Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '10

 
Kategori
Güncel
 

Hadi buyrun! Bir de buradan bakalım…

Hadi buyrun! Bir de buradan bakalım…
 

Erhan Ortaköylü...


Malum patlamada 13 vatandaşımızı kaybettik. Analar, babalar, evlatlar yas tutuyor şimdi, henüz kaybettikleri yakınlarının acıları taze daha.

Hep beraber hatırlayalım isterseniz. Balıkesir’in Dursunbey ilçesinde meydana gelen grizu patlamasına müteakip gerek ulusal yazılı ve görsel basında grizu patlamasının meydana geldiği madenin sahibini linç eden haberler okuduk, seyrettik.

Dün ulusal bir gazetenin internet sayfasında okuduğum haberle birlikte, bu konuda yerel basını da takip etmem gerektiğine olan inancım iyice pekişti.

Google'a girdim. Karşıma çıkan haber içeriklerine baktım ki, yerel gazete Dursunbey’e kamp kurmuş olayı an be an takip etmiş ve haberleştirmiş.

Onların haberinde de gördüm aynı içeriği ulusal basında vurun abalıya misali alaşağı edilen maden sahibi Erhan Ortaköylü'yü göklere çıkarıyorlar, toz kondurmuyorlardı.

İsterseniz hep beraber bakalım maden sahibi için neler söylenmiş:

Dursunbey’de meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden ve yaralanan madencilerin yakınları, maden sahibi Erhan Ortaköylü’nün tedbirsizlik ve dikkatsizlikten dolayı suçlanmasına tepki gösterdi. Kemal Aydın “biz bir evlat bir kardeş kaybettik ama o 13 evladını kaybetti” dedi.

4 Çocuk babası Kemal Aydın bir evladını ve birde kardeşini kurban vermiş maden ocağına. Tepkisi ise basında çıkan suçlamalara. Maden ocağı sahibi Erhan Ortaköylünün yargısızca infaz edildiğini anlatıyor. Aydın “biz bir evlat kaybettik acımız büyük ancak Erhan Ortaköylü ise 13 evladını kaybetti, oda bizim kadar acılı” diyor.

Daha öncede kardeşi Muzaffer Aydın’ı 2006’da ki patlamada kaybettiğini belirten Kemal Aydın “İhmal yok Allah herkese böyle patron nasip etsin biz bir evlat bir kardeş kaybettik ama o 13 evladını kaybetti. Biliyoruz ki o da bizim kadar acılı bir baba. Bende madencilik yapıyorum ocakta şuanda her şey son sistem. Duruma çok üzülüyoruz biliyoruz ki Erhan Ortaköylünün bir suçu yok” dedi.

Kan parası istemeyiz

Çıkan haberlerde Erhan Ortaköylünün yargısız infaz edildiğini belirten Kemal Aydın “Erhan Ortaköylü yargısız infaz ediliyor, bizim söylediklerimizin tam tersi gazete ve televizyonlarda yazılıp çiziliyor. Rahatsız oluyoruz bu durumdan, tazminat gibi bir paranın ödeneceği söyleniyor. Ben kendi şahsım adına konuşuyorum kan parası alır gibi bir şeyi de istemiyorum” dedi.

Ocaktaki patlama sonucu hayatını keybedenler den Serkan Aydın’ın nişanlısı Havva Göner’in ise yıkıldığını söyleyen baba Abdullah Göner “haziran ayında evlilik yapacaklardı, takdir böyleymiş yapacak çok bir şey yok. Kızım Havva çok kötü durumda kendisini toparlayamadı, resmen kızım yıkıldı. Bende madencilik yapıyorum herkes ocak sahibi Erhan Ortaköylü’yü durmadan suçluyor, burada herkesin ekmeğini o veriyor ben elinde büyüdüm elinden ekmeğini yedim babam gibidir” dedi. (1)

Evet, birde Erhan Ortaköylü'nün avukatının yaptığı açıklamayı okuyalım;

Erhan Ortaköylü'nün sorumluluk sahibi bir işadamı olduğunu, madendeki grizu patlaması sonrası işçilerin kurtarılması çalışmalarına katıldığını belirten Yılmaz, teknik bütün bilgilerini kolluk kuvvetlerine vermesine rağmen tutuklanmasının adil olmadığını söyledi.

