Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '10

 
Kategori
Güncel
 

Haiti'de korkunç manzaralar

Haiti'de korkunç manzaralar
 

7.0'lık depremle vurulan Haiti'de korkunç manzaralar ortaya çıkıyor. Time dergisinin foto muhabiri Shaul Schwarz, kentin merkezinde cesetler ve kayalarla kurulan en az 2 barikat gördüğünü söyledi. Schwarz, yardımların ulaşmamasından bıkan Haitililerin cesetlerle yolları kapatmaya başladığını ifade etti.

Bölgeye ABD, Çin ve Fransa'dan gelen az sayıda arama kurtarma ekibi de köpekler yardımıyla enkazda canlı kalabilenleri arıyor.

Başkent Port-Au-Prince'de caddeler cesetlerle dolu. Genel Hastanenin morgunun otoparkına ise yüzlerce ceset getirildi. Başkentte 8 hastane hasar gördüğü için yaralıların komşu Dominik Cumhuriyeti'nde tedavi ediliyor.

Kentin güvenliğinden sorumlu Brezilyalı barış gücü askerleri toplu defin hazırlığı yapıyor.

Amerikalı mühendisler, Haiti'de binaların kalitesizliğinin yıkıcı depremin verdiği hasarın artmasına neden olduğunu açıkladı. Başkentteki büyük yapıların çoğunda kompakt beton kullanıldığı, bunun yüksek çökme potansiyeli yüzünden dünyadaki birçok büyük kentte başlıca tehlikeyi oluşturduğu belirtiliyor.

ABD Başkanı Barack Obama ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Brezilya, Kanada ve diğer ülkelerle birlikte, deprem felaketinin vurduğu Haiti’nin yeniden kalkınması ve imarı için vakit geçirmeksizin uluslararası bir konferans hazırlıkları için birlikte çalışmaya karar verdi.Fransa Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, bu çerçevede Sarkozy’nin Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ve Kanada Başbakanı Stephen Harper ile görüşeceği açıklandı.Bu kararın, Sarkozy ile Obama’nın yaptığı telefon görüşmesinin ardından alındığı belirtildi.Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de RTL radyosuna yaptığı açıklamada, konferansın mart ayında düzenlenebileceğini belirtti, ancak yeri konusunda açıklamada bulunmadı.Öte yandan internet devi Google’dan yapılan açıklamada, deprem kurbanlarına yardım yapan kuruluşlara destek olarak bir milyon dolar bağış yapılacağı ve yardım ekipleri için teknolojik olanaklar sunulacağı kaydedildi.Sinema sanatçıları Brad Pitt ve Aggline Jolie'nin de Sınır Tanımayan Doktorlara bir milyon dolarlık bağışta bulunduğu açıklandı. Depremde, Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün yönettiği üç hastane hasar görmüştü.Amerikalı aktör George Clooney’in, deprem felaketzedelerine destek için haftaya cuma bir teleton programı yayımlanması konusunda MTV kanalıyla çalıştığı bildirildi.Bu arada reggae ve hip-hop tarzı parçalarıyla ve hip-hop grubu The Fugees ile tanınan Haiti doğumlu müzisyen Wyclef Jean’in Port-au-Prince sokaklarından ceset toplama faaliyetine katıldığı bildirildi.Jean yaptığı açıklamada, günü ceset toplamakla geçirdiklerini, sokaklarda birçok ceset bulunduğunu, morglar ve mezarlıkların dolu olduğunu söyledi.Öte yandan Haiti’nin Güney Afrika’da sürgünde bulunan eski devlet başkanı Jean-Bertrand Aristide, ülkesinin "yeniden kalkınmasına yardımcı olmak amacıyla geri dönmeye hazır olduğunu" bildirdi.Jean-Bertrand Aristide, 15 yıla yakın iktidarda kalmış, ordu ayaklanınca ve uluslararası baskılar artınca 29 Şubat 2004’te ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı. (Kayak:Mİlliyet)

Adına 'Doğal Afet' diyoruz. Okuduğumuzda izlediğimizde içimiz burkuluyor ama böyle bir olayın kendi başımıza gelmesi an meselesi olduğu halde nedense hiç üstümüze alınmıyoruz. Ölümü kendimize yakıştıramıyoruz felaketleri de kendimize yakıştıramıyoruz. Sanıyoruz ki bizim başımıza gelmez...

Gönül ister ki kimsenin başına gelmesin ama geliyor işte.

Deprem öldürmüyor... binalar öldürüyor!

Deprem kuşağında yaşadığımız halde depremle yaşamayı bir türlü öğrenemedik. Devlet bu kadar ciddi bir konuda ne gibi önlemler alıyor?

Yeni yapılan binalar depreme ne kadar dayanıklı?

Eski binalarda iyileştirmeler yapılıyor mu?

'Oturulmaz raporu' verilen binalarda oturan insanlar için neler yapılıyor?

Depremzedeler bugün ne durumdalar?

Bakınız sadece bina konusunu özetlemeye çalıştım. Deprem konusu sadece binalarla sınırlı değil!

Depremde hayatlarını kaybedenlere rahmet yaralılara acil şifalar diliyorum. Dilerim en kısa zamanda yaralarını sararlar :(

 
Toplam blog
: 77
: 454
Kayıt tarihi
: 04.04.09
 
 

Serçe kuşları ötüyor. Mevsim Temmuz. Doğum tarihim de bu aya denk düşmüş. İstanbul Anadolu yakası..