Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '11

 
Kategori
Perakende / Toptan
 

Halkın nabzını iyi tutan BİM ciro ve mağaza sayısında sektörün lideri oldu.

BİM marketleri geçen yılın mali sonuçlarını açıkladı ve bir önceki yıla göre cirosunu %24 üzerine çıkarak Türkiye pazarında liderliğini ilan etti. 

Ben burada mali tablolardan çok bahsetmek istemiyorum, önemli olan sonuç. BİM’de aslında her zaman sonuca oynayan bir strateji ile oyunu oynuyor. Bu nasıl bir oyun gelin hep beraber inceleyelim. 

1-Mahalle aralarında kuruluyor-Sonuç: Bakkal mantığı ile yaklaşarak halktan biri gibi davranıyor. 

 

2-Franchise’lar veriyor – Sonuç: Sektörde hali hazırda bu tarz büyük yerlerle başa çıkamayan bakkal esnafını kendi yanına çekiyor. Bayi ağını güçlendirirek satın alma gücünü arttırıyor. 

 

3-Az ve öz personel çalıştırıyor- Sonuç: Çok vasıflı ve fazla eleman almıyorlar. Bir bakkal ne kadar çırak çalıştırıyorsa onlarda o kadar personel istihdam ediyor. Buda otomatikman ürün maliyetlerine yansıyor ve ucuzluğu getiriyor. 

 

4- Ürünler kolilerde satılıyor- Sonuç: Mağazalara raf vb. demirbaş anlamında fazla yatırım yapmıyorlar aynı zamanda ürünlerin kolilerde durması müşterinin alma güdüsünü daha çok arttırıyor. 

 

5-Yerli malı satıyorlar – Sonuç: Hem yerli üreticinin yanında olarak onlara güç veriyor hemde ürünleri daha ucuza mal ediyor. Buda müşteriye aidatlık duygusu katıyor ve müşterilerin fanatik müşteri olmalarını sağlıyor. 

 

Daha buraya bir çok kalem şey yazılabilir ama bende BİM gibi fazla uzatmak istemiyorum. Bu ve benzeri maddelerin hepsi ürün maliyetini düşürüyor ve buda yanında büyük ucuzluk getiriyor. Ucuzluk demek müşteri demek. Tabiki Türkiyenin %5 ‘lik ultra zengin halkına hitap edemiyorlar belki ama geri kalan %95 ‘lik kısım onlara yetiyor. 

 

Ben kendilerine çalışmalarında başarılar diler, Market sektöründe yatırım yapanlarada örnek almalarını şiddetle tavsiye ederim. 

www.perakendeforum.com 

 
Toplam blog
: 53
: 1670
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

  Merhaba ; Bakmayın böyle yazılar yazdığıma, bilgi okyonusunda bir balık etmem nazarımda. Paylaş..