Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '11

 
Kategori
Seçim
 

Haklı kadın platformu, haklı anneler

Haklı kadın platformu, haklı anneler
 

resim: Google


Modern Türkiye’nin kurucusu Atatürk tarafından çağdaş haklara kavuşturulduğu halde, yıllar geçtikçe tırpalanan haklarını korumak amacıyla, Türk Kadını kollarını sıvadı. Haklı Kadın Platformu akıllı anneler ve destekçiler tarafından kurularak, etkinliklere başladı. 

*DESTEKLEYENLER
KA-DER (Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği), KAMER, TÜSİAD Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu, AGİFED (Anadolu Girişimci İş Kadınları Dernekleri Federasyonu), Vuslat Doğan Sabancı, KAGİDER, Uçan Süpürge, Meral Tamer, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Türk Kadınlar Birliği, İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Antalya TOAYDER Kadın Kolu, Leyla Alaton, Marmara Grubu Vakfı, Başkent Kadın Platformu, Aynur Bektaş, Türk Hukukçu Kadınlar Derneği, Prof. Yeşim Arat, İstanbul Bakırköy Kent Konseyi Kadın Meclisi, Tijen Mergen, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKKONFED) İş Dünyasında Kadın Komisyonu, hukukçu Nazan Moroğlu'nun katılımından oluşuyor ve NTV, CNN Türk ile Hürriyet Aile İçi Şiddete Son Kampanyası tarafından destekleniyor. 

*AMAÇ 

Platformun öncelikli amacı; mecliste eşit temsil, kadın istihdamının artırılması, kadınları ilgilendiren tüm bütçelerin yükseltilmesi, şiddetin önlenmesi için kararlı adımlar atılması ve yasaların uygulanabilir hale getirilmesi… Seçimlere kadar yoğun olarak Meclis'e daha fazla kadın girmesine yönelik çalışmalar yapacak olan Platform, seçimlerden sonra ise kadınlarla ilgili verilen sözlerin tutulup tutulmadığını izleyecek ve kamuoyuyla paylaşacak. Platform; cinsiyet eşitsizliğine sebep olan her türlü uygulamanın yakın takipçisi olmayı amaçlıyor. 

Haklı Kadın Platformu; politikacıları 12 Haziran 2011 seçimlerinden sonra kadınların eşit temsil edildiği bir meclise kavuşabilmek için gerekenleri yapmaya, seçmenleri ise kadın aday seçmeye çağırıyor. Türkiye'nin, TBMM'deki yüzde 9'luk kadın oranıyla 181 ülke içinde 105. sırada yer aldığını hatırlatan Platform; kadınların politikaya katılımını engelleyen koşulların ne zaman kaldırılacağı; kadınları aday olmaya teşvik ederek, seçilebilecek yerlere yerleştirmeye ne zaman başlanacağı gibi sorulara cevap arıyor. 

Kadın Erkek Eşitliği karnesinde 134 ülke arasında sondan dokuzuncu, kadınların ekonomiye katılımında ise yine sondan 4. olan Türkiye'de her yüz kadından 58'inin hiçbir sosyal güvencesi olmadığının altını çizen Platform, tüm kadın örgütlerini de platforma katılmaya çağırıyor. 

*HEDEFLER
Platform üyeleri;
- Daha çok kadının siyasete girmesi,
- Kadınlar için ayrılan bütçelerin yükseltilmesi,
- Kadına yönelik şiddetle mücadelenin hızlanması,
- Kadın istihdamının artırılması,
- Kadınlarla ilgili yasaların hayata geçirilmesi için çalışıyor. 

Ayrıca;
- Mecliste, erkeklerle eşit şekilde temsil edilmeyi,
- Evde ya da sokakta öldürülmemeyi, şiddetin her türlüsünden korunmayı,
- Toplumsal cinsiyet eşitliği için gereken adımların ivedilikle atılmasını,
- İstihdamda hak edilen yeri bir an önce almayı,
- Kadınları koruyan yasaların kağıt üzerinden hayata geçirilmesini istiyor. 

