Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '09

 
Kategori
İnançlar
 

Hadis-i Şeriflerden Öğrendiklerimiz!

Beş şeyden evvel beş şeyi ganimet bil...

1-Ölümden evvel hayatı.
2-Hastalığından evvel sıhhatini.
3-Meşguliyetinden evvel ferağı halini.
4-İhtiyarlığından evvel gençliğini.
5-Fakirliğinden evvel zenginliğini (1).

Malum olduğu üzere; Cenab-ı Hakk insanlara birçok nimetler ihsan buyurmuştur. Bu nimetlerden güzelce istifade edenler, ebedi saadete (Sonsuz Mutluluğa) nail olurlar.

1-Hayat bir nimettir. Bizler bu sayede dünyamızı, ahiretimizi öğrenmiş, Allah-u Tealamıza ubudiyette (Kullukta) bulunmak şerefine nail olmuş bulunuyoruz. Fakat bu hayatımızı mutlak ölüm takip edecektir. Artık daha ölüm gelmeden bu hayatımızdan güzelce istifadeye çalışmalıyız, bunu beyhude yere elden çıkarmamalıyız.

2-Sıhhatte bir nimettir. Bizler de bu sayede hayatımızı tanzime muvaffak oluruz, fakat bu sıhhatin maraza münkalip (değişen) olması daima melhuzdur (mümkündür). Sonuçta uhdemize düşen vazifeleri bir gün evvel yapmalıyız ve bugünün işini yarına bırakmamalıyız. Çünkü; sonradan bunları yapmamıza imkan bulunmayabilir.

3-Feraği hale (Meşguliyetsiz kalma hali) nailiyette bir nimettir. Ancak bununda kadrini bilmeli, insan bu müsait zamanını bir takım dünyevi fani şeylerle meşgul, ölüm tehlikesine maruz olmadan evvel ebedi saadetine vesile olacak şeylere sarf etmeli. Bundan dolayıdır ki; elinde bulunan meşguliyetinin kıymetini bilmeli. İbadet ve taatle meşgul olmalıdır.

4-Gençlik hali de bir nimettir, insan bu çağda iken ilim irfan tahsiline, ibadet ve taat ile meşgul olmalıdır. İhtiyarlık hali gelip çattığında insanı kuvvetten ve faaliyetten düşürmeden hayırlı işlere çalışmalı, gençliğinden takdire layık bir şekilde istifade etmelidir.

5-Zenginlikte bir nimettir. Helalinden kazanılmış bir servet, sahibi için atıyyeyi ilahiyedir (İlahi Nimet, İlahi Armağan). Fakat insan ölünce bütün malik yani sahip olduğu şeyler elinden çıkmış olur. Bu suretle daha ihtiyatlı olmalı, daha elde servet ve fırsat varken zenginlikten meşru kurallar dahilinde istifade etmeli. Bir mümin olarak zekat görevini yerine getirmeli ve sadaka vermeyi de ihmal etmemelidir. Hem bu dünya hayatını güzelce tanzimi (Düzenlemesi) ile uğraşmalı, hem de ahiret hayatının saadetini temine çalışmalıdır.

Unutmamak gerekir ki; Tevfik Cenab-ı Allah’tandır.

Sağlıcakla Kalın...

DİPNOT:

1-
500 Hadis, Hadis No: 73.

 
Toplam blog
: 108
: 2366
Kayıt tarihi
: 05.04.08
 
 

1972 Haziranında  Eskişehir'de doğdum. Edirne'de ikamet ediyorum. Duygu ve düşüncelerimi yazıya d..