Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Hafızayı güçlendiren besinler

Hafızayı güçlendiren besinler
 

Her derde deva


Evet, bu yiyecekler de hafızaları güçlendiriyormuş.

Bildiğiniz gibi birçok insan kas yapmak ya da kilo vermek için beslenmesine zaman zaman dikkat ederken, hangi yiyeceklerin hafızasını güçlendireceğine bakmaz.

Sonrası mı?

Malum hastalıktan muzdarip(!) cebinde adresini gösterir yazılarla sokağa çıkmalar vs…

Hafızayı güçlendiren bu yiyeceklerin yanında, yemeğin miktarı da hafızanın güçlenmesinde büyük rol oynuyormuş.

Çok az yemek açlıktan dolayı aklımızın başka yerde olmasına neden olurken, çok fazla yemek ise uykumuzu getiriyormuş.

Uzmanlara göre, hafızayı güçlendiren yiyecekleri bir arada yemek ve uygun yemek porsiyonlarını tüketmek bize maksimum sonuç veriyormuş.

Foxnews'te yer alan habere göre, hafızamızı güçlendirmemize yardımcı olacak önemli yiyecekler şunlar:

*Somon balığı: İyi bir Omega 3 yağ asiti kaynağı olduğunu hepimiz biliyoruz. Somon balığı, aynı zamanda protein deposuymuş. Omega 3 yağ asitleri beyin fonksiyonları ve gelişimi için gerekli olduğunu bu işin uzmanları anlatıyor. Yapılan çalışmalar da, balık yağında bulunan DHA isimli yağ asidinin hafızanın performansının gelişimi ve tamiri için faydalı olduğunu göstermiş.

*Keten tohumu: Ceviz, somon balığı, soya fasulyesi, karides, pisi balığı ve kış kabağı(Bal kabağı) gibi diğer bazı yiyecekler yüksek oranda omega 3 yağ asitleri içeriyormuş. Tabi Keten tohumu da…

*Ayçiçeği tohumu: Sağlıklı yağlar içeren yer fıstığı beslenmemizde olması gereken besinlerden birisiymiş. Ancak birçok insan tohumların da bu kategoride olduğunu unuttuğunu açıklayan uzmanlar, ayçiçeği tohumlarının E vitamini bakımından zengin olduğu için sadece 30 gramının günlük ihtiyacınızın yüzde 30'unu karşıladığını söylüyorlar. Ayrıca, E vitamininin yaşa bağlı olarak hafızanın zayıflamasını azaltmaya yardımcı olduğu da bilinen bir gerçek. Bunun yanı sıra birçok E vitamini kaynağı yiyecekler mevcut. Öreğin; Buğday yağı, kuru badem, aspir yağı, fındık, yer fıstığı ezmesi, ıspanak, brokoli, kivi ve mango. Vs…

*Yaban mersini: Tüm mersin meyveleri sağlığa yararlı olduğu gibi, yaban mersininin de hafızayı güçlendirme etkisi bulunuyormuş. İçeriğindeki fotokimyasal, yaşa bağlı hafıza zayıflığını geri çevirmede önemliymiş. Buna ilave olarak, yaban mersinlerinin, glisemik indeks skalasında alt derecede yer alması mersinleri kan şekeri seviyesini kontrol etmeye çalışanlar için de iyi bir meyve seçeneği haline getiriyormuş.

*Yağsız et: Makul porsiyonlarda yenmesi halinde yağsız et, içerdiği demirden dolayı hafızamızı geliştirmede faydalıymış. Et tüketiminin az olması durumunda demir eksikliği beyin fonksiyonlarına olumsuz bir etki yapar, öğrenme yeteneğini zayıflatır, hatta Alzheimer hastalığının gelişme riskini artırırmış.

Yani sizin anlayacağınız, her yiyeceğin azı karar, çoğu zarar…

Herkese güçlü hafızalar!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..