Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '12

 
Kategori
Sosyoloji
 

Hacıbektaş - Mevlana arasında

Hacıbektaş - Mevlana arasında
 

 

     “Âlimlere ve kendini bilenlere alçak gönüllülük yaraşır.”

                                     Hacı Bektaş Veli

     “Dikenden gül bitiren, kışı da bahar haline döndürür.”

                                          Mevlana 

         Eğitimli ve erdemli bireylerin söyleşileri de nitelikli olur. Öylesi ortamlarda bulunmak ve söyleşilerini dinlemek, elbette kişiye yarar sağlar. Yalnızlığın en olumsuzu, sizi anlamayanların arasında kalmanızdır. Özellikle birilerinin arkasından olumsuz konuşulduğu ya da dedi kodu üretildiği günümüzde bireyin bu tür güzel ve özgün örneklere gereksinimi vardır.

          Aşağıdaki örnek anekdot (özgün küçük öykü), böylesi bir söyleşi ortamında kulaklarıma yansıdı! Okurlarımla paylaşmanın engin mutluluğunu yaşamak istedim. Dilerim amacına ulaşır.

***

         Bir adamcağız kötü yoldan para kazanıp bununla kendisine bir inek alır.

         Neden sonra, yaptıklarından pişman olur ve hiç olmazsa iyi bir şey yapmış olmak için bunu Hacı Bektaş Veli'nin dergâhına kurban olarak bağışlamak ister. O zamanlar dergâhlar aynı zamanda aşevi işlevi de görüyordu.

          Durumu Hacı Bektaş Veli'ye anlatır. Hacı Bektaş Veli: ‘helal değildir.’ diye bu kurbanı geri çevirir. Bunun üzerine adam Mevlevi dergâhına gider. Aynı durumu Mevlana'ya anlatır. Mevlana bu bağışı kabul eder. Adam, aynı şeyi Hacı Bektaş Veli'ye de anlattığını ama onun bunu kabul etmemiş olduğunu söyler ve Mevlana'ya bunun nedenini sorar.

          Mevlana şöyle der:

          "Biz bir karga isek Hacı Bektaş Vel,i bir şahin gibidir. Öyle her leşe konmaz! O yüzden senin bu bağışını biz kabul ederiz ama o kabul etmeyebilir."

          Adam üşenmez, kalkar Hacı Bektaş Dergâhı’na gider. Hacı Bektaş Veli'ye, Mevlana'nın kurbanı kabul ettiğini, söyler. Bunun nedenini bir de Hacı Bektaş Veli'ye sorar. Hacı Bektaş’ta şöyle der:

          "Bizim gönlümüz bir su birikintisi ise Mevlana'nın gönlü okyanus gibidir. Bu yüzden, bir damlayla bizim gönlümüz kirlenebilir ama onun engin gönlü kirlenmez! Bu nedenle o, senin hediyeni kabul etmiştir…"

***

          İnsanı güzel yapan kişiliğidir. Ne ki, o güzel insanlar beyaz atlara binip gittiler! Bir daha da dönmeyecekleri bilinen bir gerçektir. Saatli Maarif Takvimi’nde okuduğum Dr. Karman Yılmaz’ın dizeleri şimdileri yansıtmıyor mu?  “Tanrım ne oldu insanlara/Kinle dolu bakışlar/Bitti arkadaşlıklar/Robotlaştılar.  Aşk kaldı sözcüklerde/Sevda eski günlerde/ Dostluk kim bilir nerde?/Sözde uygarlaştılar.”

          Oysa günümüzde insanların Hacivat-Karagöz rollerinde; birbirlerini suçladıklarına ya da taşladıklarına tanık olup üzülüyoruz!

          Sonuçta; bireylerin başkalarını yerme yerine, övmeyi ya da onurlandırmayı alışkanlık durumuna getirmeleri beklenir. Bu hem erdem, hem de insanca yaklaşım demektir.

                                                                                   * 

                                                      muhsindurucan@hotmail.com

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..