Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '21

 
Kategori
Tarih
 

Hain VALİ HÜSNÜ

HÜSNÜYADİS-1

Yirmi yıl önce Türk tebasına geçtiği için Rumlar tarafından kovulan bir ailenin oğlu Hüsnü'nün vatanına ihanet hikayesi.

Manisa halkı tarafından Rum hayranlığı sebebiyle bu isimle anılmıştır..

1908 yılında Giritten  ailesi ile birlikte göçe zorlanıp,Manisa’ya yerleştirilen, Hüsnü bey zamanla valilik makamına kadar yükselir. Valiliğinin ikinci yılında,15 Mayıs 1919 Yunan ordusu İzmir Kordon boyuna  çıkıp işgale başladı. Her ne düşündüyse Vali Hüsnü bey Yunan ordusunu karşılayıp hoş geldinize gitmek için İzmir trenine biner. Menemen’den geçerken tren istasyonunda Şeyh Sükuti ve Hacı Mehmet Efendi’yi de yanına alır. Hacı Mehmet, Menemen eşrafından zengin biridir. Ayrıca her ikisi de Hürriyet ve İtilaf Fırkası’na hizmet etmektedirler. İzmir’in işgalinden bir gün sonra  Hüsnü’nün dostu Efes Metropoliti Yovakim Efendi bunları karşılar ve heyet halinde Yunan Başkomutanlık Karargahı’na geçerler.

16 Mayıs günü  Vali Hüsnü, Şeyh Sükuti ve Hacı Mehmet Efendi Yunan başkomutanlığına; “Egemenliğimizi paylaşabiliriz” anlamında görüşlerini ve isteklerini beyan ederler ve Manisa’ya davet ederler.

Yunan Alay Komutanı kendisini Manisa Garında bekleyen Mutasarrıfı Hüsnü Bey'in sunduğu ekmek ve tuzu kabul ederken, Manisa halkından kendilerine karşı herhangi bir direniş hareketi gelmeyeceğini anlamıştı. Hüsnü Bey'in sunduğu ekmek ve tuz, her şeyi anlatan bir armağandı çünkü. Emek ve alın terinin sembolü ekmek ve tuz. Hüsnü Bey sayesinde, onursuzca bir teslimiyetin ayaklar altına alınmış bir sembolü oluyordu. Albay Çakalos sol yanında Mutasarrıf Hüsnü Bey sağ yanında da Metropolit Yuvakim olmak üzere, caddenin iki yanına yol boyunca sıralanmış yerli  Rum ve Ermenilerin alkışları ile ev ve işyerlerine çekilmiş Yunan bayrakları arasında atının üstünde bir fatih edasıyla kurulmuş bir halde Hükümet Konağı'na doğru ilerledi. Manisa Hükümet Konağı'na Yunan bayrağı çekilmiş durumdaydı.

Halkına, "İşgal buraya kadar uzanmayacak, İzmir civarında kalacaktır. Manisa''yı terk etmenize lüzum yoktur" demiş, direnişe lüzum olmadığını söylemiştir. Manisa işgal edildiğinde, düşmana karşılama töreni yapmıştır. Bir alay Yunan askeri Manisa''ya girer girmez katliama başlamış ve şehirde bulunan cephanelikten  48 bin tüfek, 88 top ve bütün cephaneye el koymuş. Hüsnü Bey, devletin bütün resmi evrakını da Yunan alayına teslim etmiştir.

Hüsnü Bey vali seçildiği Manisa’da üç yıl boyunca, Yunan işgal güçleriyle sarmaş-dolaş yaşayarak işbirlikçi olmuştur . Fahrettin Altay Paşa’nın süvarileri Manisa’ya yaklaşırken, Hüsnüyadis, Yunan işgal güçleri komutanı General Bagorçi’ye, Manisa’yı terketmemeleri için yalvarmıştır.

 

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..