Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '17

 
Kategori
Dünya Mutfakları
Okunma Sayısı
258
 

Halive (Çerkes) , Şibörek (Tatar), Çiğbörek (Türk)

Halive (Çerkes) , Şibörek (Tatar), Çiğbörek (Türk)
 

Kırım Tatarları şibörek söyler, çerkesler halive zaman içinde Türkiye'de çibörek veya çiğ börek olarak adlandırılmıştır. Tatar böreği de denilen bu börek iyi yapılırsa hamurunun özelliği dolayısıyla fazla yağ çekmeyen, çıtır çıtır incecik hamur ile kıymalı harcın oluşturduğu muhteşem bir lezzettir. Çiğbörek hamurunun kabarması ve yumuşak olması gerekir. Çiğböreğin özelliği, konulan kıymalı harcın çiğ olması ve kızgın yağda hamurun içinde pişmesidir.

Dikkat..!

Çiğ börek yaparken yanınızda yardım eden birisi olmalıdır. Bir kişi börekleri açıp hazırlarken, diğeri kızartmalıdır.

Malzemeler:
Hamuru İçin
2,5 su bardağı beyaz un

1 çorba kaşığı sirke (hamurun kabarmasını sağlar)

1 çay bardağı su 

Tuz

Tezgahı unlamak için  un

Harcın içindekiler

250 gram az yağlı kıyma

1 adet ince  kıyılmış kuru soğan

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı silme karabiber

1/2 çay bardağı su

Kızartmak İçin
 Sıvıyağ

 

Yapılışı:

Harcının Hazırlanması
Soğanı bıçakla ince kıyın.
Kıymayı soğan,tuz ve karabiber ile  karıştırın.
Hazırladığınız harca su ekleyip tekrar yoğurun.
İç harç sulu olmazsa börek kızarırken kıyma içinde top top olur.


Hamurun Yapılışı

Unu bir kaseye boşaltın.
Ortasını havuz gibi açıp tuz, sirke ve suyu ekleyin.
Hamur elinize yapışmayacak hale gelene kadar kulak memesi kıvamında iyice yoğurun.
Hamuru 30 dakika nemli bez altında dinlendirin.
Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapın.
Hamuru açacağınız tezgahı ve merdaneyi unlayın.
Her bezeyi 2 yufka kalınlığında ve yaklaşık 20 santim acabilirsiniz veya istediğiniz boyutta yapa bilirsiniz.
Kızartırken böreğin yağ çekmemesi için fazla ununu silkeleyin.
Açılan hamurun bir yarısına kıymalı içten 1 kaşık koyun.
Yuvarlak kenarlarında 1 cm boşluk bırakarak malzemeyi hamurun yarısına iyice yayın.
Hamurun diğer yarısını yarım ay şeklinde üzerine kapatın.
Elinizle iyice bastırın ve kenarlarını kesme ruleti, keskin tencere kapağı veya çay tabağı yardımıyla kesin.
Harcı konup hazırlanan börekleri sulanmaması için bekletmeden kızartmak gerekir.
Hazırlanan börekleri hemen bol kızgın yağda her 2 tarafı pembeleşene kadar kızartın.
Kağıt havlu üzerinde yağını süzdürün.
Sıcak olarak yanında ayranla birlikte servis yapın.


DİKKAT:
1..Çiğ börek bol kızgın yağda, fazla börek konulmadan kızartılmalıdır.

2..Bezeleri açınca isterseniz temiz bir defter içinde her sayfayı unlayarak sayfalar arasında bekletebilir, sırayla içini koyabilirsiniz sofra bezinin içine yerleştire bilirsiniz ama üstünü kapatın.

3..Kızarırken fazla yağ çekmemesi için hamurun fazla unlarının silkelenmesi gerekir.

4..Harçlanan börekler bekletilmeden hemen kızartılmalıdır. Yoksa sulanır, sonuç iyi olmaz.

5..Çiğ böreği yerken içinden suları damlamalıdır. Afiyet olsun.

 

Birgül Ekim

 

 

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 69
Toplam yorum
: 33
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 4751
Kayıt tarihi
: 17.11.13
 
 

Ben yazıda toprağı yazdığımı sanıyorum şiirde gökyüzünü... Yıllardır yurt dışında olmanın yol açt..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster