Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '12

 
Kategori
Güncel
 

Hakkınızı helal edin!

Şike: 1. Bir çıkar karşılığında bir maçın sonucunu değiştirme, danışıklı karşılaşma yapma.

2. (mecazen) Bir çıkar karşılığında danışıklı iş yapma, danışıklı dövüş, muvazaa.

(Misalli Büyük Türkçe Sözlük, AYVERDİ İlhan, Kubbealtı Lugatı, 2. Baskı, İstanbul, 2011)

                                                                      *  *  *  *

Mahkeme Başkanı ''Hakkınızı helal edin'' diyerek ,'şike' davasınında uygun gördüğü cezaları açıkladı. Hangi suçtan, hangi maçtan kim ne yaparak ne kadar ceza almış gazetelerde okuyabilirsiniz. Ben bir hukukçu değilim ama dikkatimi bir şey çekti: Karşı taraf nerede? Adam evinde televizyonda maçı seyredereken içinden dua ederek şike yapmadı ya? Hani Karabüksporlu, Ankaragücülü birileri nerede? Karşı tarafın antrenörleri, futbolcuları, yöneticileri, ne biliyim o maçların hakemleri nerede?Futbol aşığı hangimiz kendi tuttuğumuz takımın (benim ki Beşiktaş) yenmesi için dua edip Allah'tan yardım istemedik ki, biz de mi şikeciyiz acaba?

''Hakkınızı helal edin!''

                                                                       *  *  *  *

Dünyanın bilmem kaç ülkesindeki yüzlerce çocuğa İbrahim Talıses, Müslüm Gürses, Tarkan vb. şarkılarını ezberletip (dönülmez akşamın ufkundayım derken, bir tek kelimesini de anlamasalar da), Olimpiyatlar adıyla (nedir bu bizde ki olimpiyat düzenleme kompleksi acaba) muhteşem! gösteriler düzenleyip, hicran acısı çeken okyanus ötesindekini vuslata davet eden organizasyonlar yapıyoruz. Fakat gel gör ki, kendi mahkememde, kendi vatandaşımın ifadesini anlaşılmaz! bir dil kullanıyor diye alamıyoruz. Ee hani binlerce yıldır beraber yaşıyorduk, hani Türkçe Olimpiyatları?

''Hakkınızı helal edin!''

                                                                       *  *  *  *

Popüler yazarlarımızdan Sayın Elif ŞAFAK son romanı Şemspare kitabının kapak resmi için intihal (başkasına ait eseri kaynak göstermeden kendisinin gibi kullanma, aşırma a.g.e.) yapmakla suçlanmış. Sayın Elif ŞAFAK'ın Nobele aday gösterilmesinin tam sırası bence. İntihal yaparak Profesör olduğuna devletin resmi kararı olanın Milli Eğitim Bakanı (hani kendisinden habersiz 4+4+4 diye bir kanunla eğitim sisteminin tamamen değiştirildiği bakanlık) olduğu bu ülkede, Nobel ödülü Elif hanıma anasının ak sütü gibi helal olur. Nasılsa sonunda kendimizi kurtarma yöntemimiz hazır:

''Hakkınızı helal edin!''

 
Toplam blog
: 159
: 1303
Kayıt tarihi
: 19.06.12
 
 

1963 yılında Balıkesir'in şirin ilçesi Erdek'te doğdum. Yüksek lisans eğitimimi Dokuz Eylül Ünive..