu mesut bir biçimde yaşadığını düşünerek ülkemize hizmet etmek için göreve davet edildi ve memnuniyetle kabul etti. Buna saygı duyalım. Çünkü buna saygı duymazsak senelerce övündüğümüz, ancak son yıllarda erozyona uğrayan sıcakkanlılığımızda , misafirperverliğimizde yok olup gidecek dünya gözünde.

LÜTFEN.

 
Toplam blog
: 85
: 1006
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

1971 yılında Ankara'da doğdum. İzmir'de yaşıyorum. En büyük tutkum FutBol. Ve tabi ki Fut-Bol da bil..