Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '07

 
Kategori
Sinema
 

Hakaretin kıyısında

Hakaretin kıyısında
 

Fatih Akın'ın Oscar adaylığı kazanmış bir filmi 'Auf der Anderen Seite'.

Olaylara diğer taraftan bakmaya yönelik birşeyler yapma iddiasında olan ve bu işi üç cepheden götüren bir film de denebilir aslında. Ama bugün benim meselem başka. Meselem şu: Başkası bizim kötü yönlerimize mercek tutarken ya da tutuyormuş gibi yapıp at gözlüklerini kalınlaştıtırken çıkardığımız yaygara ve yaptığımız protestolar, içimizden biri aynı şeyi yaptğında nereye gidiyor acaba?Başkası yaparken hakaret oluyor da Türk yapınca 'saadet' mi oluyor? Olaya bir de 'bu tarafından' bakalım mı?

Filmin üç ayrı çevresi var evet. Bu çevreler içerisinde neden en kötüsü olarak İstanbul seçilmiş? Filmin ana karakterlerinden 'kötü' olanları neden ya 'Trabzonlu' ya da 'İstanbullu'? Merhamet perileri neden hep Alman karakterlerin üzerinde dolaşıyor? Bu kadar moderniteden azade gözüken bir ülkenin AB üyeliğini destekler nitelikteki mesajlar filmin oluşturduğu Turko-arabesk hatlarla tezat oluşturmuyor mu? Alman toplumunun ırkçı ve ayrıksayıcı fraksiyonlarına hiç göndermeler yapılmıyorken, neden kanayan yaramız üzerine tuz dökülür gibi bir izlenim oluşturuluyor?

Bu sorular bir 'Orient Express' oluşturup katar katar benim arabesk zihnimin derin dehlizlerine girerken bana ne bir gurbetçinin Alman dili profesörü olmasından, bana ne Inarrituvari içiçe girmiş öykülerden? İstanbul'un varoşları basitliğine düşüp Almanların gönlünde taht kazanmak kolay geliyor bana biraz. 'Tu kaka'cı zihniyet biteli yıllar oluyor bey amca!

 
Toplam blog
: 8
: 636
Kayıt tarihi
: 25.09.07
 
 

Merhaba. Kayseri doğumluyum. Boğaziçi İktisat son sınıf öğrencisiyim. Spor, ekonomi ve politika üzer..