Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '15

 
Kategori
Anılar
 

Halk şairi Aşık Şeref Taşlıova'yı anarken

Halk şairi Aşık Şeref Taşlıova'yı anarken
 

Aşık Şeref Taşlıova IO Nisan 1938- 21 Eylül 2014


 

Bu toprağın sesi olmak, insanların gönlünde derin izler bırakmak her yiğidin harcı değildir. Ölümden sonra dostların, arkadaşların sevgi dolu gözleri ve can alıcı sözleriyle anılmak bir başka duygudur. İşte bu yüklü duygularla harmanlanmış bir halk ozanından söz etmek istiyorum. İşte bu ozanımız Âşık Şeref Taşlıova’dır. Âşık Şeref Taşlıova’yı kültür ve sanat dergilerindeki şiir ve yazılarıyla tanıyordum. Birkaç kez de Konya Âşıklar Bayramı münasebetiyle Türkiye televizyonlarında izlemiştim. Gür sesli, kendine güveni olan bir halk şairidir.

Âşık Şeref Taşlıova halk şairlerinin, ozanlarının harman olduğu Kars’tan geliyor. Bilindiği üzere Anadolu toprağı ve özellikle Doğu Anadolu halk şairlerimizin beşiğidir. Hemen aklıma (usuma) gelenlerden bir kaçı: Aşık Şenlik, Muhlis Alyans oğlu, Zeki Alyar, Aşık Müdami, Aşık Ali Coşkun, Aşık  Pervani ( İsmail Çelik),Aşık Gülistan Çobanoğlu, Murat Çobanoğlu, Yaşar Polat (Aşık Yaşar Bayrami ),Ahmet Poyrazoğlu, Aşık Ummani Saraç, Davut Sulari,  Mevlüt İhsani, Aşık Reyhani, Aşık Efkâri Baba gibi bu saydıklarımın  edebiyatımızda aşıklık geleneğine bağlı sazıyla ve  sözüyle tanıdıklarımızdan sadece birkaçıdır. İşte Âşık Şeref Taşlıova’da bu saydıklarımdan biridir. Geçmiş yıllarda Kütahya’da, Bursa’da yapılan sanat ve kültür, şiir günlerinde Âşık Şerefle Taşlıova ile tanışma fırsatını bulmuştum. Sazıyla, sözüyle örnek bir halk şairi idi. Bir şiirinde şöylece kendisini tanıtıyor ozanca:

Bindokuzyüz otuz sekiz

Nisan doğum ayım benim

Taşlıova, soyadımız

Salihgiller soyum benim

***

Doğu’dan Serhat, Kars ili

Meşhurdur Çıldır’ın Gölü

Tabiat nakışlı halı

Gülyüzlü’dür köyüm benim

***

 Anam, Nergiz, babam Hacı

Üç kardeşiz, iki bacı

Şeref der konuşmam acı

Yumuşaktır huyum benim

(Bir doksandır boyum benim)  (1 )

 

Geçenlerde yolum Başkent Ankara’ya düşmüştü. 17 Ekim 2015 günü Türk Konfederasyonu Kültür Salonunda Prof. Dr. İsa Kayacan’ın vefatının birinci yılında anma töreni vardı. Bu törene ben de katılmıştım. Bu arada yapılan bir konuşmada 23 Ekim 2015 günü Halk şairi Şeref Taşlıova’nın onunda vefatının birinci yılında anılacağını söylediler. Bu arada sanatçı dostlarımdan Halk bilimci Nail Tan ve Hayrettin İvgin Beyleri Ankara / Konur Sk’taki Kültür Ajans iş yerinde ziyaret etme fırsatını buldum. Bu arada Dr. Osman Baş’la görüştük. Dr. Osman Bey Dünya Yazarlar ve Aydınlar Derneği Başkanıdır. Zaten Âşık Şeref Taşlıova’yı anma törenini bu dernek hazırlamıştı.23 Ekim 2015 akşamı saat 07.00 de Kabakçı Konağında yapılacaktı. Birlikte akşam yemeğini yedikten sonra toplantının yapılacağı yere geldik.

