Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '12

 
Kategori
Güncel
 

Hakan Fidan ifade verecek mi?

Hakan Fidan ifade verecek mi?
 

Yargı bağımsız olmalıdır


Cumhuriyet en kısa anlamıyla halkın yönetime katılmasıdır. Cumhuriyetin sadece adı yetmez. Cumhuriyetin olmazsa olmazları vardır. Örneğin; ifade özgürlüğü, seçimler, demokrasi, yargının bağımsızlığı vb. sayılabilir. Bu ve benzeri olgular yeterince yerleşmemişse cumhuriyetin varlığından söz etmek olanaksızdır. Sadece isim olarak cumhuriyet yetmez. Mesela İran'ın da adı İran İslam Cumhuriyeti'dir. İngiltere'nin adı da İngiltere Krallığı'dır. Peki demokrasi ve özgürlük adına hangi ülkede yaşamayı tercih ederdiniz? Sadece adına bakarak karar vermiş olsaydık İran'ı; fakat demokrasi ve özgürlükler açısından İngiltere Krallığı'nda yaşamak isterdik şüphesiz.

Haftalardır gündemde olan ve sert tartışmalara yol açan MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılması normal karşılanmadı ve Fidan'ı ifadeye çağıran ve riayet etmeyince de hakkında tutuklama kararı çıkaran İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı görevden alındı. Sebep olarak da Başbakanlık'tan izin alınmaması gösterildi.

Yargının tam bağımsız olması gerektiği cumhuriyetin ve demokrasinin temel özelliklerindendir. Yasalardaki konumunu bilmiyorum ama bir yargı organı bir kişiyi ifadeye çağırırken Başbakanlık'tan izin alması gerektiğini ben şahsen gerekli görmüyorum. Sadece Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı ülkenin en yetkili merciilerin başı oldukları için bunlar Yüce Divan sıfatıyla mahkemede yargılanabilirler.

Bugün, Fidan'ı ifadeye çağırma izninin istendiği dosya Başbakanlığa iletildi. İzin istenmesi bir yana, iznin çıkmaması da büyük krize ve sert tartışmalara yol açacağı kesindir. Bu ülkede hangi makam ve mevkide olursa olsun herkes, yargının gerekli gödüğü hallerde ifadeye de çağrılır gerekirse mahkemeye de çıkarılır ya da çıkarılabilmelidir.

Yargının bağımsız olmadığı durumlarda adaletten, adaletin olmadığı durumlarda demokrasiden, demokrasinin olmadığı hallerde de cumhuriyetten bahsetmek olanaksızdır.

Umarım bu ifade krizi demokrasiye uygun olarak çözüme kavuşturulur ve halkımızın refah ve huzurunu bozacak derecede krizlere yol açmaz.

 
Toplam blog
: 17
: 684
Kayıt tarihi
: 29.02.12
 
 

 Baskı, yönlendirme ve nasihatin kendine olsun. Yürü bakalım.     ..