Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '22

 
Kategori
Anılar
 

HALİL ÖZŞARLAK'I ANIYORUZ

          GÖNÜL DOSTLARIMIZDAN

 

ECZACI HALİL ÖZŞARLAK’I ANIYORUZ

                                           

Söke’mizin tanınmış simalarından ve herkes tarafından sevilen ve sayılan Eczacı Halil Özşarlak’ı vefatının 3.Yılında saygıyla ve rahmetle anıyoruz. Günler ne çabuk geçiyor,  zaman su gibi akıp gidiyor. Bir duayen bir alperendi. O, Söke için büyük bir kayıptı, mekânı cennet olsun.  

 

 Eczacı Halil Özşarlak gönül dostlarımızdandı. Onun varlığını her zaman hissediyorum. Gönül dostları dedim de bu güzel inşaları da anmak istiyorum. İşte onlardan bir kaçı: Ekrem Karakaş, Fahri Sevil, Av. Ahmet Güçsav,  Muhittin Özşarlak, Muzaffer İşlekel, M. Kemal Yılmaz, Süleyman Kara, Halil Güven, Haydaraki Kardeşler, Haluk Kutlay, Ali Sarayköylü, Tevfik Göktepe,  Hasan Erdem, Musa Elitaş,  Selim Sabit Pülten, Kasım Üzüm, Necati Maldar, Cevdet Üzüm, Mustafa Kavruk,  Yılmaz ve Kadir Kalaycı, Mızrap Nazlı, Kazım Alp, Av. Osman Ünsal, Dr. Sevim Şahin, İbrahim Özgezici,  Yılmaz Salum, Levent Tüncer aklıma hemen gelenlerden bazılarıdır. Bunlardan bazıları bu gün yok aramızda. Olmayanlara Allah’tan rahmet ve yaşayanlara sağlıklı ömürler diliyorum. Unuttuklarım varsa beni bağışlasınlar. Onlara da selam ve saygılar   gönderiyorum. 

 

 

Halil Özşarlak’ın eczacılığı yanında bir de sanatımız, kültürümüz alanında zaman zaman Söke yerel gazetelerinde yazıyordu. Hemen hemen Söke‘de yayınlanan bütün yerel basında göründü. Söke Ekspres’in ilk kurucularındandı. Son zamanlarda bayağı rahatsızlandı, . Yine de yazmadan edemiyordu. En son yazısı Söke Ekspres’te 11 Nisan 2018 ‘de yazdı. Yazısının giriş bölümünde şöyle diyordu:  

 

Söke Ekspres Gazetesi’ndeki yazılarım 56 yıldır devam ediyor… Bu uzun ömürlü gazeteyi çıkarmak için epey emek vermiştik. 1950’li yılların başında Söke’nin yazı kalemleri çeşitli isimler altında gazete deneyimleri olmuş, ömürleri ancak bir - iki yıl sürmüştür. Bunları yayınlayanlar Söke Basın Tarihlerini yazdığım “SÖKE’DE BASIN” adı altında yayınladım. Bugün ne o gazeteler, ne de yazarları kaldı. Hepsi de Söke kültür tarihinde güzel iz bırakarak fani dünyayı terk ettiler. İsimlerini rahmetle anıyorum” diyordu. Bir ay sonra 18 Mayıs 2018 ‘de aramızdan ayrıldı.

 

Eczacı Halil Özşarlak için “Söke’de İz Bırakanlar” kitabında: 1985’te Söke’ye geldiğim günlerde yakından tanıdığım Av. Ahmet Güçsav’ la bir ara yaptığımız bir söyleşide Halil Özşarlak için şöyle diyordu: H .Özşarlak, Söke’de dünden bugüne sanatçıları, yazarları ve şairleri bir araya getiren koca bir köprü gibidir. Bu köprüden herkesin geçmesini dilerim” diyordu. Ben de Halil Özşarlak‘ı koca bir kültür çınarı olarak görüyordum. Böyle bir çınarın gölgesinde her zaman sağlıkla, mutlukla esinlendik. Söke’nin sanat ve kültürü hayatı dışında Söke’nin ekonomik ve ticari hayatında da çoğu zaman öncülük etti. Örneğin Söke Ticaret Odası’nda uzun yıllar Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanlıklarında bulundu, kültürel alanda önemli ölçüde hizmetleri ve imzaları vardır.

