Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '10

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Hakça dağıtılmış bir nimet

Hakça dağıtılmış bir nimet
 

İstisnasız bütün evlilere hakça dağıtılan o nimet!


Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.

Şu dünya hayatında hiçbir nimet eşit dağıtılmamış diyorsanız, feci bir şekilde yanılıyorsunuz demektir.

Ne berbat evlilik yapmışım, her gün kavga, her gün kavga; başka karı-kocalar hiç kavga etmiyor diye düşünüyorsanız yine büyük bir yanılgı içindesiniz.

Hakikat hiç de düşündüğünüz gibi değil!

Çünkü…

“Dünyanın tüm evliliklerinde, gelir düzeyi ayrımı olmadan, hakça dağıtılmış nimet: Karı-koca kavgasıdır.”

Bunu kim söylüyor?

90’ına merdiven dayamış olan Aydın Boysan... Bu kadar yaşamış, dünyayı gezmiş, sayısız karı-kocayla tanışmış olan usta bir şey biliyor ki söylüyor.

Eh bizim de yarım asrı aşan yaşımız, çeyrek asrı çoktan geçen bir evlilik hayatımız var ve o birikimle diyoruz ki; ustanın tespiti son derece isabetli...

Bu nimet dağıtılırken, sadece gelir düzeyi ayrımı değil, genç-ihtiyar, kıdemli-çömez, aydın-cahil, köylü-şehirli, Müslüman-Hıristiyan, kılıbık-kazak… Vs. ayrımı da yapılmamış. Kavga evliliğin 3’ncü, bilemediniz 7’nci günü başlıyor, ölene kadar sürüyor.

Neden bütün evliler kavga ediyor?

Sebep, kadın ve erkeğin genlerinde gizli!

Her iki cins, dünyayı birbirinden tamamen farklı algılıyor. Kadın genelde dışa dönük… Etrafı, etraftakileri merak ediyor. Muhitindeki hayatların dibini kurcalama temayülünde… Diğerlerinin de kendi hayatını kurcaladığından emin! Bu özelliği onu çevrenin etkilerine ve tepkilerine gayet hassas hale getiriyor. “Başkaları ne der?”, “ele güne karşı” sözleri hayatına yön veriyor.

Erkek genelde içe dönük bir yaradılışta... Çevresindekilerin hayatını fazla kurcalamadığı gibi, onların da kendi hayatını merak etmedikleri inancında... Dolayısıyla başkalarının ne düşündüğü, erkek için ikinci planda kalıyor. Çoğu zaman ellerin ne diyeceği umurunda bile değildir. Her daim bildiğini okumak ister, tabii her daim kıyamet de kopar!

Boysan Ustanın, bu mevzuda bir tespiti daha var:

“Bir kadın, nasıl olup da kocasının her şeyi unuttuğuna sinirlenir. Bir erkek ise karısının, nasıl olup da hiçbir şeyi unutmadığına sinirlenir.”

* * *

Kadın-erkek arasındaki yaradılış farkları; kitapları dolduracak kadar fazladır. Söz gelimi kadın, eş ve çocuklarını daha sahiplenici, onlar hakkında daha bencil dolayısıyla daha duygusal, daha az gerçekçidir. Meselâ, çocukları için adalet ve hakkaniyet değil, merhamet ve ayrıcalık ister.

Erkek ise daha az duygusal, daha tarafsız ve akılcıdır.

Karı-koca kavgası çoğu zaman duygusallıkla akılcılığın bir çatışmasıdır

* * *

Peki, karı-koca kavgasının neresi nimet?

Yahu, bu “nimet” olmasa, karı-koca arasındaki o derin muhabbet nasıl hâsıl olurdu? Bu kavgalar olmasaydı uzun evlilik yılları dümdüz, sinirsiz, kemiksiz hiç çekilir miydi?

Bu “nimet”in hakça dağıtıldığını bilmek belki de en çok yeni evlenecek bekârların işine yarayacak! Evliliklerinin daha ilk kavgasında “bu iş yürümeyecek” deyip mahkemeye koşmamaları bakımından!

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..