Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '08

     
    Kategori
    Tarih
     

    Haliç’ in donması

    1755 yılının ocak 11 de yaşanılan sert kış dolayısıyla Haliç donmuş, insanlar Haliç' i yürüyerek karşıya geçmişlerdir. Kışın şiddeti bununla kalmamış, Edirne yolu aylarca kapalı kalmıştır.

    Yaşanılan sert kış ortamında sultan Osman” Eyüp Sultanda” kılıç kuşanmış ve büyük İstanbul yangını çıkmıştır.

    Tahta çıkmanın kendi içinde bir aile felaketini barındırdığını düşünür ve buna büyük İstanbul yangınında Mahmut paşa çarşısının yok olduğunu, Mahmut paşa hamamının yok olduğunu, Mahmut paşada pek çok evin yok olduğu bir felaketin yaşandığını düşünürsek aklımızı yaşanılan sert kışla felaketler arasında bir bağlantı olup olmadığı sorusu takılıyor.

    İklim ve insan ilişkisi üzerinde duran bilim adamları; Kapalı, yağışlı, aydınlık olmayan hava, kısa günler, uzun geceler ve kışın insan bünyesinin farklı çalışması gibi etkenlerin insanların doğru karar verme, doğru olanı yapma konusunda sıkıntı çıkardığını bununda felaketlere yol açtığını söylüyor.

    Bu yüzden en büyük imparatorluğun klimatolojik imparatorluk olduğunu söyleyen düşünürler olmuştur. Ve büyük bir ihtimalle klimatolojik imparatorluğun büyüklüğü iklim olaylarının kontrol edilememesidir.

    İnsan oğlu tarih boyunca iklimle olan ilişkisini onu yenmeye veya kontrol etmeye değilh zararların en aza indirme üzerine kurmuştur.

    2008 ocağında da Türkiye şiddetli bir kış yaşıyor. her şey buz tutuyor. Akılalmaz don olayları gerçekleşiyor.

    Ümit edelim bu etki kişisel ve milli sınırlar içinde kalırda küresel bir facia ya sebep olmaz.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 2374
    Kayıt tarihi
    : 20.02.07
     
     

    Kırkdokuz yaşındayım.Tarih öğretmeniyim. Evliyim.İki oğlum var. Gezmeyi okumayı ve dinlemeyi severim..