Kabakçı Konağı adından da anlaşılacağı gibi tarihi bir bina olup şark köşesi, şark odası havasında tertemiz döşenmiş ve hazırlanmıştı. Salon tıklım tıkış tığlımdı. Anma gecesine Dr. Osman Baş, Araştırmacı yazar Nail Tan, Halk bilimci yazar Hayrettin İvgin, Dursun Kuveloğlu, Ozan Selahattin Dundar, Aşık Şeref Taşlıova’nın çırağı Aşık Korkmaz İkan, Aşık Sevdai, Valilerimizden Ayhan Nasuh Beyoğlu, Vali Rifat Çakır, Rana İslam Değirmencioğlu, Eski bakanlarımızdan  Dr. Halil Şıfgın, Aşık Şeref Taşlıova’nın oğlu Doç. Dr. Mete Taşlıova şair İsmet Bora Binatlı, Ali Rıza Atasoy ve Ankara Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı  Bölümü’nden bir grup  öğrenciler de hazır bulunmuşlardı.

Açılış Dr. Osman Baş tarafından yapıldı. Kısa bir konuşmadan sonra tüm katılımcılara teşekkür ettiler. Bu arada halk bilimci araştırmacı (Prof, Dr) Hayrettin İvgin davet edildi. Sayın Hayrettin İvgin Dünya UNESCO Sanatçısı Âşık Şeref Taşlıova’yı anlatırken onun halk şairlerimiz arasında aldığı ödül ve başarılarında bir ilk olduğunu söylerken şunları vurguladı: Âşık Şeref Taşlıova, 10Nisan 1938/ ‘de doğdu. 21 Eylül 2014 ‘de aramızdan ayrıldı. Vefat ettiği zaman 76 yaşında idi.   Âşık Şeref Taşlıova başarılarıyla Türkiye’de bir ilkti. Daha Türkçesi ilklerin aşığı idi…

  •  Âşık Şeref Taeşlıova daha 10 yaşında iken şiirler yazdı,
  • 1966 ‘da Kars radyosunda halk ozanları ile ilgili programlar düzenledi,   Türkiye içinde ve Türkiye dışında takdire değer ödüller aldı,
  • Halk şairleri arasında Kars Belediyesi tarafından ilk olarak onun heykeli yapıldı.( 3 Ekim 2008). İkincisi Âşık Yoksul Derviş’in Heykeli Emirdağ Karacalar köyünde yapıldı. ( 28 Temmuz 2007 )
  • İlk olarak Türkiye’nin sanat elçisi olarak seçildi.(1971). Yurt içinde ve yurtdışında ABD, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Fransa, İsviçre, İsveç, Avusturya, Danimarka, Almanya, İngiltere, Polonya, Singapur, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kazakistan, Kırgızistan, Iran, Pakistan ve Türkmenistan gibi ülkeleri temsil eden bir halk şairi olarak Türkiye’yi onurla temsil etti.
  • 1981 yılında “Atatürk’ün doğumunun 100. Yıldönümü münasebetiyle TRT’nin düzenlemiş olduğu “ Atatürk” konulu şiir yarışması güzelleme dalında “ Biri Anadolu biri Atatürk”  isimli şiiriyle Türkiye birincilik ödülünü aldı.
  •  Taşlıova UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi gereğince 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca âşıklı dalında Türkiye’nin Yaşayan İnsan Hazinesi ilan edildi.
  • 2010 Yılında Ardan Üniversitesince Âşıklık geleneğine yaptığı hizmetlerden dolayı Türk Halk Bilimi dalında Âşık Şeref Taşlıova’ya bir ilk olarak Onursal Bilim Doktoru unvanı verildi.(5 Haziran 2010).
  • Âşık Şeref Taşlıova bir halk şairi olarak ilk olarak 1964 yılında Atatürk Üniversitesi ile başlamakla beraber Erciyes, İnönü, Dicle, Hacettepe, Gazi, Çanakkale, 18 Mart, Celal Bayar, Dokuz Eylül, Orta Doğu Üniversitesi, 19 Mayıs, Selçuk, İstanbul Teknik, Trakya, Ankara, Londra Üniversitesi Âşıklık Geleneğine uygun seminerler verdi. Akademik personele ve öğrencilere dersler verdi. Bu faaliyetler Âşık Şeref Taşlıova için yerinde başarıyla sürdürülen bir ilkti. Hayrettin İvgin’in bu konuşmasından sonra Âşık Şeref Taşlıova’nın çırağı Âşık Korkmaz İkan sazıyla A.Şeref Taşlıova’nın değişleriyle geceye heyecan ve sevgi dolu dakikalar yaşattı.  Daha sonra Âşık Selahattin Dundar’ da bazıyla deyişlerinden örnekler sundu. Daha sonra A.Şeref Taşlı ova’nın oğlu Doç. Dr. Mete Taşlıova kısa ve özlü bir konuşmayla babasının hayatından kesitler verdi. Ve babasıyla ilgili hazırlamış olduğu koca bir kitabını programı hazırlayan Dr. Osman Baş’a armağan etti. Bu arada Ankara Gazi Üniversitesi öğrencileri tarafından Âşık Şeref Taşlıova’nın şiirlerini okudular.

