Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

21 Kasım '17

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Halk Haberciliği

Halk Haberciliği
 

Gazetecilikte Whatsapp Habercilik Bas - Çek


Gazetecilikte  Whatsapp Habercilik
 
Akıllı telefonlar çıkalı kendilerini akıllı sanıp yanlış yapan nicelerinin foyaları meydana çıkmaya başladı. Elinde telefonu olan vatandaş, vatanı için daha bir duyarlılaştı. Nerde yanlış bir şey gördü, hemen çekim yapıp medya dünyasına dahil ediyor. Helal olsun.
 
En son izlediğim, vatandaşca gönderilen haberde resmi bir kurumda fal baktıran memurların görüntüsü vardı. Açıkgözün biri avlamış memurları, mesai saati içinde, süslü sözlerle tavlayıp paralarını alıyor. Yalan dolu nefesiyle cüzdanını dolduruyor o kimse. Ona inananlarsa, devletten çaldıkları mesaiyi boşa harcadıkları yetmez gibi, devletin verdiği parayı da çar çur ediyorlar. E, oturduğun yerde, salla başı al maaşı zihniyetinde olanlar; ne zamanın, ne de paranın kıymetini bilirler.
 
Nasıl olsa dayamışlar sırtlarını devlete, gel- git. Otur masa başına, oyalan çayla- kahveyle, mesainin dolmasını bekle. Yarım saate bir bahçeye çıkıp sigara içenlerde var. Memurluk pek çokları için ye- iç, sohbet et sistemi. İşinin hakkını verip, aldığı parayı helal ettirene biz de haklarımızı helal ediyoruz. Lafımız, işe girene kadar kırk takla atan, sonrasında istismarına kaçmakta olanlara.
 
Geçmiş zamanlarda ellerinde şişler masa başında kazak örerdi. Ağzında sakızı, elinde tığı, dantel dürteleyip, çeyiz düzerdi memureler. Erkek çalışanlarsa gazete okuyup keyif çatardı.
İşi düştüğü için karşısına gelen vatandaşa da "Müdür şu anda yok, evrağınıza onun imzası lazım. Bugün git, yarın gel" derlerdi. Oysa müdür denilen şahıs, odasına topladıkları arkadaşlarıyla kahveler eşliğinde sohbete koyulmuş hallerdeydi. Hey gidi günler, kimler kimler emeksiz ne yemekler yediler bu ülkede...
 
Neyse ki şimdi vatandaş daha bilinçli, neredeyse herkesin elinde kameralı telefonlar var. Bas düğmeye, yaptığın çekimi gönder medyaya. Nasıl olsa, her biri habere açlar. Her gün bas bas bağırıyorlar, "Whatsapp hattımız şu, gönderin yayınlayalım" diye... Böylelikle medya çalışanlarınında işleri kolaylaştı. Oturduğun yerde yığınla haber yağıyor. Seç, beğen, işine geleni yayınla.
 
Haberciler kendileri akşama kadar gezseler, bütün gün bir tekini yakalayamazlar, yapamazlar öyle haberleri...
 
Duyuru, bildiri, bülten, habercilikleri basına kolaycılıktı. Haberin, habercinin kucağına gelmiş haliydi. Şimdi ise  whatsapp habercilik, ballı lokma tatlısı gibi bir şey oldu medya sektörü için.
 
Bu durumda muhabirlerin işi azaldı, medya sektörü siyasileri takip dışında, staj yapan bir gazetecilik öğrencisiyle gazetesini de doldurur, televizyon ekranını da... Hadi hayırlısı bakalım, daha neler göreceğiz.
 
Ayfer AYTAÇ - ayferaytac.com
 
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..