 

Sayın Halil Özşarlak’ı yakından tanıyan eski Aydın Milletvekilimiz M. Kemal Yılmaz bir sözünde şöyle diyordu: “ Söke Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Halil Özşarlak, Cumhuriyetin 75. Yılında Söke” adlı özel dergideki sunuşu ile  “Söke Pazarı” başlıklı yazısı 1998 de okumuştum.  Dergideki sunuşu ile Söke Yöneticileri, Emekli Öğretmenler, Şairler, yazarlar yer alıyordu. Böylesi güzel bir Cumhuriyet şölenine öncülük ediyordu. Ülkesinin ve yaşadığı yörenin halkından ve sorunlarından kopmamış gerçek bir aydın. Güzel anlatım gücü olan bir yazar ve düşün adamı.  O bir eczacı, o bir yazar ve şair. Hepsi bu mu? Sanat musiki konusunda da uzmandı. O, ünlü bestecilerle dostluk kurmuştu. ( Örnek Avni Anıl’la) samimi bir dostluğu vardı.

 

 “ İPEKLİ MENDİL” bence bir anıt. Yazarını ve düşüncelerini hep yaşatacak bir anıt” diye yazıyordu M. Kemal Yılmaz. O da  şu anda yok aramızda, saygıyla ve rahmetle anıyorum.

 

Eczacı Halil Özşarlak, hep yanımızda bulundu maddi ve manevi açıdan Sökeli tüm sanatçılardan yardımlarını esirgemedi. Söke kültürüne hizmet eden Beşparmak ve Sarızeybek dergilerinin çıkışında hep yanımızda bulundu. Söke Şairler ve Yazarlar Derneğinin de kuruluşun da hep yanımızda oldu.

 

Halil Özşarlak, 1932 yılında Söke’de doğdu. İlk ve ortaokulu Söke’de, bitirdikten sonra 1948’de öğrenime açılan Aydın Lisesinin ilk öğrencisi oldu.1951 de liseyi bitirdikten sonra Yarıyıl Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği’nde okudu, daha sonra yılda İstanbul Üniversitesinde Eczacılık Fakültesini bitirdi.(1959) Mezun olduktan sonra subay olarak vatani görevini ifa etti. Bir süre Aydın Söke Liselerinde Kimya öğretmeni olarak çalıştı.1965 yılında Söke’de Damla Eczanesini kurdu.  Uzun yıllar Söke Ticaret Odasında Yönetim Kurulunda Meclis ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. Sanatımızın ve kültürümüzün bir duayeni idi. Söke Gönül Dostları ve A Takımı Başkanı olarak hep yanımızda bulunda.  Söke Ekspres gazetesinin kurucuları arasında yer aldı. Yazıları Yeni Söke ve Söke Ekspres’te yayınlandı. Evli olup iki kız evladı ve beş torun  babasıydı.  

 

Eserleri: İpekli Mendil (2000), Aydın Lisesi (2008), Bir Eczacının Not Defteri (2009), Yılanın Göz Yaşları (2013) ve Damladan Süzülen Duygular (2017) gibi eserleri Türk Edebiyatına ve Türk kültürüne kazandırdı.  Halil Özşarlak 2014 yılında Damla Eczanesini kapattı ve İzmir’e yerleşti. Ama Söke’den hiç kopmadı.  Sevilen dost ve gönül adamı Halil Özşarlak 86 yaşında iken aramızdan elveda etti. Yolu açık ve aydınlık olsun. Bir kez daha Yüce Mevla’dan rahmet diliyor, başta ailesi ve tüm sevenlerine Gönül Dostlarına başsağlığı diliyorum. Onu bir ağabey olarak tanıdığım ve sevdiğim Eczacı yazar Halil Özşarlak, her zaman anılarıyla ve düşünceleriyle aramızda yaşayacaktır.

 

                                 ***   ***   ***

Geniş bilgi:  Eczacı Halil Özşarlak, “ Söke’de İz Bırakanlar ( Araştırma, İnceleme, Biyografi / Abdülkadir Güler- Söke 2017 Sayfa: 218, 222)

 

-----------------------------------------------

NOT: 19 Mayıs Atatürk ‘ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun. 19 Mayıs 1919 tarihi, Milli Mücadelenin başlangıcıdır. Ayrıca Cumhuriyetin kurulması için atılan ilk adımdır. Bu alanda emek verenlere başta Gazi M. Kemal Atatürk olmak üzere ve tüm silah arkadaşlarını rahmetle ve minnetle anıyorum.  A.GÜLER 

  • 1- Söke Ekspres Gazetesi 17 Mayıs 2022

 

   Abdülkadir GÜLER 

 18 MAYIS 2022- SÖKE

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..