Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '06

 
Kategori
Haber
 

Halk diliyle siyaset

Halk diliyle siyaset
 

Evet, doğru, siyasi bilime belki de ilk defa böyle bir terim konulacak. Halk diliyle siyaset...
Halkı inandırıcılık seviyesinin şimdiye kadar yürütüle gelmişinden çok farklı ve işlevci bir siyaset yöntemi halk diliyle siyaset.

Günümüzde ilk olarak bunu yapan parti bugün istediklerini almış, emin adımlarla hareket etmekte.

Kıraathanelerdeki siyasetin ne kadar önemli olduğunu kavrayan yeni veya köklü oluşumlar bundan fayda sağlamak için bir biri ardına ortaya çıkmaya başladı. Halkın Kıraathanelerdeki konuşmalarının bugün siyasi iradeye yön vereceğini kim diyebilirdi ki. Süslü şamatalı ve terimlerle dolu siyaset artık bu yeni dille daha açık olmaya mı çalışıyor. Bunu gören ve uygulayan tek ülke konumunda olma özelliğini de kimseye kaptırmamış durumdayız.

Buradan halkın konuşma diline olumsuz yaklaştığım izlenimine kapılanlar olacaktır, onlara yine halk diliyle cevap vermek isterim "hadi ordan-hadi ordan, sen kimsin kardeşim, lan" gibi cevaplar yeterlidir. Ne yazık ki bunları artık siyasetin her arenasında görmeye duymaya başladık ve bu devam edecektir. Bu duruma alışık olmayan siyasi yönetimler ise bu tip konuşma yapanların televizyonlara çıkmadan önce televizyonların uyarı yapmalarına dahi istemiştir.

Aslında burada önemli olan halkın konuşmasından çok, halka bu kadar yaklaşılabilineceğinin keşfedilmesidir. Halka daha inandırıcı, sempatik, güven verici ve halkın yanındaymış siyaseti yapmak Bu argo olarak görünse de halktan tek tepki gelmemektedir. Öncelikle bunu keşfeden siyasileri kutlarım (argo kelimeleri onaylamadığımı da bilinmesini isterim) bunu yıllardır yapmaya çalışan (halka güven verme konusunda) siyasetçilerin başarılı olma olasılığı %20'den yukarıya çıkamamıştır.

Bunu ülkemizde uygulayan ilk parti şuan hükümetin başındadır. Ve bu siyaseti çok yerinde ve doğru biçimde kullanmaktadır. Zannedersem ki hükümet içerisindeyken kapmış olmalı Anavatan Partisi Genel Başkanı Mumcu'da bu siyasi yola başvuruyor.

Geçenlerde ünlü gazetecilerimizden Abbas Güçlü'nün programına katılmıştı Sayın Mumcu. Belirtmiş olduğum dilde konuşarak birçok kesimi etkilemiştir. Abbas Güçlü dahi etkilenmiştir, 21.02.2006 tarihindeki milliyet.com.tr internet sayfasında bu konuya da değinmiş, mumcunun programa başlamadan sempati, inandırıcılık ve güven konusunda daha çekimser bir çevreye hitap etmiş sonrasında konuşma tarzıyla başta ekran başındakiler olmak üzere öğrencileri dahi etkilemiştir. Bu konuda Sayın Güçlü çok sert davrandınız biraz daha Altan almalıydınız sözüne Mumcu bilerek yaptım Diyerek bugün burada bahsettiğim konuyu da doğrulamış olmaktadır.

Hatta farkına varmışsınızdır, TBMM'de dahi artık eski süslü halkın anlamayacağı dilden cümlelerden çok, halk dilinde, halkın anlayabileceği tarzda tartışmalar hatta yumruklaşmalar oluyor.

Artık anlaşılıyor ki halkın yanındayız, siyasi sözü ben halkım, karnım aç, hadi ordan, lan v.b. sözlerle daha etkileyici ve inandırıcı olabiliyor. Siyasilere duyurulur.
 
Toplam blog
: 11
: 655
Kayıt tarihi
: 08.06.06
 
 

04.06.1980 yılında Kocaeli Kandıra İlçesinde doğdum. 1996 yılına kadar Kandıra'da 1996 sonrası İzmit..