Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '15

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Hafta sonunda Hatay’a gitmek için mükemmel nedenleriniz var

Kültür karması sosyolojik yapısıyla, doğal güzellikleri, her biri sanat tarihi derslerinin anlatmakla bitmeyen tarihi eserleri ve el sanatlarıyla, ünlüleriyle ama en çok da enfes yemekleriyle Hatay, hafta sonunuzu güzel kılacak bir seyahat noktasıdır. Hafta sonu için Hatay Havalimanı’na uçak bileti alıp lezzet dolu bir seyahatin planlarını yapmaya başlayabilirsiniz. Peki, Hatay’da ne yapacaksınız, Hatay Tarihi neden dikkate değerdir, Hatay neden bu kadar önemli ya da Hatay’da bir hafta sonu nasıl geçer?

Hatay’da Yapılacak Ne Var?

Hatay’ı görülmeye değer kılan temelde üç şey vardır. Bunlardan ilki tüm dünyanın hayran olduğu kültürel farklılığın oluşturduğu bütünlük, ikincisi sanat tarihe geçmiş çok değerli yapıların meydana getirdiği mimari dokusu ve üçüncüsü de tüm bu kültürel karışımın bir meyvesi olan enfes yemekleridir. Hatay’da yüzyıllardır  birbirine karışmadan ama birbirinden de uzaklaşmadan büyük ve keyifli bir aile ortamı sunan farklı kültür ve dini yapılardan insanların mükemmel uyumunu izleyip hayat boyu hafızanızda yer edecek bir kültürel deneyim yaşayabilirsiniz. Hatay sokaklarında keyifli gezintiye çıkıp, dini yapılar, konutlar ve Devlet binalarının farklı dönemlerin mimari özelliklerini, farklı kültür ve inanışların yansıması olan sanat üsluplarını şaşkınla izleyebilir, çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Hatay’da geçireceğiniz bir hafta sonunu keyifli kılacak son nokta ise yörenin tadına doyulmaz yemeklerini denemek olacaktır. Hatay yemekleri, size unutamayacağınız lezzetler sunacak, seyahatinizi tahmininizden çok daha keyifli bir hale getirecektir. Turizm araştırmalarının sonuçları, sadece Türkiye’den değil Avrupa’dan da Antakya mutfağını deneyimlemek için gurme turistlerin bölgeye geldiğini söylüyor. Antakya ve Hatay, lezzet turizmi ya da gurme turizmi için en güzel noktalardan biri. Siz de bir hafta sonu uygun fiyatlı Hatay uçak biletinizi alıp 1 saat içinde Hatay’a gidebilir. Enfes yemeklerin lezzet deneyimleri arasında kaybolmanın keyfini sürebilirsiniz.

 

Hatay hakkında Bilgi

Ülkemizin en güney ucu olan Hatay, Suriye, Gaziantep, Adana ve İskenderun Körfezi ile komşudur. Enfes tabulinin memleketi Suriye, Antep ezmesi, Antep kebabı ve baklavasının merkezi Gaziantep, kebabın başkenti Adana ve tantuni cenneti İskenderun’la komşu olan Hatay, Osmanlı döneminden beri bir lezzet merkezi olarak bilinmektedir. Osmanlı kayıtlarında İskenderun Sancağı adıyla anılan Hatay ilinin adı Hittiçe “Hatti" sözcüğünden gelir.  Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Hatay’da Asi nehrinin bereketiyle sulanan topraklar, Nur Dağları olarak tanınan Amanos Dağları ve Amik Ovası inanılmaz doğal güzellikler sergiler. Hatay dini açıdan çok önemli bir noktadır. UNESCO tarafından “barış kenti” seçilen Hatay’da dünyanın ilk mağara kiliselerinden biri olarak kabul edilen Sain Pierre Kilisesi Katolik Hıristiyanlarca ziyaret edilen çok önemli bir ibadet merkezidir.

 

Hatay Mutfağı

Hatay, farklı kültürlerin yoğun bir biçimde etkileşimde olduğu ve bu birlikteliğin mimariye muhteşem yapılar, sanata eşsiz eserler, mutfağa ise mükemmel lezzetler kazandırdığı nadir yerlerden biridir. Akdeniz’in ferahlatan sebzeleri, Güney doğu mutfağının enfes et ve baharat lezzetleri, Arap mutfağının hamur, bulgur ve diğer buğday ürünlerini işleyişteki sutalığı ve Türk yemeklerinin genel özelliklerini bir tencerede ancak farklılaştırarak sunan Hatay mutfağı, lezzet demek.

