Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '19

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Halide Edip Adıvar

İpek Çalışlar'ın yazdığı Halide Edip kitabını (biyografi gibi, roman gibi, tarih gibi) bitirdim.

Halide Edip'i hiç bilmiyormuşum, tanımıyormuşum, büyük kayıp. Dünyaya ender gelen anıt kişilerden. Yaşadığı bütün dönemlerde toplumun en elit tabakasıyla, hemen hepsiyle çok yakın ve sıcak dostluklar kurmuş, siyasilerle, iktidardakilerle, en üsttekilerle, ortadakilerle, alttakilerle, yazarlarla, şairlerle, gazetecilerle, ressamı, müzisyeni, fotoğrafçısı, sinemacısı, tiyatrocusu, ses sanatçısı, bütün sanatkarlarla, aşırı politize olmuş birkaçı hariç hemen hepsiyle çok yakın, sıcak, güçlü dostluklar kurmuş, hemen hepsinin saygısını, sevgisini kazanmış güçlü bir kişilik.

Yazdığı roman, piyes, bilimsel inceleme ve tarih kitaplarının sayısı yaşadığı yılların sayısından fazla. Kitaplarının önemli bir kısmını İngilizce yazmış, yıllar sonra Türkçeye çevrilmiş. Türkçe yazdıklarının hemen hepsi birkaç yabancı dile çevrilmiş. Birkaç yabancı lisanı anadili gibi konuşup yazabiliyor.

Gerek Türkiye'de gerek yurt dışında, Amerika'da, İngiltere'de, Almanya'da, Fransa'da, Hindistan'da, en üst makamdaki siyasilerden, en büyük ve güçlü iş adamlarından, ünlü akademisyen, bilim adamı, yazar, sanatçılardan öyle güçlü dostları var ki, iki satırlık bir mektupla, genç akademisyenler için, yakınları veya sevdikleri için yaptığı ricalar, istekler, talepler, adeta bir emir telakki edilerek, severek, isteyerek, anında yerine getiriliyor.

Yazarlığı, sanatçılığı, araştırmacılığı, profesörlüğü, ilim adamlığı, toplum liderliği, kadın hakları, insan hakları, demokrasi savunuculuğu bir yana, ömrü boyunca, ömrünün her safhasında, siyasi bir makam, mevki sahibi olmamasına rağmen, bu kadar saygınlığa ve güce ulaşabilmiş, bu kadar sevilmiş, az insan vardır. Onun yüzde biri kadar olabilmeyi ne kadar çok isterdim.


Allah rahmet eylesin.

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..