Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '09

 
Kategori
Futbol
 

Hakemlerimiz ve penaltı yorumları

Hakemlerimiz ve penaltı yorumları
 

Türkiye de hakikaten her geçen gün futbol kalitemiz ve futbola yapılan yatırımlar artmaktadır. Bu konuda yapılan yatırımlara ve futbol piyasasında dönen nakit paranın miktarına bakıldığında, futbolumuzun geldiği noktanın ne kadar büyük ve önemli olduğunu çok rahat görürüz.

Futbol kurallarına göre oynanan bir spordur. Skora göre değerlendirme yapılır. Kazanırsınız veya kaybedersiniz .. Belkide berabere kalır, yenişemezsiniz.. Oynanan oyunda aslında çok karmaşık değildir.

Hakemler ise, futbol kurallarının sahada uygulanmasını sağlayan görevlilerdir. Bu görevlerini, saha içinde gördüklerini uygulanan kurallar gereği değerlendirir ve karar verirler. Genel olarak bakıldığında ve dünyada oynanan liglere bakıldığında hakemlerin görevinin çok basit olduğunu görüyoruz.
Hakemlerin görevleri neden basittir? Çünkü hata yapmalarında: yaptıkları hatanın oyuna etkisi çok büyük ise hakem bir kaç hafta maç verilmez. Burada belki haklı olarak konuyu ve hakemlerin görevlerini hafife aldığımı düşünebilirsiniz.. Hakemlerin görevlerini neden zorlaştırdıklarını ve toplumun baskısını üzerlerine neden aldıkları konusuna gelelim..

Bakınız siz hangi görevi yaparsanız yapın, eğer adalet mekanizmasını çalıştırırsanız ve o görevi yapan tüm kadro herkes aynı şekilde davranırsa hiç bir sorunla karşılaşmazsınız.. Hatta her yerde takdir görürsünüz..
Katıldığımız Avrupa ve Dünya Kupası organizasyonunda neden bir hakemimiz görev alamadı? Çünkü hakemlik çok basit kuralların gördüğünüz pozisyon açısından dünyanın her yerinde aynı kararların verildiği bir oyundur. Yorumunuz içten ve siz dürüst iseniz asla zorlanmazsınız ve yaptığınız hatanın üzerinde durulmaz. Eğer siz kasıtlı veya her müsabakada kararlarınızı ve yorumlarınızı farklı yaparsanız, o zaman eleştiri odaklarının hedefi olursunuz.
Her yıl her futbol sezonu hakemler için yeni bir sayfa açılır. İşte yeni bir sezon daha başladı. Hayırlı ve uğurlu olsun. Henüz herkes sadece takımların penformansları üzerine ve yeni takımları için değerlendirme yapmaktadır. Her şey henüz yeni ve kimse olumsuz düşünmek istemiyor. Pekiyi bakalım 3 büyüklerin maçlarına çok basit 3 örnek: B.Şehir - Beşiktaş maçı ilk açılış maçı ve Beşiktaş lehine verilmeyen net bir penaltı..kayıp muhtemel 2 puana hakeminde dolaylı katkısı: maç 1-1 sonuçlandı.

2.örnek : Galatasaray- Denizli maçı 2 penaltı kararı verildi.İlk penaltının oluşunu 3 tekrar sonucunda televizyondan görebildiğimiz hiç kimsenin penaltı beklemediği hakeme işaret bile etmediği bir pozisyonda bir penaltı verildi. Hemde hakemi yan hakem uyarıyor. Penaltı diye uyararak, penaltı verdiriyor. Orta hakem gidip yan hakemden pozisyonu değerlendiriyor.Maç: 1-0 Galatasaray mağlıp ve ilk devrenin son dakikasında veriliyor.

Arkasından bir penaltı kararı daha veriliyor. Aynı maçta verilen 2 penaltı kararı var.Hakemin görmediği gol pozisyonu dahi olmadığı ilk penaltı kararını Denizli takımına verirmiydi? Bence veremezdi.O zaman kararını ağır bir karar buluyorum ben..
3.örnek: Fenerbahçe - Sivas maçında David e kafa vuracağı esnada arkadan müdahaleye penaltı kararı verilmiyor.Maç kopmadan önceki dakikalarda olan bir karardır.
Bu 3 örnek benim izlediğim pozisyonlardır. Belki başka maçlarda başka kararlarda vardır.Gördüklerimi yazdım.

Sonuç olarak, verdiğim örneklerde hakemlerin daha sezon başında istikrarsız kararlar verdiği örneklerdir. Penaltı kararı verdiğinizde kendinizden emin olun.Herkese karşı gördüğünüz kararları adaletli uygulamanız gerekmektedir. Hakemlik çok kolaydır. Zorlaştırmayınız. Verdiğim örneklerde şunu hatırlatmak istedim. Her takıma penaltı düdüğü çalarken adil olun. Yan hakem kararı ile bile verilecek kadar kolay ise bu karar : o zaman diğer takımlara da penaltı düdüğü çalarken aynı kolaylığı gösteriniz.
lütfen adaleti sağlayalım ve emek hırsızlığına son verelim.
SEVGİ VE SAYGILARIMLA TOPRAK
 
Toplam blog
: 146
: 842
Kayıt tarihi
: 14.09.08
 
 

Ben ticaretle uğraşan biriyim. Hobilerim arasında felsefe, sinema özellikle türk sineması, spor ö..