Savcının tutuklama sebepleri arasında "işlenen suç toplumda infial uyandırması", "sanığın kaçma ihtimali", "delillerin karartılma ihtimali" olmadığı halde tutuklandığını ifade eden Yılmaz, kazanın sebebinin madenin teknik donanım eksiği olmadığını, işletme sahibinin teknik mühendis konumuna indirgendiğini kaydetti.

2006 yılında yaşanan benzer patlama sonrası işçi başına tutan 18 bin lira tazminatlarını Erhan Ortaköylü'nün isteğiyle 50 ile 80 bin lira arasında yatırıldığını aktaran Yılmaz, müvekkilinin savcının farklı tutumu yüzünden tutuklandığını iddia etti.

Erhan Ortaköylü'nün jandarma tarafından gözaltına alınması ile birlikte savcılığa sevk edildiğini, savcılıktan da sorgu hakimliğine gönderildiğini anlatan Yılmaz, şunları söyledi: "Erhan bey sorgu hakimliğine girdiğinde salınıp salınmayacağı belli değil iken ifadeleri daha tamamlanmamışken, jandarma tarafından 4 tane kelepçe getirildi. Kelepçeleri gördükten sonra neticeyi anladık. 3 gün içerisinde bir üst mahkemeye itiraz etmemiz gerekiyor fakat Erhan Ortaköylü itiraz hakkını istemedi. Erhan Bey bana 'Ben onurlu bir şekilde işimin başında durdum, bunu hak etmedim. Kesinlikle itiraz etmeyin, ne şekilde tutuklandıysam o şekilde sonucunu bekleyeceğim' dedi."

Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Başkanı Mahmut Yavuz ise; Ortaköylü'nün işçilerin can güvenliği için gerekli bütün tedbirleri aldığını vurgulayan Yavuz, "Erhan bey çok dikkatli ve titiz bir insan. Olay meydana geldikten sonra kendisiyle görüşme imkânım olmadı. 13 madencimiz yaşamını yitirdi. Ailelerine başsağlığı diliyorum. Çok üzgünüm. Ancak burada çifte standart var. Geçtiğimiz aralık ayında Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen patlamada 19 işçi hayatını kaybetmişti. Maden ocağının sahibi tutuklanmadı. Ancak Erhan Ortaköylü tutuklandı." dedi.

Tutuklamanın kamuoyu baskısı ve vicdanların rahatlatılması için gerçekleştiğini savunun BTO Başkanı Yavuz, Erhan Ortaköylü'nün bir kaç gün içinde serbest bırakılacağına inandığını dile getirdi. Balıkesir Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Şen Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin (Şentaş Madencilik) sahibi Erhan Ortaköylü, Şentaş Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kosova, şirket ortağı Emre Temizer ile yeraltından sorumlu madenin başmühendisi Halil Karakılıç, dün 6 saat boyunca Dursunbaey Jandarma Komutanlığı'nda yapılan sorgularının ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak Dursunbey Cezaevi'ne gönderilmişti (2)

13 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamayla ilgili tutuklanan madenin sahiplerinden Erhan Ortaköylü, olayın ilk meydana geldiği anda istese kaçabileceğini fakat olay anından itibaren maden sahasına geldiğini kurtarma çalışmalarını yönettiğini, ‘’onurlu bir insan olarak yaşadım, onurlu bir insan olarak yatarım diyerek’’ avukatlarından tutuklanma kararına itiraz etmemelerini istedi.

İşte size farklı iki tablo. Bir tarafta olayın yaşandığı andan itibaren infaz edilen maden sahibi Erhan Ortaköylü. Diğer tarafta ise ilk anlatılan tablo ile taban tabana zıt bir Erhan Ortaköylü. Bakalım hangisi gerçek. Ne dersiniz bir de buradan bakalım mı?

1-http://www.yenibalikesir.com/haber_detay.asp?haberID=1509
2-http://www.haberkorfez.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1790&Itemid=1

 
Toplam blog
: 108
: 2366
Kayıt tarihi
: 05.04.08
 
 

1972 Haziranında  Eskişehir'de doğdum. Edirne'de ikamet ediyorum. Duygu ve düşüncelerimi yazıya d..