Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '22

 
Kategori
Tarih
 

Halid Bin Velid ‘ten bugüne

‘’Ashabın yıldızlar gibidir , Hangisine tutumsanız hidayete erersiniz’’  HZ MUHAMMED (SAV)

Benim yıldızım , pirim , üstadım Halid bin Velid . Kılıçı kılıcım , kalkanı kalkanım  , zırhı zırhım olsun (amin)

Yüz e yakın savaşta komutanlık yapmış  ve  hiçbirini  kaybetmemiş. Sadece savaşmamış ve İslami tüm kurallara bağlı kalmış .

Bir çok meziyeti bulunan bu büyük komutan  HZ MUHAMMED (SAV) Efendimiz ifadesi ile Seyfullah yani Allah ‘ın Kılıç ‘ı yaşadıkları ve başarıla bugünde ışık tutmakta.

‘’Savaş meydanlarını evimden daha çok seviyorum ‘’ işte bu söz  onun vazifesini Yani Allah ın Kılıç ı olma işini ne kadar çok sevdiğini ve hayatının merkezi haline getirdiğini gösteriyor. Yani insan işini yaşamı haline getirdiğinde büyük  başarılar  gelir.

Halid Bin Velid R.A.  ölüm anında arkadaşına Ebül Derda (RA) da  .’’ Hayattım boyunca bir çok savaşa katıldım ve Şehadeti aradım. Vücudum da  savaş yeri olmayan bir yer yok. Ama şimdi Yatağımda develer gibi ölüyorum der ‘’  Çok üzgündür. Arkadaşı  Ona Efendimiz HZ. Muhammed (SAV) Sana Seyfullah ( Allah’ın Kılıçı ) derken aslında Senin şehit olmayacağını da söyledi. Çünkü Allah Kendi kılıcını hiçbir kafire kırdırmaz. Bu durumda yada bu gerçeği Halid Bin Velid gibi zeki bir insanın görememesi aslında Halid bin Velid RA. İşine ne kadar konsantre olduğunu ve sadece Allah ın ismini yaymanın  ve İslami anlamak için savaştığını ve bunun  Şehitlikten bile üstün tuttuğunu göstermektedir.

Yani başarı , kişisel ödüllerden üstünüdür.

Gene Yermük Savaşında 38,000 askeri ile 100,000 askeri olan Bizans orduyu ile savaşmıştır. İlk 2 gün Bizans ‘ın üstün olduğu savaşta Bizans barış yapmak istemiştir. Halid bin Velid bu kadar avantajlı  olan bir ordunun  barış yapmak istemeyeceğini ve Bizans ordusunun  yorgun ve psikolojik olarak savaşamayacağını tahmin eder  ve aynı akşam Bizans ordusuna savaş düzenler .  ertesi  gün sadece Sureyi ve Şam almak ile kalmaz Bizans ın  100,000 lik ordusunu ortadan kaldırarak düşmanına ciddi bir darbe vurur.

Yani rakibin yada düşmanın avantajlı gözüktüğü durumda bile barış öneriyorsa düşünmelidir. Aslında bu düşünme tarzını Yermük savaşından  ne kadar bilsem de 2021 yılı sonunda çok ciddi hata yapıp bu gerçeği unuttum. Merhamet  ve korku yüzünden bu gerçeği ve düşünme tarzını unuttum . Belki de karşımda ki düşmanın yada rakibim  gibi görmedim belki gerçekten öyle   ama yanıldığımı  anladım.  Nasip bazı şeyler bazen tecrübe olarak kalsa da insan bildiğini unutmamalı ve aldığı kararı çok geçerli durumlar da değiştirmeli.

Merhamet  ve korku iki büyük hata sebebi.  

Halid bin Velid RA. Müslüman olmadan önce Müslümanlara karşı  komutanlığını yaptığı tek savaş Uhud savaşını ise büyük dersler içeriyor. Bedir  savaşında  Aklı gören Halid ,  ilk önce iyi bir plan kurar . Sonra Süvarileri ile Müslümanların arkasına geçmek için yol arar, Aradığı yolu bulsa da  Peygamber  Efendimiz yerleştirdiği okçulara takılır , fakat sabırla planın uygulamayı bekler , aynı sabrı okçular göstermez yerleri bırakırlar İşte Halid kendi planı uygular ve Müslümanların arkasına süvariler ile geçerek savaşı kazanır.

Yani kibirlenmez (Müslümanları sayıları az olsa sa küçümsemez)  , plan yapar yapar işler ters gitse de aldığı kadarı değiştirmez ve sabırla planın uygular.

İslamiyet ile Şereflendikten  3 ay sonra Arap yarım adasının en ünlü komutanı Halid Bin Velid sadece bir er olarak Sasiniler ile yapılan savaş katılacak ve Komutanı Zey Bin Hasiri RA. Emirlerine harfiyet uyacaktı. Kendilerinden 10 kat bir orduya savaşmak zorunda kalan İslam neferleri Sahabi Efendilerimiz , kaçmamıştı ve korkmamışlardı. Mute savaşının ilk günün Peygamber Efendimiz HZ. Muhammed SAV. Orduya tayin ettiği 3 komutan şehit olmuş ve Gene Peygamber Efendimiz  , bu durumda aranızdan bir kişi komutan tayin edin buyurmuşlardı. Komutanlığa İse Halid Bin Velid gelmiş ve savaşı ertesine güne taşımıştı. bir plan ile Doğu Roma ordusunu geri çekilmeye zorlayan Halid Bin Velid en önde savaşmış ve riyayete göre elinde tam 9 kılıç kırılmıştı. Er olarak gittiği bu savaştan komutan olarak dünmüş ve Hz Peygarber (SAV) ona Seyfullah lakabını vermişlerdi.  

İşte cesur olmak , plan yapmak ona uymak , müzevazı olmak , inandığı , yaşadığı ve savaştığı inancını  kendinin önüne koymak

Hz Ömer RA. Döneminde Halid Bin Velid RA. Baş komutandı.  Bir çok Sahabe efendimiz Başımızda Halid var biz bu savaşı da kazanırız bu fethi gerçekleşleştiriz lafları HZ. Ömer RA. Kulağına gitmiştir. HZ Ömer efendimiz Zafer Allah ‘tan dır. Halid değil diyerek HZ Halin bin Velid RA. ‘ı görevinden alır.

Hz Halid ise şöyle tepki verir. ‘’ Herkesin küstüğü Ömer ‘i bana Sevdiren Allah’a ham olsun’’  

İki dilim ekmeğin azalmasında ki dikkati ile Diyarbakır ı fetheden bu büyük komutan , eğer hayat ne inandığımız ve ne istediğimizi biliyorsak . Belli değerlere sahipsek ve onurlu biri olarak başarmak  olmak istiyorsak büyük öğretici ve ilham kaynağı . HALİD BİN VELİD RA.

 
Toplam blog
: 28
: 116
Kayıt tarihi
: 30.01.17
 
 

 Halil BİÇEN ..