Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '13

 
Kategori
İlişkiler
 

Halden anlamak

Halden anlamak
 

Dara düşmek istemiyorsan, dara düşenin halinden anla...


Halden anlamak, insan ilşkilerinin, en basit; ama en çok ihmal edilen kuralıdır belki de. Ve üstelik, her başarılı, her doyumlu diyaloğun, her verimli iletişimin olmazsa olmazı, insanların birbirlerinin halinden anlaması olduğu halde...

Çünkü halden anlamak için, insanın, önce kendi halinin farkında olması gerekir. Farkında olmaksa, ancak farkındalık eşiği gelişmiş, algılama kapasitesi yüksek, kişisel gelişimi belli bir düzeye ulaşmış olanlar için mümkündür.

"Tamam da kardeşim! Neden bu kadar önemliymiş ki, şu, halden anlamak meselesi!! " dediğinizi duyar gibiyim. Hemen anlatayım efen'im:

Şu dünyanın, her gün biraz daha karışması var ya hani... Dünya karıştıkça, bedelini hep birlikte ödediğimiz hali... Bu halin tek sorumlusu, halden anlamayanların, insanlık hallerini umursamayanların, keyfe keder, canının istediği gibi davranabilmesidir.

Halden anlamayan sıradan insan, sırası gelir, canından eder, gün gelir malına zarar verir. Belki de hiç ummadığın anda, başına sökülmez çoraplar örer. Kim bilir?

Gazetelerin 3.sayfalarında, her gün okuya okuya kanıksadığınız, çok sıradan durumlarmış gibi okuyup algılamaya başladığınız onca felaket haberi, onca cinnet, cinayet, bir tek sebep yüzündendir: Halden anlamamak...

En ateşli aşıkları ansızın ayıran şirretin adı da: Halden anlamamak değil mi?

Canı gibi sevdiği askerlikten ayrılmak zorunda kalan komutan da, en idealist öğretmen de hep aynı dertten müzdarip değil mi; ne de olsa? : Halden anlamamak... Onca nitelikli insan, en çok da " Halimden hiç anlamadılar ki! " diye diye çıkmaz mı, en istemediği yollara? Hiç istemese de, en beklenmedik ayrılıklara muhattap olmaz mı; ama eninde, ama sonunda? Sorarım sana; Allah aşkına?

Sanatçı, toplumun halini anlamadığından dertlenir, toplum, sanatçının fildişi kulelerde yaşadığından, sokaktaki insanı zerre dinlemediğinden, umursamadığından dem vurmaz mı, yakınıp durmaz mı?

Bu cennet vatanın, bu büyük milletin, çektiği bunca acı, bunca ızdırap sebebi, sorumlusu, onu yönetenlerin, halden anlama fukarası olması değil midir peki?

Dünyanın en değerli şirketinde çalışırken sen, yöneticin, halden anlamayan mendeburun tekiyse, seni orada olacağın sürece, çekeceğin çilelerden, Allah'ın hangi sevgili kulu kurtarabilir sence?

Onca satırı yazıp dururken ben, senin için, bizim için, halinden anlıyor muyum gerçekten ya da halimi anlatabiliyor muyum acaba sana, en kısa, en anlaşılır yoldan?

Babanın, oğlunu tanımadığı, oğlun, babaya eyvallah etmediği şu cenabet zamanlarda, hiç tanımadığın insanların, halini anlamasını beklemek, yoldan geçen adamın bile, senden anlayış bekliyor olması, hak mıdır, adalet midir? Beklentinin böylesine büyüdüğü günlerde, herkesin kendi derdine düşmesi, yanlızca kendi halinin gölgesine sığınması, ne kadar normaldir sence?

Aman diyim! " Halden anlamak da neymiş ki bu devirde? " deyip, amannn! Gaflete düşme, boş bulunma, büyük söz söyleme amannn diyim! gözünü seviyim güzel kardeşim!

Öyle bir an olur, öyle bir zaman gelir ki; " Yok mu halimden anlayan... Yetiş yarab! Aman! Meded! Yarab! N'olur şu kuluna yardım et! " diye; merhamet dilenir hale gelirken yaradandan, halinden anlayan bir tek Allah'ın kulunu bulamazsın etrafında... Aman kardeşşş! Kendine dikkat et.

Anne evladın halinden anlamaz, evlat, ananın derdini dinlemez olmuş; tabip bana bi' çare! Amannn! Yardım et!

Ya da gel, bırakalım bi' kenara, tabibi, ebeyi, hemşireyi... Gel!... Şu işi en kestirme, en doğru biçimiyle çözüme kavuşturalım istersen...

Halden anla ki, halinden anlayanı bulasın.Dert dinle ki, dertlerin, paylaştıkça azalsın.

Ya da kafana göre takıl; güzel kardeşim! Değme sarhoşa yıkılsın!

Öyle de olur böyle de!... Haline nasılı uyar, canın ne yapmak isterse!...

Not: Yazıda kullanılan görsel internetten alınmıştır.

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..