 

Tuzda tavuk yemeği, serinletici bici bici, enfes ekmek köftesi, acı biberli ekmeği, lebeniye çorbası, yörük kebabı, patatesli çiğ köftesi, Hatay mantısı gibi lezzetler var. Ayırca Şıh-ıl Mahşi adlı kabak yemeği, tepsi kebabı, kâğıt kebabı, içli köfte, kaytaz böreği, künefe de diğer meşhur Hatay yemekleridir. Hatay ve Antakya mutfağı, bölgede yaşayan İbrani, Hıristiyan, Süryani, Müslüman halkın yemek kültürlerinin bir birinden bazı lezzetleri alıp kendi yemeklerine uyarlamaları ve coğrafi çeşitliliğin de işe dahil olmasıyla farklı ürünlerin aynı kazanda kaynadığı ama birinin tadını hiç bozmadığı bir çorba gibidir. Hatay’da yemek yerken, sadece karın doyurmak ya da damak zevkini tatmin etmekten çok daha öte bir eylemin içinde olduğunuzu hissedersiniz. Bu sürece kültürel mirası tabağınızda lokma lokma tatmak şeklinde bir tanımlama yapabiliriz. Künefe, içli köfte, sini kebabı, humus, fava, kısır gibi her yöreye yayılmış ve Türk mutfağının birer mihenk taşı haline gelmiş yemeklerin de çıkış noktası Antakya’dır.

 

Hatay’da Görmeniz Gereken Yerler

Kürşat Kalesi, Barkas Kalesi, Payas Kalesi, Mancınık Kalesi, Cin Kulesi gibi farklı dönemlerde inşa edilmiş pek çok kalenin bulunduğu kentte Hititler ’den Bizans’a Selçuklulardan Osmanlı’ya farklı dönemlere ait eserle karşılaşabilirsiniz. Ayrıca tarihi Antakya Çarşısı’nda gezebilir, kahve içebilir ya da künefe ile keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Ovalarında ve dağlarında defne, kekik ve lavantanın bolca yetiştiği Antakya ya da Hatay’da doğa gezileri de çok güzeldir. Hatay’ın Arzus ilçesi sahil ve koylarıyla ünlüdür. 

 

Hatay’a Nasıl Giderim?

Ülkemizin en güney ucu olan tarihi, insanları, doğası, iklimi ve yemekleri güzel Hatay’a ulaşım çok kolay. Öncelikle ülkenin her yerinden otobüs kalkıyor. Ayrıca trenle ulaşım da mevcut. ‘ben uzun yol çekemem, hafta sonunda gidip dönmek isterim’ diyorsanız havayoluyla da Hatay’a gidebiliyorsunuz. Havayoluyla Antakya’ya ve Hatay’a gitmek işin en konforlu tarafı. Üstelik günümüzde artan havayolu şirketleri, çoğalan ve sıklaşan seferlerle eskiye nazaran çok daha ucuz uçak bileti bulabiliyorsunuz.

 

Hatay Havaalanı Hakkında

Hatay’da 2007 yılında açılan Hatay Havaalanı, İskenderun ve Antakya’ya ulaşım için de en kolay seçeneği sunar. Hatay Havalimanı İskenderun arası 45 km ve Hatay Havaalanı Antakya arası da 25 km.’dir. Havaalanı kodu HTY olan Hatay Havaalanı, Ovakent Mevkii’ndedir.

 

Hatay Tarihi Hakkında Bilgi

Verimli bir arazi üzerinde yer alan ve neredeyse her çeşit ürünün yetişmesine elverişli Amik Ovası’ndan beslenen bölgenin yerleşim yeri olarak kullanılışı çok eskilere dayanır. Tarih öncesine ait kalıntılar da bulunan Hatay, Antakya ve İskenderun bölgesi, köklü tarihinin izlerini bugün de taşıyor.

Hatay’da en güçlü hâkimiyetlerden biri Hitit İmparatorluğu tarafından kurulmuş. Uzun süre bölgede güçlü bir varlık gösteren Hititler, bugüne ulaşan eserler bırakmışlar.

Hatay’ın Türk hâkimiyetine girişi 16 yüzyılda olur. Memelüklüler’den alınan Antakya, 1918’de imzalanan Mondros Mütarekesi ile kaybedildi. Bu dönemde burada özerk bir Hatay Cumhuriyeti kuruldu. Atatürk’ün çabalarıyla ve büyük arzusuyla Anavatan’a katılması için çalışılan Hatay, 1939’da yani Atatürk göremeden ülkemiz sınırlarına dâhil edilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman’ın da çok önemsediği hem stratejik hem kültürel açıdan değerli bir nokta olan Antakya bölgesi, bugün Türkiye’nin en güzel zenginliklerinden ve en değerli hazinelerinden biri olarak görülmektedir.

 
Toplam blog
: 4
: 94
Kayıt tarihi
: 27.10.14
 
 

Merhabalar; Ben Haydar Çakmak. 1976 İstanbul Doğumluyum. ITU İnşaat Mühendisliği Fakültesi mezunu..