Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Hakkı Devrim'in kulakları çınlasın

Hakkı Devrim'in kulakları çınlasın
 

Maykıl Caksın'ı kaybettik. Sevenlerinin başı sağolsun.

Biliyorsunuz ünlü sanatçının son anda müslüman olduğu gibi iddialar da var. İnsanların inancını tartışmak ve onunla ilgili ilâhî kararlar vermek bizim işimiz değil. Yaratıcı yarattıklarının kalbinden ve beyninden geçenleri en iyi bilen mercidir. Aslında kullarının düşünmesini sağlayan da o olduğuna göre böyle olması çok doğal.

Gerçi sanatçının ölmediği, ölmüş gibi yapıp toplumdan kaçtığı gibi iddialar da var ama, zaten benim üzerinde durmak istediğim konu bu da değil.

Televizyonda Cumartesi gecelerinin bir numarası, herkes biliyor ki, Okan Bayülgen'in programıdır. Okan Bayülgen, hem gerçek hayatta hem televizyonlarda yaşanan pek çok olayla dalga geçebilen, yapılan yanlışlıklarıı alaya alabilen, ciddi ve iddialı bir televizyoncu...

Kendisi pek çok alanda yeteri kadar genel kültüre de sahip.

Mesela Maykıl Caksın'ın ölümünü "toprağı bol olsun" diye taziye etmeye çalışan bir konuğunun yanlışını Okan Bayülgen yerinde bir müdahaleyle düzeltmeye ve doğrusunu anlatmaya çalıştı.

Son zamanlarda sıkça yapılan bir yanlıştı bu... Kaybettiklerimizin ardından "toprağı bol olsun" diye dua etmek...

*****

Dua, inançlı insanların ilâhî bir dileği olduğuna göre, biz yaratıcımızdan ölülerimize rahmet ve merhamet dileriz ve dilemeliyiz. Peygamberimizin bize tavsiyesi de bu.

Ne yazık ki, dinî içerikli söylemler son zamanlarda mayınlı alanlar kadar tehlikeli algılandığı için, özellikle sanatçı, mevki sahibi, ünlü insanlar, içinde Allah kelimesi geçmeyen, hatta manevî-soyut bir kavram da içermeyen "toprağıı bol olsun" duasına sıkı sıkıya sarıldılar.

Buna dua demek de yanlış. Zaten söyleyenlerin niyeti de bu değil ki...

Okan Bayülgen bu ayrıntıyı gayet tarafsız bir şekilde izah etti. Müslümanların arkasından "Allah rahmet eylesin" gayri müslimlere de "Toprağı bol olsun" dendiğini ve denmesi gerektiğini anlattı.

Ancak Maykıl Caksın'ın, Kadir gecesi ölmesi dolayısıyla müslüman olduğu -veya müslüman öldüğü- gibi iddialardan söz ederken Bayülgen'in dili sürçtü, bir yanlış yaptı... Sanırım Kandil gecesi demek istiyordu. Çünkü perşembeyi cumaya bağlayan gece, üç ayların ilki olan Recep ayının ilk cuma gecesi, yani Regaip kandiliydi.

İnsan bazen doğru söylediğini zannederken ağzından yanlışlıkla başka bir ifade çıkabilir. Özellikle çok emin olamadığı zamanlarda, yanlış yapmaktan korkup "şu kelimeyi söyleyeceğim ya da söylemeyeceğim" diye gerildiği zamanlarda böyle dil sürçmeleri çok olur.

Benim asıl dikkatimi çeken, stüdyoyu dolduran yüzlerce kişiden hiçbirinin bu yanlışlığı farketmemesi ve düzeltmeyi denememesiydi.

Diyebilirsiniz ki, oradaki gençler, zaten bu konuları Okan kadar da bilmezler. Doğrudur. Acı da olsa gerçek budur, kabul ediyorum. Ancak gecenin geç saatlerine kadar bu proğramın daimî onur konuğu olarak orada bulunan sayın Hakkı Devrim de bunu bilmiyor muydu? Yoksa böyle bir düzeltme yapmayı gereksiz mi gördü?

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..