Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '10

 
Kategori
Futbol
 

Hak eden kazandı

Hak eden kazandı
 

Maç sonrası pek çok yorum yapıldı. Hemen herkes kupanın kaybından Daum' u sorumlu tutmuş. Bu görüşlere büyük ölçüde katılıyorum, ama bir gerçek var ki gözden kaçmamalı; bugün daha çok pozisyona giren, daha çok isteyen, daha iyi organize olan yani hak eden kazandı..

Trabzon neden kazandı?

Fenerbahçe' den daha fazla koştu, daha istekliydi, daha motiveydi, hocası doğru taktikle sahaya çıkarmıştı, rakibi iyi analiz etmişti, daha az pas hatası yaptı, daha çok şut çekti, vs.vs.. İstatistikler orada, daha fazla söze gerek yok.

Fenerbahçe neden kaybetti?

Bu soruya verilecek 3 cevap var:

1) Sezon başından beri yazdığımız gibi; ileride top tutamayan, rakip eksiltemeyen, takımını ileride tutamayan, rakip ceza alanı içinde dahi giremeyen "poşet forvet" GUİZA' da israr edilmesi. Daum' un inadı ile Başkan' ın Guiza' yı satma hesapları bugün FB' nin kaybetmesine neden oldu. FB her maç 1 kişi eksik oynuyor. Daha da kötüsü, ileri atılan her top rakibe geçiyor. Bu mantıksızlığa ve bu şuursuzluğa devam edilmesi herkesi hayretler içinde bırakıyor.

2) Özer, Bilica, Emre ' nin inanılmaz düşüşü. Bu üçlü son haftalardakinin akisne bu maçta kendilerinden beklenmeyecek bir performans sergilediler. Özellikle Bilica' nın sıklıkla Umut' u kaçırması sonuca etki etti.

3) FB' li futbolcuların maça konsantre olamaması. Daum' un futbolcularına yeterli motivasyonu sağlamamış olması.

Pek çok yorumcunun aksine Daum' un Emre' yi çıkartmasının büyük hata olmadığını düşünüyorum. FB' nin en iyi futbolcusu olan Emre, belki de FB' deki en kötü maçlarından birisini çıkartıyordu. Ayrıca Deivid gibi top yapabilen, takımı ileri çıkartabilecek bir oyuncuyu denemek hata değldi.

1-0 dan sonra Guiza- Semih değişikliği yapılabilse, hem Alex, hem de takım rahatlayacaktı. Belki de FB rakip sahaya oyunu yıkabilecekti.

3 finalden biri bitti. Kaldı 2. FB bugün daha iyi bir takıma değil, daha çok isteyen bir takıma yenildi. Trabzonspor' u kutlarım.

Hemen akla şu soru gelecek: Bu moral bozukluğu ile lig şampiyonluğu da kaçar mı?

FB' nin Ankara' dan 3 puanla döneceğine eminim. Ancak son maç için çekincelerim var. Trabzonspor ile oynanacak olan bu son maçta bildiğimiz bir Daum klasiği yaşanabilir. Trabzon önünde yapılacak bir taktik hata, FB' yi yıkabilir. Ancak FB iki maçını alıp şampiyon olsa bile şunu söylemek gerek ki bu sezon taraftarını mutlu etmeyi başaramadı. Hep strese soktu. Son 6-7 hafta hariç hep kahretti. Kupada yine kahretti. Devamlı söylediğim gibi, küçükten büyüğe gidersek; ne Guiza FB' nin forveti, ne Daum FB' nin hocası ne de Aziz Yıldırım sportif başarı sağlayabilecek bir başkan. Bana kızacaklar olacaktır, ama bu "üçü bir aradadan" kurtulmadan FB taraftarını mutlu edemez.

Mutluluktan kastım şampiyonluk değildir. Rahmetli İslam Abi' nin dediği gibi; "FB' nin büyüklüğü şampiyonlukla ölçülemez, bu büyüklük başka bir büyüklüktür". Ancak ne başkanı, ne hocası bunu kavramış gözükmüyor. Bu taraftara layık görülen hoca ve forvet bunlar... Yazık.

Adam gibi bir hoca ve doğru düzgün 1-2 transfer ile bu takım UEFA' yı bile zorlayabilecekken, şimdi Bursaspor ile şampiyonluk için çekişiyor. Ama başkan şöyle iyi, böyle kral diyenlere bir lafım olacak; 27 yıldır görmediğiniz kupanın son 12-13 senesi bu BAŞKAN ile geçti.

Bu sene de geçti, haydi önümüze bakalım.

Bu arada maçın 60. dakikası civarında maç henüz 1-0 iken taraftarın sahada ruh gibi gezen Guiza' ya yoğun tezahurat yapması bana şunu gösterdi: Semih ve Gökhan gibi iki yetenekli evladımız kulübede çürürken tepki göstermeyen bu zihniyet, Guiza gibi bir futbolcuya her maç her türlü desteği vererek bu tür başarısızlıkları sonuna kadar hak ediyor!

Ne zaman ki taraftar bilinçlenir, taraftarlığın sadece Başkan' ın torpilli futbolcuları için bağırıp çağırmak değil, yeri geldiğinde doğrular adına muhalefet etmek olduğunu öğrenir, o zaman bu kulübün kaderi değişir!

Evet, hak edenler HAK ETTİĞİNİ aldı diyebiliriz.

Bu blog Canlı Maç Anlatımı sayfamızda da yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..