Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '17

 
Kategori
Güncel
 

Halkların Özgürlüğünü Savunan Avrupa Katalonya ve Bavyera Referandum İsteyince Zora Düştü

Halkların Özgürlüğünü Savunan Avrupa Katalonya ve Bavyera Referandum İsteyince Zora Düştü
 

Toplumların kendi kaderlerini tayin hakkı Anayasalarında yer alan Avrupa devletleri İspanya’nın Katalonya bölgesi ile Almanya’nın Bavyera eyaleti bağımsızlık referandumu isteyince zora düştü. Çünkü bu isteklere evet demeleri de hayır demeleri de zordu.

Avrupa’nın PKK terör örgütüne destek verdiği iddiaları da var; bu durumda Türkiye dese ki madem özgürlüğü o kadar savunuyorsun bırak Katoalonya’da Bavyera da bağımsız olsun.

Böyle düşünceleri kâğıt üzerinde savunmak kolaydır, hatta sizi ilerici yapar; ancak iş gerçeğe binince kabullenmek zordur. Aslında Avrupa’nın bu medeniyet seviyesiyle ayrı yaşamak isteyen bölgeleri anlayışla karşılaması gerekir.

Ben şahsen Alman mahkemesinin Bavyera bağımsızlık talebini reddetmesine ve de yakınlarda İspanyol polisinin Katalonya referandumuna müdahalesine şaşırdım.

Halkların özgürlüğünü savunmak yanlış değil ama tehlikeli bir düşünce; çünkü böyle bir talep olduğunda hayır diyemezsiniz. Bu nedenle ya Avrupa bağımsızlık talepleri karşısında yasaları boş verip katılaşacak ya da sürecin önünü açacak.

Her ikisi de kolay değil. Bu yüzden yasalarınıza demokrasiyi koyarken iyi düşüneceksiniz. Çünkü talep edildiğinde gereğini yerine getirmek zorundasınız. Ve demokrasi toplumların kendi kaderlerini tayin hakkını da içerir.

Yani düşünün şimdi, bugünkü Avrupa Türkiye’nin PKK ile mücadelesi gibi bağımsızlık yanlılarının üzerine gidebilir mi? Ayrı devlet kursunlar da diyemez çünkü arkası gelir. Aslında bu konuda Türkiye’den çok Avrupa’nın işi zor.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..