Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '06

 
Kategori
Mizah
 

Hadi güzelleşelim

Hadi güzelleşelim
 

RAKI... Türklerle özdeşleşmiş tek içki. Bir de kımız varmış ama nedense tarihe gömülmüş. Vatanı Irak. Irakta Acem saraylarında iyileştirici ilaç diye kullanılırken şaraptan daha yaygın kullanım alanı bulmuş. Rakı öğleden sonra 4’ten sabah 4’e kadar kadarki zaman diliminde gönül rahatlığıyla içilir. Yemekten önce, yemekte, yemekten sonra içilebilme özelliğiyle viski gibi bazı içkilere üstünlük sağlar.

Ama rakı masraflı bir içkidir. Buz ister, su ister, meze ister, ister oğlu ister. Ne kadar verirsen almam demez.

İdeal ortamı ılık bir sonbahar veya ilkbahar gününde sıcaklık 20-22 derece arası güneş ufka bir mızrak boyu kalmışken şişenin açılması uygundur. Masada yağlı beyaz peynir, salatalık söğüş, tuzlanmış domates, beyaz leblebi ve lakerda olmalıdır. Gün batımıyla beraber ızgara yapılmış mevsim balıkları, karides güveç, kalamarla masanın takviye edilmesi gerekir. Bol domatesli yeşil salatanın yanında roka, tere ve turp mutlaka olmalı.

Muhabbet rakının ana mezesidir. Önceleri masadakileri tahrik edecek, hafifçe kızdıracak şekilde politika, spor ve kadın-erkek ilişkilerinden dem vurmak uygundur.

Ellerdeki yağlar ve masanın görüntüsü rahatsız etmeye başladığında masadaki her şey kaldırılmalı ve yeni kadehlerle rakılar tazelenmeli yanında da dilimlenmiş meyve ve kuruyemiş olmalıdır. Bu zamana kadar üç parmak olması gereken rakı miktarı artık 2.5 parmağa düşürülerek muhabbetin sertliği düşürülmelidir. Bundan sonraki muhabbet çerçevesinin anılar ve fıkralar olması uygundur. Tabiiki Türk sanat müziği muhabbetin temelini oluşturmalıdır. Şart değildir ama masada saz çalan birileri varsa muhabbetin tadına doyulmayacaktır.

Rakı genel olarak "Ağı abi" içkisidir. Gençken büyüklerin masasına rakı içmeye davet edilmen bir kuşak zıpladığının göstergesidir ama hayatının da davranışlarının da tamamen değişmesi gerekir. Artık daha dün beraberce duvara tüneyip bira içtiğin arkadaşların sana hürmet edeceklerdir. Sende artık duvarda tüneyerek bira içemeyecek, pantolonun paçalarını çorabının içine sokup mahallede futbol oynayamayacak, etrafa sulu şakalar yapamayacaksın. Ayrıca biraz biraz memleket meseleleriyle ilgilenmen, repertuarında en az 30 Türk sanat müziği şarkısı bulundurman ve de Saadettin Kaynak, Vecdi Bingöl, Münir Nurettin Selçuk’un kim olduğunu bilmen gerekecektir.

Aynı masada rakı içenlerin arasında gizli bir bağ oluşur. Artık birbirleriyle sanki kan bağı vardır. Birbirlerine madik atmazlar her zaman yanında yer alırlar, ellerinden gelen yardımda geri kalmazlar. Yine aynı nedenlerle rakı içmeye, herkes davet edilmez. Yani siz siz olun rakıya davetliyseniz yanınızda birilerini sürpriz olarak götürmeyin. Masadaki diğer kişiler sizin arkadaşlarınızla akraba olmak istemeyebilirler.

Barda tek başına rakı içmek çevreye "Ben delikanlı adamım, hafiften de olsa solcuyumdur. Tartışmayı severim, ama mantıksızlardan nefret ederim. Seksten önce fikir arkadaşlığı ararım. Dürüstümdür, az televizyon izler, çok okurum" mesajlarını verir.

Bir kız ilk çıkışında erkeğin rakı içme teklifini kabul ederse ya alkolden anlamaz yada "Senin meydan okumanı anlıyorum ve blöfünü görüyorum. Ben de delikanlı kızımdır. Beni bu gece yatağa atacağını düşünüyorsan avucunu yalarsın" demeye getirir.

Erkeğin ilk tanışmada kıza rakı içme teklif etmesi ise birkaç anlam içerir. Birincisi erkek kadın ruhundan anlamayan bir odundur. Bir diğer şık "bu kızdan nasıl olsa iş çıkmaz, ben kendi havama bakayım" düşüncesidir. Yani erkek "ben seni istemiyorum, sen beni istiyorsan benim çizgilerime gelirsin" demeye çalışıyordur. Son olarak da "Ben delikanlıyım, ataerkilim ve düşünce adamıyım senin de düşüncelerine değer veriyorum. Hadi içelim" mesajıdır.

Diğer sosyal sınıflar, bölümler, yaşlar, kuşaklar zaman zaman içse de rakı asıl 55-75 yaş arası emekli işçi ve memurun içkisidir. Her emeklinin "Tek zevki" her akşam 2-3 duble rakısıdır. Çoğunluk akşam yemeğinde 2 tek atar, 2 tek de saat 10’a kadar televizyon karşısında gider. Yaz olduğunda hele keyif de keka ise rakı muhabbeti balkonun gölge yerinde yemek öncesi başlar. Yemek bir kayık tabağa doldurulmuş beyaz peynir, pastırma, salatalık söğüş, fasulye pilaki ve patlıcan ezmeden oluşur. Eğer hatun küçük bir kasede cacık da getirmişse mecburen bir 35'lik ezilir.

Hadi artık güzelleşelim biraz.

 
Toplam blog
: 11
: 688
Kayıt tarihi
: 21.10.06
 
 

Orta yaşlı bir emekliyim. Okumayı, spor yapmayı ve muhabbet ortamında içki içmeyi severim. Türkiye'n..