Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '11

 
Kategori
Haber
 

Hakkâri’nin ardından Türkiye ikinci yasını yaşıyor!

Hakkâri’nin ardından Türkiye ikinci yasını yaşıyor!
 

Van depremi Türkiye'yi salladı...


En büyük hasarı Erciş’te yaratan 7,2’lik deprem kâbusu Van ve çevresini vurdu. Yetkililerin kesin sayı vermekten kaçındığı büyük felaket tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Ölü ve yaralı sayısında hala net bir bilgi alınamayan Van ve çevresinde pek çok bina yerle bir oldu. Çok katlı olan ve Pazar günü dolayısıyla içlerinde fazla sayıda insan bulunan binalarda, yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesi beklenmekte! Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bölgeye hareket ederken Ankara’da da Başbakanlığa bağlı ‘Kriz Merkezi’ kuruldu. İstanbul’da da bir ‘Afet Operasyon Merkezi’ faaliyet göstermekte…

Can kaybı konusunda yanlış bilgi vermemeye özen gösteren yetkililere karşın Kandilli’nin tahmini sayısı 500-1000 civarında. Artçı şokların devam edeceğini belirten Prof. Ahmet Işıkara’nın Vanlılara tavsiyesiyse, evlerine girmemeleri ve paniğe kapılmadan beklemeleri!

AKUTve İtfaiye ekiplerinin müdahale etmek üzere yola çıktığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üç özel uçağını Van depreminin kurtarma çalışmalarına tahsis edildiği belirtilmekte. ‘Yeterli müdahalenin yapılmadığı’ yönünde şikâyetlerin yoğun şekilde dile getirildiği Erciş ve yöresinde, Mehmetçikle vatandaşın el ele kurtarma çalışmalarını sürdürmekte!  

NTV ‘Olay Yerinde’…

Yüzlerce göçüğün kazılmasının ve enkaz altında kurtarılmayı bekleyenlerin sıkıntısını aktaran NTV, olay yerinden yükselen sesleri ekran aracılığıyla yetkililere iletmekte…

NTV mikrofonlarına konuşan vatandaşların ilk dikkat çektiği nokta, enkazın altından gelen telefon çağrılarına karşın, iş makinelerinin eksikliğinden dolayı, kurtarma çalışmalarının yetersizliği. İstanbul’da büyük deprem beklenirken kendi bölgelerinde böyle bir felaketin yaşanmasına dikkat çeken vatandaşlar, Türkiye’nin İstanbul’dan ibaret olmadığı, kendilerine de yeterli yardım elinin uzanması gerektiğini söylemekte. Fırınların çökmesinden dolayı ekmek sıkıntısının yaşandığı bölgede depremzedeler müdahale kargaşasından yakınmakta.Telefonların sağlıklı çalışmadığı, elektriklerin kesik olduğu, çadırların yollanmadığı, su ve yiyecek dağıtılmadığı afet bölgesinde yaraların bir an önce sarılması istenmekte. Soğuğun yoğun hissedildiği Erciş, Çaldıran ve Muradiye yöresinde Çarşamba günü itibariyle kar beklentisi olması kurtarma çalışmaları için daha özenli çalışmayı gerektirmekte.

En büyük deprem

Erciş’i beton yığınına çeviren ve kırsaldaki kerpiç evlerden dolayı hayli hasar beklenen Van depreminde, Bitlis’te de yıkımlar yaşandı. Son zamanlarda meydana gelen en büyük depremde, Devlet Hastanesi’nin yıkıldığı Bitlis’in yanı sıra Muş, Ağrı, Iğdır, Hakkâri, Siir, Kars ve Erzurum gibi çevre illerde de hasar oluştu.

Hakkâri’de yaşanan terör saldırısının ardından Türkiye’ye ikinci yası yaşatan 7,2’lik Van depreminin ardından Genelkurmay’dan yapılan açıklamaya göre askeri tesislerde kayda değer herhangi bir hasar bulunmamakta.

İsrail ve dünyadan yardım

Türkiye yardım için dört bir koldan seferber olmuşken dünyanın çeşitli ülkelerinden de yardım teklifleri gelmeye başladı.

İsrail Genelkurmay Başkanı Benny Gantz, felaket bölgesine özel bir heyet gönderilmesi konusunda hazırlıklar başlatırken İsrail Jeofizik Enstitüsü de Van depreminin başkent Tel Aviv'deki yüksek bölgelerden bile hissedildiğini belirtti.

İsrail’in dışında yardım öneren diğer ülkeler ise Yunanistan, Azerbaycan, ABD, İngiltere, Almanya, Polonya, Macaristan ve İsviçre…

Anibal Güleroğlu http://www.sinematur.com

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..