KADINLAR İÇİN EŞİT TEMSİL, HEMEN ŞİMDİ!
Haklı Kadın Platformu üyeleri, Başbakan'a ve parti liderlerine de seslendi. 

"- Türkiye, Büyük Millet Meclisi'ndeki yüzde 9'luk kadın oranıyla daha ne kadar 181 ülke içinde 105. sırada kalacak?
- Kadınların politikaya katılımını engelleyen koşullar daha ne kadar sürdürülecek?
- Kadınların karar verme mekanizmalarında eşit temsili için gereken özel politikalar, partiniz tüzüğünde ve yasalarda ne zaman yer alacak?
- Kadınları aday olmaya teşvik ederek, görünür kılarak, seçilebilecekleri yerlere yerleştirmeye ne zaman başlayacaksınız? 

Biz Haklı Kadın Platformu üyeleri, "Gerçek demokrasi için hemen şimdi!" diyoruz. Sizi, 12 Haziran 2011 seçimlerinden sonra kadınların eşit temsil edildiği bir meclise kavuşabilmek için gerekenleri yapmaya çağırıyoruz." 

KADIN ADAYLARI DESTEKLEYİN!
Platform üyeleri, seçmenlere de mesaj verdi: 

"- Türkiye, Büyük Millet Meclisi'ndeki yüzde 9'luk kadın oranıyla 181 ülke arasında 105. sırada.
- Meclisimizdeki kadın sayısı bu kadar az olduğu için değil mi ki; kadın sorunları hep daha "önemli memleket meseleleri"nin altında eziliyor, kadın ikinci sınıf vatandaşlıktan çıkamıyor?
- Bu yüzden değil mi ki; Büyük Millet Meclisi'nde sık sık hakaret dolu küfürlü kavgalara tanık oluyoruz?
- Türkiye bu yüzden "Kadın Erkek Eşitliği" karnesine yazdırdığı düşük notla 134 ülke arasında sondan 9. olmadı mı?
- Bugüne kadar Meclisimize daha fazla kadın sokamadığımız için değil mi ki; ekonomik büyümesiyle övünen Türkiye, kadınların ekonomiye katılımında sondan 4'üncü; çalışan her yüz kadından 58'inin hiçbir sosyal güvencesi yok; belediye başkanlarının yüzde 1'i, muhtarların sadece yüzde 2'si kadın? 

Biz Haklı Kadın Platformu üyeleri, örnekleri saymakla bitmeyecek bu olumsuz tablonun "hemen şimdi!" değişmesi için, sizi 12 Haziran 2011 seçimlerinde "kadınların sorunlarına sahip çıkacak", "erkek egemen değerleri dönüştürecek" kadın adayları seçmeye çağırıyoruz." 

*ETKİNLİKLER 

Haklı Kadın Platformu, dün İTÜ Taşkışla Binası’nda siyasi partilerin İstanbul kadın milletvekili adaylarıyla bir araya geldi. 

Toplantının açılışını yapan Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, şöyle konuştu: “Ocak ayında küçücük bir grup bir araya geldi. Amacımız, bu seçimleri nasıl daha etkili bir şekilde kullanarak Meclis’te eşit kadın temsilini sağlarız idi. Şimdi 29 STK, 6 basın örgütü ve basın kuruluşu, 100 bine yakın, destekleyen üyesi var bu platformun. Biz önce ‘eşit temsil’ dedik. ‘Yüzde 50’ dedik. Ama maalesef ona ulaşamadık. Yüzde 20 gibi bir rakam sağlanacak. Bu şekilde aslında 2 katına çıkmış oluyor. Çok da kötü değil. Yine bir sonraki seçimde nasıl eşit temsili sağlarız diye çalışmamız lazım. Seçildikten sonra da iş bitmiyor. Sizlerle bugün bu nedenle buradayız. Neler yapacaksınız. Onları dinlemek istiyoruz. Daha kalabalık olunca ses daha gür çıkıyor. Kadın milletvekili olmak sadece kadın meselesine kafa yormak anlamına gelmemeli ama ne yaparsan yap mutlaka kadın meselesine de kafa yormak gerekiyor. İnşallah bakanlar da çıkar aranızdan. Dünyada da ülkemizde de cinsiyet eşitsizliği varken mutlaka bunu gidermek için üzerimize düşeni yapmalıyız.” 

