Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '07

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Haksız değil, kanunsuz rekabet

Hemen herkes ülkemizdeki en büyük sorunun “KAYITDIŞILIK” veya “KAYITDIŞI EKONOMİ” olduğunu ve bunun da “HAKSIZ REKABETE” yol açtığını söylemektedir. Ancak bu terim bence yanlış kullanılmakta ve sorunun önemini azaltıcı, hafifletici bir etki yaratmaktadır. Bu duruma yıllardır göz yumulduğundan da devletin doğrudan vergi gelirlerini toplamakta çok zorlandığı bu nedenle de dolaylı vergiler ile açığını kapatmaya çalıştığı hepimiz tarafından bilinen bir gerçektir. Dolaylı vergi yolu ile de vergi adaleti sağlanamamakta ve dar gelirli vatandaşlar dolaylı vergiler altında ezilmektedirler.

Bu konuda yapılan tartışmalar ve çalışmalarda özellikle bazı kavramların yerine oturtulmasına ihtiyaç vardır. Şu şekilde açıklamaya çalışacağım;

Ülkemizde aslında yaygın olarak “HAKSIZ REKABET” değil “KANUNSUZ REKABET” vardır! Haksız rekabet kanunlar çerçevesinde olur. Şöyle ki benim İstanbul’da bir fabrikam vardır, devlet çıkar Düzce’ye aynı tesis için teşvik verir, tesisi vergilerden muaf tutar, o zaman piyasada o şirketin yine kanunlar çerçevesinde benim şirketimden daha avantajlı duruma geçmesine neden olur, bu da HAKSIZ REKABETE yol açar. Çünkü 2 şirkette kanuni yükümlülüklerini yerine getirmektedir.

Ama şirketlerden bir tanesi veya bu 2 şirket dışındaki bir başka şirket eğer kanuni yükümlülüklerin dışına çıkıp (SSK’sız işçi çalıştırma ya da tüm personelini Genel Müdür dâhil asgari ücretten gösterme, faturasız mal çıkışı yapma, vs.) piyasada rekabete girdiğinde durum HAKSIZLIKTAN KANUNSUZLUĞA geçer. Çünkü devletin kanunlar ile koyduğu kuralların dışına çıkılmıştır, dolayısı ile de Kanunsuzluk yapılmaktadır.

Bu durum aynı zamanda da serbest piyasa ekonomisi içerisinde eşit koşullar altında bir rekabet şansını ortadan kaldırmaktadır. Bu şartlar altında rekabet edemeyeceğini bilen firmalar da hayatta kalabilmek için aynı KANUNSUZLUĞA yönelmek zorunda kalmaktadırlar. Kanunsuzluğa yönelmek demek vergi kaçırmak demektir. Vergi kaçırmak da kanunlarımız gereği suçtur ve ceza gerektirir.

Ülkemizdeki HAKSIZ DEĞİL AMA KANUNSUZ REKABET ortamı düzeltilmediği sürece kalkınmamız imkânsız olduğu gibi serbest piyasa ekonomisinin de sağlıklı ve doğru bir biçimde işlemesi de olanaksızdır. Bu şekilde devam edildiğinde de devlet dolaylı vergilere yüklenecek ve gelir dağılımındaki uçurum giderek daha da kötüleşecektir. Ayrıca, böyle bir ortamı gören ve doğrudan yatırım yapmak isteyen yerli-yabancı yatırımcılar da kanunsuz bir rekabet ortamının olduğu ülkemizde yatırım yapmaktan doğal olarak kaçınacaklardır.

Ülkemizin ekonomik kalkınmasını sağlayabilmenin ilk koşulu KANUNSUZ REKABET ortamının kaldırılmasıdır.

 
Toplam blog
: 115
: 586
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

Tarsus Amerikan Lisesi (1984) O.D.T.Ü - İnşaat Müh. (1989) SUNY at Buffalo - Yüksek Lisans (1992) 19..