Âşık Şeref Taşlıova 76 yaşında iken aramızdan ayrıldı, evli 7 evladı ve12 torun sahibi idi. Hayat öyküsü TRT tarafından belgesel haline getirildi. Şiirleri ve sanat, kültürle ilgili yazıları Kars ili, Türk Edebiyatı, Çağrı, Milli Kültür, Pınar, Kemalist Atılım, Aksu, Azerbaycan, Dergisi, Türk Dili, İnanç, Güneysu, Maya, Tarla, Gülpınar, Çoruh, Türk Folklor Araştırmaları, Halk Evleri, Erciyes, Yeni Çizgi, Köz, Türk Folkloru, Ana gibi dergilerde ve birçok seçkilerde yayımlandı. Yurt içindeve yurtdışında yayınlanan dergi ve gazetelerde hakkında yazılar yazıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 60 kadar şiirinin yer aldığı “Görül Bahçesi “ isimli bir kitapta topladı. Oğlu edebiyatçı Doç. Dr.M. Mete Taşlıova’nın hazırladığı “Âşık Şeref Taşlıova / Halatı ve Şiirleri” adlı bir kitap 2010 yılında MEB’ce basıldı. (2) Ayrıca Değerli yazarlarımızdan ve A, Şeref Taşlıova’yı yakından tanıyan Fikret Türkmen, M. Mete Taşlıova ve Nail Tan ile birlikte hazırladıkları “ Âşık Şeref Taşlıova’dan Derlenen HALK HİKÂYELERİ” devasa bir kitabı Türk Dil Kurumu tarafından yayımlandı.(Ankara-2014). Kitap 604 sayfadan ibarettir.( 2 )

Sözün özü, Karslı halk şairi Âşık Şeref Taşlıova ölümünün birinci yılında Dünya Yazarlar ve Aydınlar Derneği Başkanı Dr. Osman Baş ve ailesi, arkadaşları ve sevenleri tarafından amacına uygun olarak nezih bir törenle anıldı. Tüm emeği geçenlere teşekkür ediyor, sevgili halk şairimiz Âşık Şeref Taşlıova’yı vefatının birinci yılında saygıyla ve rahmetle anıyor ve sözlerimi onun bir şiiriyle bağlamak istiyorum:

    SELAMINI HOŞ GÖNDER

Hasret mektubunu yazdığın zaman

Sitem etme, selamını hoş gönder!

Yanıyor yüreğim halim pek yaman

İster dolu ister isen boş gönder!

 

Sana âşık olan sevgi duyandır

Yar uğruna şirin canı koyandır

Mektubunun iki ucunu yandır,

Üzerinde birkaç damla yaş gönder!

 

Gece gündüz hayal eder özlerim

Kavuşmak çaresiz, ağlar sızlarım,

İlkbaharda yollarını gözlerim,

Yaz gelmezsen, sıcak sevgi kış gönder!

 

Şeref bir gül gibi soldu deseler,

Sıladan uzakta kaldı deseler,

Gurbet ellerinde öldü deseler,

Mezarıma iki tane taş gönder! ( 3 )

                      Âşık Şeref TAŞLIOVA

1-Âşıklık Geleneği ve Günümüz Halk Şairleri Güldeste

Hazırlayan: Feyzi Halıcı, Ankara 1992,s,441

2-Âşık Şeref Taşlıova’dan Derlenen Halk Hikâyeleri,

Hazırlayan: Fikret Türkmen, M. Mete Taşlıova, Nail Tan, Türk Dil Kurumu yayınlardı,

Ankara 2014,s14-15.

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..