Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '17

 
Kategori
Spor
 

Hakem Atamalarında Uçuk Bir Fikir

Hakem Atamalarında Uçuk Bir Fikir

Bence MHK Başkanı eski hakem olmasın, başkanın hakemliği bilmesine gerek yok matematik bilsin yeter.  Öncelikle bir bilgisayar yazılımı geliştirelim ve hakem atamalarını bilgisayar yapsın. Maçtaki gözlemci sayısını da artıralım. Gözlemci raporlarında hakem için verilen puanların ortalamasını alalım. Ortalama üzerinden hakemleri sıralayalım.  Diyelim ki süper ligde her hafta 9 maç oynanıyor ve bizim 12 orta saha hakemimiz var. Puanı en düşük üç hakem bir hafta dinlenir. Eğer bir hakem bir kez daha düşük puan alırsa iki hafta dinlenir. Bilgisayar yazılımı maç tercihlerini de takımların puan sıralamasına göre yapar. (puan sıralamasında birinci olan takımın puanı 100, ikincininki de 95, üçüncünün 90, 18. Takımın 30 gibi) Eğer birinci takım ile sonuncu takım maç yapıyor ise maçın toplam puanı 130, ikinci ile beşinci takım maç yapıyor ise 95+80 =175 puan alır. Bu puanlamaya göre maçları sıralarız ve en yük puanı alan maçı en yüksek hakem puanı alan hakeme veririz.

 

 

Maç

Puan

Hakem

Puan

1

Galatasaray-Fenerbahçe

175

………………………………..

8,756

2

Başakşehir-Konyaspor

165

…………………………………

8,457

3

Beşiktaş-Kasımpaşa

155

……………………………….

8,256

 

 

Tablodaki gibi her hafta maç puanı ve hakem puanı üzerinden atamalar bilgisayar tarafından yapılır. Burada ligin ilk haftası önemli bu haftada hakem atamaları bilgisayar tarafından rastgele(randomly) yapılır. Sonraki hafta maç alamayan üç hakem en düşük puanı alan hakemlerin yerine atanır ve sistem sezon sonuna kadar gider. Burada talep edilmesi halinde son on hafta için, maç puanı değerlendirmesi küme düşme ve şampiyonluk gibi kritelere göre yeniden programlanabilir.

Burada en kritik görev gözlemcilerindir. Gözlemci sayısını artırmak, gözlemcilere hakemlere verilen eğitimin aynısını vermek yanında değerlendirmeleri raporlamaya uygun ölçülebilir kriterlere dayandırmak da gerekmektedir. Verilecek notlar, hakemlik kararlarının değerlendirmesi, kararlardaki tutarlılık, diğer hakemlerle koordinasyon, futbolcularla iletişim, kararlılık, sahadaki duruş gibi kritelere göre hazırlanmış tabloların doldurulması ile oluşturulacaktır. Gözlemcilerin doldurduğu tablolar bilgisayar yazılımı vasıtası ile raporlanacaktır. Gözlemciler tesadüfi olarak atanacak olup, hakem- gözlemci çakışması ikiyi geçemeyecektir.   

Hakem atamalarıyla ilgili sıkıntılardan kurtulan MHK Başkanı’nın iki önemli görevi olacaktır. İlki sistemin işleyişini sağlayacak idari işlerin organizasyonu, diğeri ise hakem raporlarında ortaya çıkan genel eksikliklerin giderilmesi ile ilgili çalışmalardır. Bu sistemde Federasyon içinde önemli ağırlığı olan büyük seyirci kitlesine ve medya gücüne sahip kulüpler lehine karar almak hakem için avantaj olmayacaktır. Dolayısıyla futbol piyasasına hakim kesimi kızdırmamaya değil yüksek puan almaya odaklanacaklardır.  

 
Toplam blog
: 9
: 147
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

A.Ü Siyasal Bilgiler Fakültesi 1986 yılı Maliye Bölümü Mezunu Kamu Çalışanı ..