Toplantıda her aday meclise girdikleri takdirde kadınlar için yapacakları çalışmaları anlattı. Konuşmalarda, kadına karşı şiddet konusundaki çalışmalar ortak nokta olarak ön plana çıktı. Adayların görüşleri özetle şöyle: 

-Ak Parti Milletvekili Adayı Ayşegül Esra Atik: Mesleki eğitim, istihdam ve kadın haklarının güçlendirilmesini istiyorum. Kadınlarımız evini nasıl idare ediyorsa ülkemizi idare etmek konusunda gereken eğilimi göstermek zorunda. 

-CHP Milletvekili Nur Serter: Kadın milletvekilini sınırlamaya çalışan anlayışa karşı çıkıyoruz. Kadın iç politikayı bilir. İşte burada eski İçişleri Bakanımız Sayın Akşener var. Kadın dış politikayı da, ekonomiyi de bilir. Siyasi partilerdeki kadın kolu anlayışına karşı çıkıyoruz. Bir siyasi partide erkeğin baş, kadının kol olduğu anlayışı reddediyoruz
-CHP Milletvekili Adayı Mari Gormezano: Seçilirsem kadınların eğitimin ön planda olduğu çalışmalar yaparak milli eğitimin içinin doldurulması için çaba göstereceğim.
- Bağımsız Milletvekili Adayı Benal Yazgan: 15 yıldır kadın hareketi içindeyim. Artık kadın ve çocuk haklarının ağzı, nefesi ve sesi olmak istiyorum. 

-Ak Parti Milletvekili Adayı Esra Hatipoğlu: 29 yaşındayım ve partimizin İstanbul’daki en genç adayıyım. En önemli iş kadınlarımızı mecliste temsil edebilmek için kendimizi onlara iyi bir şekilde anlatmaktır. Hedefim, bizim gibi düşünsün, düşünmesin, bütün gençlerimizin siyasi görüşü olmasıdır. 

-CHP Milletvekili Adayı Yegane Güley: Bugüne kadar aralarında New York ve Londra maratonlarının da olduğu 7 uluslararası maratonda koştum. Ağrı’nın zirvesine çıkacağım. Milletvekili olursam. Spordan Sorumlu ilk kadın bakan olmayı hedefliyorum.
Toplantıda bir konuşma yapan TBMM Başkanvekili Meral Akşener; “Ben kotayı savunuyorum. Kendi partim savunmuyor. Kendi partimin içerisinde kota konusunda çalışacağım. Farkındalığın artmasını sağlayacağım. Meclis’te erkeklerin kadına karşı şiddet dilinden şikayetçiyim” dedi. 

Haklı Kadın Platformu; Kadınların mecliste eşit temsilini destekleyen tüm kişi ve kuruluşları platformu desteklemeye davet etmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisimizin kadın eliyle daha verimli, daha güzel çalışacağını düşünerek, kadın adayları destekleyelim… 

*Kaynak 

-www.haklikadınplatformu.org 

-http://tr-tr.facebook.com/notes/hakl%C4%B1-kad%C4%B1n-platformu/hakli-kadin-platformu/200060410023792 

-Meral Tamer : http://ekonomi.milliyet.com.tr/hakli-kadin-platformu-yla-siyasetcilerin-ensesindeyim/ekonomi/ekonomiyazardetay/18.03.2011/1365723/default.htm 

-Vuslat Doğan Sabancı : http://www.hurriyet.com.tr/gundem/17719438.asp 

- http://www.hurriyet.com.tr/gundem/17719437.asp?gid=0&srid=0&oid=0&l=1 

 

 

 

 
Toplam blog
: 214
: 5488
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..