Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '09

 
Kategori
Felsefe
 

Halk için felsefe

Halk için felsefe
 

Çevremizi koruyalım


"Felsefe" kelimesinin anlamı bilgisevgisi, görüşbiçimi, düşüncebilimi gibi bir çok tanım yapılabileceği gibi TDK'nın beş tanımına bakarak ve tarihteki filizof, felsefecileri okuyarak da belli bir fikir edinilip tanımı yapılabilir.

Metod ve çeşitleri akademik ortamlarda bulunmaktadır.

Halkın felsefeyi sevip sıradan bir beyin cimnastiği gibi görmesini nasıl sağlayabilir miyiz ? " Bana felsefe yapma" deyimini " Biraz da bu konunun felsefi açılımına değinelim" deyimine çevirebilir miyiz? Bir çiftçi, işçi, esnaf günlük konuşmlarını, sohbetlerini bitiş noktasını felsefe ile tamamlayabilir mi?

Felsefeyi günlük dilde kolayca tanımlamanın yolunu bulmalıyız. Örneğin " Genel görüş", " Tümleyici görüş", " sonfikir", " toplumdüşüncesi" gibi bir çok yeni kelime veya deyim ortaya atabiliriz.

Aslında "Bir iki muhabbet edelim", " Bir iki kelimenin belini kıralım" felsefenin halk açılımını göstermektedir. Konuşma ve dinleme yoluyla fikirleri ortaya çıkarma keyfini anlatmaktadır.

Önce sağlık durumu kontrol edilir. "Nasılsınız, herkes iyi mi ?". Sonra çevre şartları gözden geçirilir. "İşler, havalar, memleket durumu". Geşmiş anılır, gelecek planlanır. Gidişat sorgulanır.

Yaşam felsefesi konusunda kendileriyle ilgili konuşulmuş, durum analizi yapılmıştır. Bilgi, varlıklarını yoklama, koruma ve devam ettirme temelinde kendini gelişriemektedir.

Halktan fazlasını istemek herkesin filozof, doktor, mühendis vb. uzmanlık alanlarına sahip olmasını istemek gibi olur. Onlar mutlu yaşarken uzmanların kendilerine vereceği, hayatlarını kolaylaştırıcı ana konuları ve uygulamaları almayı yeterli bulumaktadırlar.

Her geçen gün yeni nesil insanların, temel dünya bilgisine sahip olmalarını istemekteyiz.

Önce yaşamak hayatta kalmak için temel konularda (iş, meslek) görevi paylaşan insanoğlu zamanla bilgiyi de uzmanlık alanı olarak paylaşırken sırada ne bulunmaktadır?

Herkesin her türlü meslek ve bilgiye sahip olması ortamı mı oluşacak?

Belki de?

 
Toplam blog
: 110
: 1205
Kayıt tarihi
: 30.05.07
 
 

"Yazıyorum o halde düşünüyorum" diyen, güncel gelişim ve değişimleri takip ederken anlam ve kavramla..