Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mart '12

 
Kategori
Tarih
 

Halifelik niye kaldırıldı?

Halifeliğin kaldırılmasında İngilizlerin rolü olmuş mudur sorusuna cevap ararken İslam coğrafyasının içinde bulunduğu durumu iyi analiz etmekte fayda vardır.

Anadolu işgaliyle birlikte Hindistan’da büyük olaylar oluyor. Gerek Müslümanlar gerek Hindular Anadolu’nun işgalini tel’in mitingleri düzenliyorlar. Üretimi düşürüyorlar.

Hindistan’ın İngiliz genel Valisi merkeze gönderdiği mesajında, Anadolu’nun işgal edilmesiyle Hindistan’da büyük bir üretim kaybına uğradıklarını ve bu bağlamda Anadolu’yu işgalin anlamsızlığını beyan ediyor.

Halifelik müessesesinin Araplardan ziyade Hind Müslümanları üzerinde büyük etkisi olduğu aşikârdır!

Araplar arasında, halifeliğin “Kureyş” kabilesi mensubu birinde olması gerektiği şeklinde Hazreti Muhammed’in hadisine atfedilen bir görüş hâkim.

Bu görüşe istinaden, Halifeliğin kaldırılmasının akabinde Mekke Şerifi Hüseyin kendini halife ilan etmiştir. Fakat bu kabul edilmemiştir.

İngilizlerin, halifeliğin kaldırılmasıyla Türkiye ile Hint Müslümanları arasındaki manevi bağı koparma gibi bir düşüncesi vardır tabi ki. Ama sonuçta bu bağ hiçbir zaman kopmamıştır ve günümüze kadar daha da kuvvetlenerek gelmiştir.

Pakistan, Afganistan ve Bangladeş örneklerini görüyoruz. En ufak bir sıkıntılarını sıkıntımız olarak görüyoruz ve çocuklarımız dahi okul harçlıklarını onların ihtiyaçlarına katkı olsun diye gönderiyorlar.

Sonuçta, bugünkü dünyanın pratikleriyle uyuşmayan bir müessese Cumhuriyetin ilk yılında kaldırılmıştır.

Atatürk düşmanları ağızlarında sakız eder dururlar bunu ayrı!

 

 
Toplam blog
: 1640
: 466
Kayıt tarihi
: 27.01.07
 
 

Doğum tarihim değişmedi ama çok şey değişti bu güne kadar. En başta, dede oluyorum! Evet; şaşırdı..