Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Halı yıkayan hanımlar, araba yıkayan beyler

Halı yıkayan hanımlar, araba yıkayan beyler
 

Son günlerde hava sıcaklığı iyice arttı. İşe gelip gitmek işkence haline dönüştü. Otobüsler tıklım tıklım. Ter kokusu ve bunaltıcı sıcak ta cabası. İşte o an eve gidip elini yüzünü yıkamak hatta duş almak hayalini kuruyorsun çünkü yapış yapış bir vaziyettesin. Eve giriyorsun musluğu açıyorsun ve bir tısss sesi. Malesef su yok. Ve bu kabus belki de bütün yaz devam edecek. Ne kadar kötü değil mi?

Hatta konuyu daha da abartalım. Piyasada içecek su kalmamış mesela. Su fiyatları iki ya da üç katına çıkmış. Su karaborsa olmuş. Sokaktaki hayvanlar susuzluktan bir bir ölüyor. İnsanlarda sağlık sorunları başlamış. Susuzluk yüzünden bulaşıcı hastalıklar başgöstermeye başlamış. Felaket değil mi?

Peki bütün uyarılara ve gelecekte yaşanabilecek felaketlere rağmen neden insanlar bu kadar bilinçsizce su harcayabiliyor? Şaşmamak elde değil.

Geçenlerde otobüste giderken bir kadının halı yıkadığını gördüm. Açmış hortumu su bir yandan harıl harıl akıyor. Umrunda değil. O gelecekteki felaketin bilincinde değil bütün derdi halısının temiz olması o kadar. Teyzeciğim halını silerek te temizleyebilirsin. Ama suyu bu kadar harcarsan elini yüzünü bulaşığını temizleyecek suyu bulamayacaksın yakında..

Yine bir delikanlı açmış suyu arabasını bir güzel yıkıyor. Su akmaya devam ediyor ama bizim delikanlının umrunda değil. Bu kışın kurak geçmesi, barajların boş olması, bu yazın kurak ve oldukça sıcak geçmesi Van Gölünün sularının bile 165 cm. alçalması, bazı göllerin kuruması önemli değil. 2 gün sonra yine kirlenecek olan arabası için suyu akıtıyor da akıtıyor. Ohh ona ne ki sanki küresel ısınmadan susuzluktan kuraklıktan?

Sevgili Türk halkı. Lütfen duyarlı olalım. Her gün gazeteler televizyonlar bas bas bağırıyor. Çok sıcak ve kurak bir yaz geçireceğiz. Eğer suyu bu kadar bilinçsiz harcarsak temel ihtiyaçlarımızı karşılayacak suyumuz bile olmayacak.
PEKİ NE YAPALIM?
Halılarımızı bir güzel süpürelim silelim, arabamızı bir kova su ve bez ile temizleyelim. Damlayan musluğumuzu ve klozetimizi tamir ettirelim. Diş fırçalarken, traş olurken musluğu açık tutmayalım. Bulaşık makinesi varsa onu kullanalım. Balkonlarımızı yıkamayalım silelim. Duş alırken aşırı miktarda su kullanmayalım. Ayrıca yetkililer tarafından araba ve halı yıkama yerlerine de bir kısıtlama getirilmeli.

SU HAYATTIR. HAYATIMIZI KARARTMAYALIM. BU BASİT ÖNLEMLERLE ÇOK BÜYÜK TASARRUF YAPILABİLECEĞİNİ UNUTMAYIN. LÜTFEN BİRAZ DAHA DUYARLI OLALIM VE ÇEVREMİZDEKİLERİ DE UYARALIM..



 
Toplam blog
: 13
: 10116
Kayıt tarihi
: 07.10.06
 
 

32 yaşındayım. İzmir'de oturuyorum. Rehber öğretmenim. Mesleğimi ve öğrencilerimi çok seviyorum. İzm..